Η υγιεινή και η καλαισθησία των δοντιών σου είναι σημαντικό για να έχεις ένα ωραίο χαμόγελο. Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι απ’τα χαρακτηριστικά που προσέχουν πρώτο οι άντρες πάνω μας. Είναι δυνατόν λοιπόν να το έχεις παραμελημένο; Όχι, δεν είναι! Που χρόνος όμως και χρήματα για μια επίσκεψη στον οδοντίατρο σου για καθαρισμό και λεύκανση;

Το ξέρεις ότι μπορείς με φυσικούς τρόπους να αποκτήσεις πιο λεύκα δόντια; Κι όμως, μπορείς! Το μόνο που πρέπει να κάνεις, είναι να διαβάσεις παρακάτω και φυσικά να ξεκινήσεις σήμερα κιόλας.

1. Βούρτσισμα

Ένα λάθος που κάνεις είναι να μη δίνεις ιδιαίτερη προσοχή στο βούρτσισμα σου. Μπορεί να ξυπνάς και να πλένεις τα δόντια σου αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Πρώτον, πρέπει να τα βουρτσίζεις τουλάχιστον 3 λεπτά και δύο φορές. Κατά την διάρκεια της ημέρας, φρόντισε να τα καθαρίζεις μετά από κάθε γεύμα και φυσικά το βράδυ πριν κοιμηθείς. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται κάθε μέρα.

2. Ο καφές είναι εχθρός

Ξέρω, είναι σχεδόν ακατόρθωτο να σταματήσεις να πίνεις καφέ την ημέρα (και δεν είναι μόνο ένας), αλλά είναι εχθρός των δοντιών αφού αφήνει λεκέδες που δύσκολα φεύγουν. Επειδή όμως είσαι coffee addict σου προτείνω δύο λύσεις για να προστατέψεις μερικώς τα δόντια σου. Α) πίνε νερό μαζί με τον καφέ για να ξεπλένει τους λεκέδες, και Β) προσπάθησε μόλις τον τελειώσεις να μη πιεις αμέσως τον δεύτερο, αλλά να φας ένα μήλο μαζί με τις φλούδες. Η σύσταση του απομακρύνει τα βακτήρια και βοηθάει στην λεύκανση των δοντιών. Δεν είναι τυχαίο γιατί βγήκε και η φράση “ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα”.

3. Μη βιάζεσαι να κατεβάσεις την τροφή

Τις περισσότερες φορές τρως τόσο βιαστικά που δεν μασάς καλά την τροφή. Σου φέρνω νέα όμως, αφού λαχανικά όπως σπανάκι και μαρούλι προστατεύουν τα δόντια απ΄τους λεκέδες, ενώ καρότα, σέλινα και μήλα τα διατηρούν καθαρά. Κάτι μου λέει ότι θα μασάς περισσότερο το φαγητό σου από δω και στο εξής.

4. Ας μιλήσουμε για το κάπνισμα

Το τσιγάρο είναι από εκείνα τα πράγματα που “απολαμβάνεις” στην ζωή σου και δεν έχει ούτε ένα θετικό όφελος. Ούτε σε χαλαρώνει όπως έχεις πλάσει στο μυαλό σου για να πιστεύεις ότι έχεις λόγο να το κάνεις. Είναι επίσης σημαντικός παράγοντας για την υγεία σου, αφού προκαλεί τον καρκίνο στους πνεύμονες αλλά και της γλώσσας. Όσον αφορά τα δόντια, τα κιτρινίζει σα να μην υπάρχει αύριο και οι κηλίδες της νικοτίνης στο σμάλτο τους δεν φεύγει ακόμα και να τα βουρτσίσεις συνεχόμενα.

5. Τα νύχια δεν είναι για να τα τρως

Αν έχεις αυτή την κακή συνήθεια, πρέπει να την σταματήσεις αμέσως τώρα. Εκτός ότι είναι αντιαισθητικό γιατί μετά τα νύχια σου δεν βλέπονται, μάθε ότι επιβαρύνουν και τα δόντια σου αφού εξασθενούν το σμάλτο τους.

DIY

Φτιάξε την δική σου οδοντόκρεμα εύκολα και γρήγορα για αποτελεσματική λεύκανση. Το υλικό που θα χρειαστείς μόνο, είναι η μαγειρική σόδα. Ρίξ’την σε ένα ποτήρι νερό και ανακάτεψε ώστε να δημιουργηθεί ένας πολτός. Αυτός ο πολτός είναι η οδοντόκρεμα που θα χρησιμοποιήσεις, αλλά μη το παρακάνεις με την ποσότητα.