Δεν έχει σημασία αν είναι ακριβό ή φτηνό, παλιό ή ολοκαίνουργιο, το σημαντικό είναι ότι πια το ποδήλατο δεν είναι παιδικό παιχνίδι στην πόλη.

Η Αθήνα δεν ήταν ποτέ πόλη για το ποδήλατο, οι κάτοικοί της δεν είχαν κουλτούρα ποδηλάτη όπως αυτοί της Κομοτηνής, των Τρικάλων ή της Καλαμάτας, ποδηλατόδρομοι δεν υπήρχαν και δεν έγιναν ποτέ και το ανάγλυφο της πόλης δεν βοηθάει και ιδιαίτερα. Τι άλλαξε όμως και η Πρωτεύουσα έχει γεμίσει ποδηλάτες;

Η γενιά μας (κάτω των 30) που μικροί μπαίναμε στο αμάξι με το ποδήλατο φορτωμένο στο χώρο των αποσκευών και πηγαίναμε σε κάποιο πάρκο για να ποδηλατήσουμε 1-2 ώρες, πια μεγάλωσε.

Το ποδήλατο βγαίνει πια από την πόρτα της πολυκατοικίας και αρχίζει να κυλάει χωρίς να μπει σε αυτοκίνητο, η Αθήνα είναι γεμάτη από στάσεις μέσων σταθερής τροχιάς, έτσι μπορείς να πάρεις το ποδήλατο σου και από το κέντρο της Αθήνας να βρεθείς για καφέ στην Γλυφάδα χωρίς να κουραστείς ιδιαίτερα και μετά να μπεις στο τραμ και να γυρίσεις σπίτι! Από τον Πειραιά μπορείς να μπεις στον Ηλεκτρικό να ανέβεις στην Κηφισιά να βολτάρεις με τους φίλους σου και μετά να κατηφορίσεις προς τον Πειραιά.

Ο θεσμός του «free day» που γνώρισε το ποδήλατο στους Αθηναίους συνεχίζει κάθε Παρασκευή με το κοινό να μεγαλώνει συστηματικά!

Τα καταστήματα που πωλούν ποδήλατα δεν είναι πια παιχνιδάδικα αλλά πωλητές μέσων μεταφοράς που προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες (service, αξεσουάρ κτλ). Οι οδηγοί αρχίζουν να προσέχουν τα ποδήλατα και οι ποδηλάτες να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας (φώτα, ανακλαστήρες κτλ). Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το ποδήλατο δεν είναι μόνο για τους δυνατούς, τα ηλεκτρικά ποδήλατα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάθε ηλικία και για κάθε απόσταση μέσα στην πόλη.

Μια καλλιεργημένη γενιά αρχίζει να μεγαλώνει με όμορφες συνήθειες στην πόλη και παρασύρει και πολλούς μαζί της…i-bicycle-athens