Στο αναλυτικό αφιέρωμα του That’s Life για τις Τάσεις του Χειμώνα 2013 είχαμε κάνει μια μικρή αναφορά στις νέες, κυρίαρχες προτάσεις των μεγάλων οίκων ραπτικής για τη χειμερινή σεζόν. Αφού ο χειμώνας έκανε και την ημερολογιακή εμφάνισή του, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε λεπτομερώς με κάποιες τάσεις.

Μια τάση που προκάλεσε αίσθηση ήταν η επιστροφή στην πολυτέλεια μέσα από το στυλ μπαρόκ και τα μπροκάρ σχέδια. Βάσει του ορισμού που βρήκα στο βικιλεξικό το μπροκάρ αποτελεί το βαρύ ύφασμα που είναι πλούσια διακοσμημένο, συχνά με μετάξι και με χρυσά ή ασημένια κεντήματα ή όπως λέω σε απλά ελληνικά το σχέδιο του καναπέ ή της κουρτίνας.

Ύφασμα μπροκάρ

Δείγματα υφασμάτων μπροκάρ

Το ύφασμα αυτό συνδέεται αυτόματα με την πολυτέλεια αφού τα κοστούμια των βασιλέων ράβονταν με το εν λόγω ύφασμα. Χαρακτηριστικές εικόνες εκείνες του Ερρίκου του 8ου και της Μαρίας Αντουανέτας. 

Ο Βασιλιάς Ερρίκος VIII

H Μαρία Αντουανέτα σε νεαρή ηλικία

Η Μαρία Αντουανέτα  μου έδωσε και την έμπνευση για τον τίτλο του κομματιού αφιερωμένο στο μπροκάρ. Σας θυμίζω πως είχα γράψει  «Σε καιρούς οικονομικής κρίσης ο κόσμος αναπολεί στιγμές πολυτέλειας. Με νοσταλγική διάθεση λοιπόν πολλοί σχεδιαστές έντυσαν με μπροκάρ σχέδια τις δημιουργίες τους, έραψαν χρυσές λεπτομέρειες στα βελούδινα ρούχα τους και στο τέλος έφαγαν το παντεσπάνι τους. O οίκος Balmain εμπνεόμενος από τα αυγά Fabergé, αποθέωσε το μπροκάρ μαζί με τους Marchesa και Marni.»

Ralph Lauren Winter 2013 Marchesa Winter 2013 Balmain Winter 2013

Κι ενώ ήμουν λίγο επιφυλακτική όταν έγραφα το παραπάνω απόσπασμα καθώς δεν είχα ακόμα εικόνα των χειμωνιάτικων ρούχων που θα εμφανίζονταν στα καταστήματα λιανικής (οι χειμωνιάτικες κολεξιόν παρουσιάζονται 6 μήνες νωρίτερα της συγκεκριμένης σεζόν) τελικά διαπίστωσα πως το μπροκάρ έκανε τελικά εμφάνιση σε αρκετά ρούχα μεγάλων αλυσίδων λιανικής με έμφαση κυρίως στα κολάν ή στρετς παντελόνια με μπροκάρ σχέδια.

Stradivarius μπαρόκ κολάν (15,95 ευρώ)

Το μπροκάρ το αποθεώνουν οι λάτρεις του μπαρόκ λουκ αλλά δεν χρειάζεται να λατρεύεις την πολυτέλεια ή το δραματικό ντύσιμο για να ακολουθήσεις αυτή την τάση. Κράτα ένα μόνο στοιχείο της εμφάνισης σου σε στυλ μπαρόκ, παίξε με χρυσές λεπτομέρειες, όπως οι γοτθικοί σταυροί, τα έντονα κουμπιά στα σακάκια ή κάνε ευφάνταστους συνδυασμούς όπως να συνδυάσεις μια φούστα μπροκάρ με χρυσές λεπτομέρειες με ένα μονόχρωμο t-shirt ή πουκάμισο.

Zara μίνι φούστα φαντεζί (49,95 ευρώ)

Stradivarius κολιέ-σταυρός (6,95 ευρώ)

Αν πάλι λατρεύεις το μπροκάρ τότε επένδυσε σε ένα παλτό ή σακάκι που θα μπορέσεις να φορέσεις ακόμα και με τζιν για βραδινές εμφανίσεις με down to earth πολυτέλεια.

Ζακέτα ζακάρ Zara (79,95 ευρώ)