Υπάρχουν κάποιοι όροι που συναντάτε ευρέως στη θεματολογία περί ομορφιάς αλλά δεν είστε σίγουρες τι ακριβώς σημαίνουν. Για παράδειγμα, γνωρίζετε πως τα αντιοξειδωτικά (παρόλο που περιλαμβάνουν το συνθετικό οξύ) είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό και πως η ακτινοβολία UV είναι βλαβερή. Ποια είναι όμως η ουσία των εν λόγω όρων, και τι μπορεί να σημαίνει η δήλωση πως “τα αντιοξειδωτικά κάνουν καλό στην υγεία του δέρματος“;

Περί ακτινοβολίας UV και άλλων δαιμονίων!

Η ηλιακή ακτινοβολία UV χωρίζεται στην Α και στην Β. Οι ακτίνες UVB απορροφώνται εν μέρει από την ατμόσφαιρα. Ωστόσο, η ελάττωση του στρώματος του όζοντος τα τελευταία χρόνια όμως έχει οδηγήσει στην αύξηση των ακτίνων UVB που φθάνουν το έδαφος. Η πρώτη, προστατευτική, αντίδραση του δέρματος σε αυτή την ακτινοβολία είναι να εκκρίνει μελανίνη η οποία σχηματίζεται από κύτταρα στο πιο επιφανειακό στρώμα του δέρματος, και έτσι μαυρίζουμε. Αν όμως η δόση της UVB είναι πολύ δυνατή, τότε το δέρμα κοκκινίζει και προκαλείται ηλιακό έγκαυμα. Οι ακτίνες UVB είναι υπεύθυνες για το μαύρισμα, τα εγκαύματα, τους ερεθισμούς αλλά και την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Οι ακτίνες UVA, μπορεί να μην προκαλούν ηλιακό έγκαυμα γενικά, διεισδύουν ωστόσο βαθιά στους ιστούς του δέρματος στους οποίους προκαλούν βλάβες όπως γήρανση και ρυτίδες.

Εκτός από τις UVA και UVB ακτίνες του ήλιου, άλλοι παράγοντες που προκαλούν φθορά στο δέρμα είναι η ρύπανση του περιβάλλοντος, το κάπνισμα και το στρες.

Ο Ρόλος των Αντιοξειδωτικών

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που δρουν µε τέτοιο τρόπο ώστε να εμποδίζουν τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών, µετατρέποντάς τες σε µη τοξικές, άρα και ακίνδυνες.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι προϊόντα του φυσιολογικού μεταβολισμού που όταν υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή ενέργειας με τη χρήση οξυγόνου, αποσπούν ηλεκτρόνια από γειτονικά μόρια για να εξισορροπήσουν την δομή τους, με αποτέλεσμα να ξεκινούν μια καταστρεπτικά ενεργή αλυσίδα και να προκαλούν έτσι βλάβη σε μεγάλης σημασίας κυτταρικές δομές (πρωτεΐνες, κυτταρική μεμβράνη, DNA). Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλούνται και από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, σε μολυσματικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες και από την παραγωγή αυξημένων στεροειδών, φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στο στρες.

Όπως γίνεται κατανοητό από τα προαναφερόμενα, τα αντιοξειδωτικά μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά την υγεία του δέρματος. Μόνο που εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα: εκτός από την τροφή, που είναι μια πηγή αντιοξειδωτικών, πως μπορεί να θεραπευτεί το δέρμα κι όχι απλώς η επιδερμίδα;

Ευτυχώς μια έρευνα για τον καρκίνο του δέρματος οδήγησε στην ανάπτυξη υψηλής δραστικότητας αντιοξειδωτικών συνθέσεων που αποτελούνται από καθαρά ενεργά συστατικά με αποδεδειγμένη βέλτιστη διαπερατότητα στο δέρμα. Επικεφαλής της εν λόγω έρευνας ήταν ο ξακουστός δερματολόγος-ερευνητής, Dr. Sheldon Pinnell από το πανεπιστήμιο Duke, o οποίος το 1989 ανακαλύπτει τις απαραίτητες παραμέτρους για τη σταθεροποίηση της καθαρής βιταμίνης C (αντιοξειδωτική δράση), χαράσσοντας το δρόμο για την ίδρυση της Skinceuticals.

Τι είναι τα προϊόντα Skinceuticals

Προερχόμενη από τις ΗΠΑ, η κλινική σειρά φροντίδας του δέρματος Skinceuticals χρησιμοποιείται και προτείνεται από τους δερματολόγους, πλαστικούς χειρουργούς και εξειδικευμένους ειδικούς για την καθημερινή φροντίδα του δέρματος καθώς και συμπληρωματικά με τις αισθητικές ιατρικές πράξεις. Οι συνθέσεις της Skinceuticals διορθώνουν τα σημάδια της γήρανσης, προστατεύουν το υγιές δέρμα και προλαμβάνουν μελλοντικές δερματικές βλάβες, και πλέον είναι διαθέσιμες σε επιλεγμένα ιατρεία στην Ελλάδα.

Στο ιατρείο της κυρίας Λίας Παπαδαυίδ, είχα την ευκαιρία να πάρω μια “πρώτη γεύση” από τα αντιοξειδωτικά πρωτόκολλα και προϊόντα της Skinceuticals.

Η αντιοξειδωτική σειρά της Skinceuticals περιέχει συνθέσεις υψηλής δραστικότητας που βασίζονται σε 6 γενιές καινοτομιών, 10 πατέντες και 20 αξιολογημένες μελέτες για την αντιοξειδωτική δράση για να οδηγήσουν  στη βελτίωση της υγείας του δέρματος και την αντιμετώπιση της γήρανσης.

Έτσι, η δράση τους βασίζεται σε 3 αρχές:

Πρόληψη των πρώιμων σημαδιών γήρανσης από την οξείδωση του δέρματος που προκαλείται από τη UV ακτινοβολία, τη ρύπανση, το κάπνισμα, το στρες…

Διόρθωση των ορατών σημαδιών γήρανσης

Προστασία του δέρματος από τις βλάβες λόγω έκθεσης στη UV ακτινοβολία. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως γίνεται φανερό ότι η δράση του αντηλιακού προϊόντος και μόνο δεν παρέχει ολοκληρωτική προστασία, αλλά η αντηλιακή προστασία ενισχύεται και με την ταυτόχρονη χρήση αντιοξειδωτικών προϊόντων.

Τα αντιοξειδωτικά τοπικής χρήσης της Skinceuticals επικεντρώνονται κυρίως στην αρχή της πρόληψης προστατεύοντας το δέρμα από τις περιβαλλοντικές επιθέσεις που δέχεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και προάγουν τη φυσική επιδιόρθωση του δέρματος το βράδυ, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την αυτοΐαση του δέρματος και την ορατή διόρθωση των σημαδιών του γήρατος.

Η σειρά των αντιοξειδωτικών προϊόντων αποτελείται από τα:

Ορός CE Ferulic που αυξάνει τη σφριγηλότητα και αναπληρώνει τα λιπίδια, μειώνοντας τις ρυτίδες. Ιδανικός για ξηρό, κανονικό και ευαίσθητο δέρμα.Skinceuticals

Ορός Phloretin CF που μειώνει τις δυσχρωμίες και επιταχύνει την κυτταρική ανανέωση για λείο και ομοιόμορφο δέρμα. Ιδανικός για λιπαρό, προβληματικό και κανονικό δέρμα.Skinceuticals

Gel Phloretin CF με την ίδια δράση με τον ορό, αλλά με σύνθεση gel για όσους δεν ανέχονται τον ορό.Skinceuticals

Η ιδανική εφαρμογή των εν λόγω προϊόντων γίνεται το πρωί σε καθαρή επιδερμίδα και θα χρειαστεί να απλώσετε 4-5 σταγόνες με τα ακροδάχτυλα σας σε πρόσωπο, λαιμό και ντεκολτέ.

Γνωρίστε τη δύναμη των αντιοξειδωτικών μέσα από τα εξειδικευμένα πρωτόκολλα και προϊόντα Skinceuticals που είναι πλέον διαθέσιμα και στα δερματολογικά ιατρεία της Ελλάδας.