Όταν πηγαίνω στο γυμναστήριο και συνομιλώ με μαμάδες που εκφράζουν παράπονο επειδή τα παιδιά τους βγάζουν παραξενιές στο φαγητό, η απάντησή μου είναι μία “Στείλ’το να σπουδάσει κάπου μακριά”. Η δική μου εμπειρία ως φοιτήτρια σε πόλη που απείχε 500 χιλιόμετρα από τον τόπο διαμονής μου με έκανε να επιστρέφω στη βάση μου παρακαλώντας τη μητέρα μου να μαγειρέψει σπανακόρυζο και ρεβίθια (φαγητά που σιχαινόμουν όσο πήγαινα σχολείο). Ναι, η έλλειψη βιταμινών είχε κάνει τη δουλειά της.

Η φοιτητική ζωή αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία για τους περισσότερους ανθρώπους και συχνά συνοδεύεται από φιλίες που κρατούν μια ζωή.

Αν είσαι πρωτοετής και θέλεις να πάρεις μια ιδέα πως θα είναι η ζωή σου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (τουλάχιστον), και ειδικά στο πρώτο έτος,  ιδού μια περιεκτική καταγραφή:

1. Δεν θα σε υποχρεώσει κάποιος να διαβάζεις. Θα πρέπει να το κάνεις μόνος σου. Δεν υπάρχει homework αλλά υπάρχουν εργασίες και εξετάσεις στο τέλος κάθε εξαμήνου!college-2

2. Αν δεν ήσουν μέχρι σήμερα φίλος του καφέ, ετοιμάσου να γίνεις. Όχι μόνο γιατί θα σου χρειαστεί την περίοδο των εξετάσεων αλλά και γιατί θα γνωρίζεις συνεχώς νέους ανθρώπους και θα πηγαίνετε κατευθείαν για έναν καφέ (το πρώτο μου εξάμηνο στη σχολή έφτασα τους 6 καφέδες την ημέρα).

3. …ο καφές βέβαια, δεν θα σε βοηθήσει να ξυπνήσεις για το μάθημα των 8:30 το οποίο μάλλον δεν θα παρακολουθήσεις ποτέ τον πρώτο χρόνο της σχολής (να μην σου πω και τον δεύτερο, και τον τρίτο…)

4. Μην πάρεις μονό κρεβάτι. Το διπλό κρεβάτι θα σου χρειαστεί 😉

5. Παρά την ευχαρίστηση που θα λάβεις με τη νεοαποκτηθείσα ανεξαρτησία σου, σύντομα θα διαπιστώσεις πως σου λείπουν οι γονείς σου.

6. Εκτός αν γεννήθηκες με έμφυτο ταλέντο στη διαχείριση των χρημάτων, προετοίμασε τους συγκάτοικους/φίλους για διαδικασία “κοινού ταμείου” από τις 20 του μήνα και μετά.

7. Το να ανακατεύεις τα ποτά είναι πάντα μια πολύ κακή απόφαση. Προσπάθησε να το συνειδητοποιήσεις πριν γίνουν πολλά τα άσχημα μεθύσια.college-3

8. Το one-night-stand αποτελεί πάντα μια πιθανότητα ειδικά στα πάρτι της σχολής. Φρόντισε να κουβαλάς πάντα μαζί σου προφυλακτικά.

9. Πάρε ένα βιβλίο μαγειρικής για αρχάριους, ζήτα από τη μαμά σου να σου μάθει 3-4 εύκολες συνταγές όταν την επισκέπτεσαι. Σύντομα θα ανακαλύψεις πως το σουβλάκι και η πίτσα δεν αποτελούν και την καλύτερη διατροφική επιλογή. Άσε που ξοδεύεις περισσότερα χρήματα και θα πάρεις κιλά.

+1 Η πρώτη σου μέρα, εβδομάδα, εξάμηνο στο πανεπιστήμιο θα χαραχτεί στη μνήμη σου για πάντα.