Τα βασικά στερεότυπα που επικρατούν στην Αθήνα για την Θεσσαλονίκη είναι: Καρντάσια, ωραίες γυναίκες, καλό φαγητό, χαλαροί ρυθμοί, φιλοξενία και γλέντι. Κατά την γνώμη μου απολύτως δίκαια. Ο λαός της Θεσσαλονίκης μπορεί να καμαρώνει για την θετική του εικόνα σε όλη την χώρα. Από την άλλη μεριά καθώς παίρνεις το δρόμο του βορρά  αντιλαμβάνεσαι ότι ως Αθηναίος δεν περιβάλλεσαι και από καμία ιδιαίτερη εκτίμηση. Λαμόγια Αθηναίοι, που αδικείται την Θεσσαλονίκη, που το σύστημα της Αθήνας εκμεταλλεύεται τη Βόρειο Ελλάδα κτλ κτλ…. Όλα αυτά μεταξύ ρετσίνας και μπουγιουρντί και αφού έχουν ανοίξει το σπίτι τους να σε φιλοξενήσουν φυσικά… Άσε που και ο ΠΑΟΚ δεν παίρνει Πρωτάθλημα ενώ το αξίζει!

Αυτό το παραμύθι όμως πια τελείωσε, η φούσκα έσκασε και όλοι είδαμε την πικρή αλήθεια κατάματα.

Από πιτσιρικάς μου έχει καρφωθεί στο μυαλό η εικόνα του Δημάρχου της Θεσσαλονίκης με ένα αυτοκρατορικό περιδέραιο στο στήθος κάθε φορά που είχε κάποια τελετή με τηλεοπτική κάλυψη. Δεν θυμάμαι να έχω δει άλλον δήμαρχο στη χώρα με το αντίστοιχο κόσμημα στο στήθος περισσότερες φορές από τον κ. Παπαγεωργόπουλο,  κάθε φορά που τον έβλεπα να σφίγγεται μέσα στο σινιέ κουστούμι του μου θύμιζε κάτι από μεσαίωνα, από βασιλεία, μια τάση τέλος πάντων για να πάρει το καλάμι και να πετάξει πάνω από εμάς τους θνητούς που μας κάνει την χάρη να μας διοικεί. Ο συγκεκριμένος που στα μάτια μου έμοιαζε γραφικός διετέλεσε 17 χρόνια Βουλευτής και 12 Δήμαρχος πάντα με την ψήφο των Θεσσαλονικιών. Σήμερα δικάζεται για κακούργημα, υπεξαίρεση 51,4 εκατομμυρίων Ευρώ!

Επίσης από πιτσιρικάς μιας και δεν είμαι πολύ μεγάλος θυμάμαι τον Νομάρχη της καρδιάς τους τον κ. Ψωμιάδη να κάνει κάθε λογής γραφικότητα για να τραβήξει την προσοχή των media, τραγουδούσε, καβάλαγε μηχανές χωρίς κράνος, ντυνόταν ζορό, έκανε καβγάδες σε τηλεοπτικά παράθυρα, μέχρι και τα κλάματα μπορούσε να βάλει για ένα κοντινό. Αυτός ο τύπος που διετέλεσε Βουλευτής για 12 χρόνια και Νομάρχης – Περιφερειάρχης για άλλα 11 πάντα με την ψήφο των Θεσσαλονικιών, σήμερα είναι σε αργία, ο πρώτος εν ενεργεία εκλεγμένος που παύεται από την θέση του για προβλήματα με τον Νόμο!

Αυτοί οι δύο Θεσσαλονικείς ήταν οι βασικοί πυλώνες του λαϊκισμού στη Βόρειο Ελλάδα, ήταν αυτοί που έκαναν σπέκουλα κατά του κράτους των Αθηνών, που καλλιεργούσαν το αίσθημα της αδικίας, που προκαλούσαν τις ευαίσθητες χορδές του τοπικισμού με τον δημόσιο λόγο τους. Γιατί όμως; Μα φυσικά γιατί προσπαθούσαν να πείσουν ότι πίσω από την δική τους ανικανότητα να πάνε μπροστά τον τόπο τους κρύβεται ένας μοχθηρός εχθρός που έχει βάλει στόχο την εξόντωση της πόλης, γιατί είναι πολύ εύκολο να πολιτεύεσαι λέγοντας ότι φταίνε οι άλλοι, γιατί είναι πιο εύκολο να παρουσιάζεσαι ως προστάτης ενώ στην πραγματικότητα είσαι ο βασικότερος νταβατζής της πόλης.

Από την Θεσσαλονίκη επίσης προερχόταν ο μεγάλος πολιτικός που ακούει στο όνομα Άκης Τσοχατζόπουλος, εδώ δεν θα κάνω κανένα άλλο σχόλιο…

Ο λαός της Θεσσαλονίκης κατάλαβε ότι για τα προβλήματα του ο μόνος υπεύθυνος είναι αυτός που με την ψήφο του εξέλεξε κλέφτες, λαϊκιστές και εξουσιομανείς. Το ίδιο κατάλαβε και ολόκληρος ο ελληνικός λαός σε κάθε πόλη και σε κάθε χωρίο. Η ντροπή για τις επιλογές μας είναι διάχυτη παντού σε όλη την χώρα. Στην Θεσσαλονίκη όμως κατέπεσε μια δικαιολογία δεκαετιών και ξαφνικά ένα πρωί ξύπνησαν όλοι  και είδαν το βασιλιά γυμνό. Η ντροπή είναι το βασικό συναίσθημα σε μια πόλη που ήξερε να ζει περήφανα και είδε αυτούς που δόξαζε  να την  ταπεινώνουν σκληρά.

Στη λατρεμένη Νύφη του Θερμαϊκού

Της Σαλονίκης μοναχά της πρέπει το καράβι.
Να μην τολμήσεις να τη δεις ποτέ από τη στεριά.
Κι αν κάποια στην Καλαμαριά πουκάμισο μου ράβει,
Μπορεί να `ρθω απ΄ τα πέλαγα με τη φυρονεριά.

Νίκος Καββαδίας