Ο ήλιος είναι πηγή ζωής. Η βιταμίνη D είναι ουσιαστική για τη διατήρηση της υγείας της επιδερμίδας αλλά και ολόκληρου του οργανισμού μας. Σε ποσοστό 90% ο οργανισμός την λαμβάνει από το φως του ήλιου.

Ο ήλιος όμως έχει και μια άλλη, βλαβερή πλευρά όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει κάποτε ο διάσημος δερματολόγος και συνεφευρέτης της ουσίας Retin-A που καταπολεμά την ακμή, Albert Klingman (1916-2010) “Ο Θεός δημιούργησε τον ήλιο, αλλά αποσιώπησε το θέμα της ακτινοβολίας”

Πως μπορούμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη του ήλιου δίχως να αντιμετωπίζουμε τις βλαβερές συνέπειες του (καρκίνος του δέρματος, φωτογήρανση κτλ.);

Η απάντηση είναι μία: Μέσα από τη σωστή αντηλιακή προστασία που έγκειται στην πλήρη γνώση. SPF, UVA, UVB…έχετε δει αυτές τις ενδείξεις στα αντηλιακά αλλά ξέρετε τι ακριβώς σημαίνουν;

Καταρχήν, τι είναι το αντηλιακό;

Το αντηλιακό είναι μια ουσία που η οποία όταν εφαρμόζεται στο δέρμα έχει την ικανότητα είτε να απορροφά είτε να ανακλά τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην ακτινοβολία UVA και UVB; 

Ίσως να μην το γνωρίζετε αλλά μέχρι και τη δεκαετία του ’70, τα αντηλιακά παρείχαν προστασία μόνο από τη UVB ακτινοβολία. Οι ακτίνες UVB απορροφώνται εν μέρει από την ατμόσφαιρα. Ωστόσο, η ελάττωση του στρώματος του όζοντος τα τελευταία χρόνια όμως έχει οδηγήσει στην αύξηση των ακτίνων UVB που φθάνουν το έδαφος. Η πρώτη, προστατευτική, αντίδραση του δέρματος σε αυτή την ακτινοβολία είναι να εκκρίνει μελανίνη η οποία σχηματίζεται από κύτταρα στο πιο επιφανειακό στρώμα του δέρματος, και έτσι μαυρίζουμε. Αν όμως η δόση της UVB είναι πολύ δυνατή, τότε το δέρμα κοκκινίζει και προκαλείται ηλιακό έγκαυμα. Οι ακτίνες UVB είναι υπεύθυνες για το μαύρισμα, τα εγκαύματα, τους ερεθισμούς αλλά και την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Οι ακτίνες UVA, μπορεί να μην προκαλούν ηλιακό έγκαυμα γενικά, διεισδύουν ωστόσο βαθιά στους ιστούς του δέρματος στους οποίους προκαλούν βλάβες όπως γήρανση και ρυτίδες.

Τι είναι ο Δείκτης Προστασίας (SPF);

Ο παράγοντας αντηλιακής προστασίας (Δ.Π) ή SPF (Sun Protection Factor), δηλώνει το βαθμό προστασίας που παρέχει το αντηλιακό από την ακτινοβολία UVB. Χωρίς τη χρήση αντηλιακού, η έκθεση μας στον ήλιο είναι ασφαλής μόνο για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας και τις αντοχές της, κυμαίνεται από 5 έως 30 λεπτά. Αν για παράδειγμα η προσωπικός χρόνος αντοχής στον ήλιο είναι 5 λεπτά και ο δείκτης προστασίας του αντηλιακού σας είναι 20 τότε μπορείτε να εκτεθείτε στον ήλιο με ασφάλεια για 100 λεπτά.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα αντηλιακά που παρέχουν προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB ονομάζονται ευρέως φάσματος.sunbathing-3

Η εταιρία Καλλυντικών Avon, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Νοσοκομείο Δερματικών & Αφροδισίων Νόσων Αθηνών «Ανδρέας Συγγρός», διεξήγαγε πρόσφατα συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα με ομιλία της καθηγήτριας Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας, Διευθύντριας Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής, Διοικήτριας Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» Χριστίνας Αντωνίου, και εκεί είχαμε την ευκαιρία να λάβουμε πολύτιμες συμβουλές για τη σωστή αντηλιακή προστασία. 

Τα πιο σημαντικά tips είναι τα εξής:

  • Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται μισή ώρα πριν την έκθεση μας στον ήλιο ενώ θα πρέπει να ανανεώνεται τουλάχιστον κάθε 1-2 ώρες ή μετά κάθε μπάνιο. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η αποτελεσματικότητα του αντηλιακού μειώνεται μετά από εφίδρωση, σκούπισμα και κολύμπι.
  • Για να είμαστε σίγουροι πως το αντηλιακό παρέχει τη μέγιστη προστασία (100% προστασία δεν μπορεί να παρέχει κανένα αντηλιακό) θα πρέπει να απλώνεται σε επαρκή ποσότητα, ομοιόμορφα, να ανανεώνεται συχνά και ειδικά μετά από περίπτωση εφίδρωσης ή μπάνιου. Αξίζει να σημειωθεί πως η μέγιστη αντοχή του αντηλιακού στη διαβροχή είναι 40 λεπτά.
  • Για τον προαναφερόμενο λόγο κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντηλιακών με Δ.Π 50 σε ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες -που απλά κοκκινίζουν- και μόλις αυξηθεί η ανθεκτικότητα του δέρματος στον ήλιο (ελαφρύ μαύρισμα) μπορεί να μειωθεί και σε 30.
  • Τα βρέφη έως 6 μηνών δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, ούτε κάτω από ομπρέλα διότι το δέρμα τους είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και επιρρεπές σε ηλιακά εγκαύματα. Στα μεγαλύτερα παιδάκια, συνίσταται η έκθεση στον ήλιο μετά τις 4 μ.μ. όπου ο ήλιος βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση. Τα αντηλιακά που εφαρμόζουμε στα μικρά παιδιά θα πρέπει να είναι υψηλού Δ.Π (30 και άνω), με φυσικά φίλτρα που αντανακλούν την ακτινοβολία UVA. H επάλειψη θα πρέπει να γίνεται μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνεται ανά 2 ώρες τουλάχιστον και αμέσως μετά το μπάνιο. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως αν το παιδί βραχεί, το ποσοστό προστασίας μειώνεται ακόμα και αν φοράει κάποιο ρούχο.sunbathing-kids
  • Η ένδυση παρέχει προστασία ενάντια στις βλαβερές συνέπειες του ήλιου. Καπέλα, ρούχα με πυκνή ύφανση, πλεκτά πολυεστερικά αλλά και σκούρα χρώματα λειτουργούν ως φίλτρο απέναντι στην υπερβολική ακτινοβολία.
  • Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το 50% της ηλιακής ακτινοβολίας αντανακλάται από την άμμο, οπότε η ομπρέλα παρέχει μερική κάλυψη.

Η Avon, έχοντας λάβει υπόψη της όλες τις προαναφερόμενες παραμέτρους, σχεδίασε την τεχνολογία Activi-D, για να παρέχει το καλύτερο περιβάλλον λειτουργίας για τη βιταμίνη D, διατηρώντας την υγεία της επιδερμίδας.  Τα προϊόντα Avon Sun περιέχουν το σύμπλοκο Derma-UV plus που παρέχει αντηλιακή προστασία UVA/UVB. Περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα PA* που καταπολεμούν τις ακτίνες που προκαλούν τη γήρανση. Ο δείκτης PA μετριέται σε σταυρούς που αναγράφονται στις συσκευασίες και αναφέρεται στην UVA ακτινοβολία που εισχωρεί βαθύτερα και προκαλεί φωτογήρανση.

Σειρά αντηλιακής προστασίας Avon Sun+

Σειρά αντηλιακής προστασίας Avon Sun+

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη σωστή ηλιακή προστασία μπορείτε να παρευρεθείτε στις εκδηλώσεις ενημέρωσης που διοργανώνει η Avon με το Νοσοκομείο Δερματικών & Αφροδισίων Νόσων Αθηνών «Ανδρέας Συγγρός» .

Η ενημέρωση του κοινού θα πραγματοποιηθεί με ενέργειες που θα γίνουν στην Πλατεία Συντάγματος από τις 10 έως και τις 16 Ιουνίου (ώρες 10.00 – 20.30 καθημερινές και 10.00 – 16.00 Σαββ/κο ) και στο Περιστέρι στον Πεζόδρομο Εθνικής Αντιστάσεως από τις 12 έως και τις 14 Ιουνίου (ώρες 10.00 – 20.30).

Κατά τη διάρκεια των ενημερωτικών εκδηλώσεων, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει και να επικοινωνήσει με δερματολόγους, να λύσει τις απορίες του σχετικά με την έκθεση στον ήλιο, να λάβει έντυπα με οδηγίες για την καλύτερη προστασία από τον ήλιο, καθώς και να κλείσει ραντεβού για δωρεάν δερματολογικό έλεγχο.

Επιδερμίδα & Ήλιος: Ο φάκελος μόλις έκλεισε 😉

(* Το υψηλότερο EU προτεινόμενο επίπεδο)