Όλοι κάνουμε λάθη που όμως πάντα μπορούμε να διορθώσουμε. Παρακάτω θα δούμε 20 συμβουλές από έναν make up artist που πολλές γυναίκες κάνουν λάθος.

 1. Το να κρατάς τα καλλυντικά σου στο μπάνιο είναι κάτι πρακτικό για τις περισσότερες γυναίκες, είναι όμως και λάθος διότι η υγρασία του μπάνιου διαβρώνει τα καλλυντικά μας και τα κάνει πιο επιρρεπή σε μολύνσεις από βακτήρια. Η υγρασία μπορεί να στεγνώσει τελείως τα καλλυντικά μας και να κάνει την εφαρμογή τους δύσκολη.
 2. Φοράς πολύ πούδρα και που κάνει την όψη αφύσικη και μπορεί να σε κάνει να φαίνεσαι και μεγαλύτερη. Η πούδρα είναι καλή για να απλωθεί πάνω από το foundation ώστε να καλύψει ατέλειες, η πολύ πούδρα όμως έχει την τάση να εισχωρεί στις ατέλειες του προσώπου τονίζοντας ρυτίδες και σημάδια.
 3. Το eye liner χρησιμοποιείται για να τονίσει την γραμμή του ματιού και το βλέμμα. Το πολύ eye liner όμως μπορεί να κλείσει το μάτι, να το κάνει να φαίνεται μικρότερο και αφύσικο. Αντί για eye liner μπορείς να χρησιμοποιήσεις σκιές για να δώσεις ένταση στο βλέμμα.
 4. Πολλές φορές δεν φοράμε μάσκαρα ή φοράμε πολύ μάσκαρα και τα δύο έχουν αρνητικό αποτέλεσμα. Η μάσκαρα τονίζει τις βλεφαρίδες αλλά η πολύ μάσκαρα τις βαραίνει και τις κολλάει μεταξύ τους. Επίσης όταν δεν φοράς μάσκαρα το τελικό αποτέλεσμα είναι πιο φτωχό.
 5. Το ίδιο ισχύει και για την αδιάβροχη μάσκαρα. Πολλές γυναίκες την προτιμούν αλλά η καθημερινή της εφαρμογή βαραίνει το μάτι πολύ και στεγνώνει τις βλεφαρίδες με αποτέλεσμα να αδυνατίζουν και να σπάνε.
 6. Χρησιμοποιείς το ψαλίδι για να γυρίσεις τις βλεφαρίδες αφού βάλεις μάσκαρα. Αυτό είναι μεγάλο λάθος γιατί έτσι σπας και κόβεις τις βλεφαρίδες σου και φαίνονται μικρότερες. Καλύτερα να γυρίσεις πρώτα τις βλεφαρίδες και στην συνέχεια να βάλεις μάσκαρα.
 7. Κοιμάσαι χωρίς να ξεβαφτείς και αυτό έχει πάντα αρνητικές επιπτώσεις στην επιδερμίδα. Φράζεις τους πόρους του δέρματος και δεν το αφήνεις να αναπνεύσει έτσι διευκολύνεις την δημιουργία μικρών μολύνσεων στο δέρμα και δεν αφήνεις την επιδερμίδα σου να ξεκουραστεί.
 8. Δεν καθαρίζεις τα πινέλα σου με αποτέλεσμα να φιλοξενούν πάνω πολλά μικρόβια. Επίσης όταν πλένεις το πινέλο που χρησιμοποιείς στο μακιγιάζ σου η εφαρμογή του προϊόντος γίνεται πιο εύκολη και πιο ομοιόμορφη.
 9. Ψάχνεις να βρεις το χρώμα που σου ταιριάζει σε foundation χρησιμοποιώντας το εσωτερικό του καρπού σου. Το σημείο εκείνο όπως και γενικά το χέρι μας έχει διαφορά στο χρώμα από το πρόσωπο με αποτέλεσμα να επιλέγεις την λάθος απόχρωση για το δέρμα σου.
 10. Δεν δουλεύεις αρκετά το concealer σου με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μικρές γραμμές κάτω από τα μάτια. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι αφού απλώσεις το concealer σου να εφαρμόσεις από πάνω λίγη πούδρα στην σωστή απόχρωση, έτσι θα θωρακίσεις την εφαρμογή του και δεν θα έχεις αυτό το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα.
 11. Επίσης πολλές φορές χρησιμοποιείς την λάθος απόχρωση στο concealer σου. Υπάρχουν δύο τύποι concealer ένα για την περιοχή κάτω από τα μάτια όπου η απόχρωση του πρέπει να είναι έναν τόνο πιο φωτεινή από το δέρμα σου και ένα για το υπόλοιπο πρόσωπο όπου πρέπει να ταιριάξεις με την απόχρωση του δέρματος σου κι να έχει ένα πιο ματ αποτέλεσμα.
 12. Χρησιμοποιείς την λάθος απόχρωση στο make up κάτι που κάνει το αποτέλεσμα εντελώς αφύσικο και δημιουργεί διχρωμίες. Ζήτησε την καθοδήγηση ενός ειδικού όταν επιλέγεις ένα make up, ακόμα και την επί τόπου εφαρμογή του για να είσαι σίγουρη για την απόχρωση.
 13. Κρατάς τα προϊόντα μακιγιάζ πολύ μεγάλο διάστημα. Τα προϊόντα μακιγιάζ όπως και τα φάρμακα και τα τρόφιμα έχουν διάρκεια ζωής που ισχύει από την ημερομηνία που θα το ανοίξεις. Ενδεικτικά τα περισσότερα προϊόντα έχουν μια διάρκεια ζωής από 12-24 μήνες εκτός από το eye liner και την μάσκαρα που έχει μια διάρκεια ζωής περίπου στους 3 μήνες. Φρόντισε να ανανεώνεις τα προϊόντα σου σε τακτά διαστήματα.
 14. Χρησιμοποιείς το λάθος primer σε σχέση με το foundation σου. Ναι κορίτσια και εκεί υπάρχουν επιλογές και επιλέγεις πάντα με βάση τα προϊόντα που θα εφαρμόσεις μετά. Παράδειγμα αν έχεις ένα foundation με βάση την σιλικόνη και χρησιμοποιήσεις ένα primer με βάση το λάδι το foundation σου δεν θα μείνει στη θέση του και να φύγει. Ζητήστε την γνώμη ενός ειδικού για να σας καθοδηγήσει στην σωστή επιλογή.
 15. Χρησιμοποιείς λάθος χρώμα στα φρύδια σου με αποτέλεσμα πάλι να έχεις ένα αφύσικο αποτέλεσμα. Για σκούρα μαλλιά το καλύτερο είναι να επιλέξεις έναν με δύο τόνους πιο ανοιχτό χρώμα για το μολύβι φρυδιών ενώ για ανοιχτόχρωμα μαλλιά επιλέγεις έναν με δύο τόνους πιο σκούρα απόχρωση, έτσι θα έχεις ένα φυσικό αποτέλεσμα.
 16. 16.  Εφαρμόζεις λάθος το μολύβι χειλιών ή δεν το εφαρμόζεις καθόλου. Το μολύβι των χειλιών όχι μόνο καθορίζει το περίγραμμα των χειλιών και τα κάνει να φαίνονται πιο γεμάτα αλλά σταθεροποιεί και το κραγιόν σου. Η σωστή εφαρμογή για το μολύβι χειλιών δεν είναι μόνο το περίγραμμα, πρέπει να γεμίσεις και το εσωτερικό των χειλιών σου προσφέροντας μια βάση για το κραγιόν σου, αφήνοντας όμως το κεντρικό σημείο των χειλιών σου άδειο ώστε να φαίνονται τα χείλη σου πιο σαρκώδη.
 17. Μην το παρακάνεις με τις σκιάσεις στο πρόσωπο και με τις μπρονζέ αποχρώσεις. Οι σκιάσεις στο μακιγιάζ μας επιτρέπουν να σχηματίσουμε τις γωνίες του προσώπου αν όμως υπερβάλεις το αποτέλεσμα θα φαίνεται πολύ αφύσικο κι εσύ θα είσαι έτοιμη για το τριώδιο.
 18. Μην φοράς πολύ foundation γιατί μπορεί να είναι χρήσιμο στο να καλύπτει ατέλειες και σπυράκια αλλά η υπερβολή θα κάνει χειρότερα τα πράγματα δίνοντας σου ένα ψεύτικο αποτέλεσμα.
 19. Ξεχνάς την καθημερινή περιποίηση της επιδερμίδας σου. Δεν πρέπει ποτέ να βαριέσαι όταν πρόκειται για την υγεία του δέρματος, το να πλένεις το πρόσωπο σου και να εφαρμόζεις τουλάχιστον μια ενυδατική κρέμα καθημερινά θα σου δώσει ένα λαμπερό και υγιές δέρμα και το μακιγιάζ σου θα στρώνει καλύτερα.
 20. Τέλος και ένας από τους πιο βασικούς κανόνες είναι η αντηλιακή προστασία. Ζούμε σε μια χώρα που τις περισσότερες ημέρες έχει ήλιο και ο ήλιος μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα το δέρμα. Ποτέ μην ξεχνάς το αντηλιακό σου, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες!