Κάθε χρόνο, οι ευχές για υγεία, ευτυχία, και αγάπη...και όλα τα καλά του Θεού δίνονται με τόση θέρμη, γενναιοδωρία, συγκίνηση. Κάθε χρόνο τις γιορτινές αυτές ημέρες, υπάρχει τόσο έντονη η ανάγκη για φιλανθρωπία, έντονη επιθυμία να ξορκίσουμε ό,τι κακό μας επιφύλαξε η χρονιά που πέρασε και το σημαντικότερο, η προσμονή του νέου έτους. Πόση λαχτάρα!

Βέβαια ο χρόνος θα κυλήσει σαν νεράκι και πριν καταλάβουμε τι έγινε θα είμαστε στο παρά πέντε της καινούργιας χρονιάς και τι κρίμα, πάλι δεν θα έχουμε καταφέρει να πετύχουμε όλους εκείνους τους στόχους που θέσαμε στην αρχή της χρονιάς…πως δηλαδή θα προσπαθούσαμε να γίνουμε καλύτεροι. Καλύτεροι γονείς, φίλοι, σύντροφοι…καλύτεροι άνθρωποι!

Θα προσπαθούσαμε να μάθουμε από τα λάθη που κάναμε την προηγούμενη χρονιά και με τον αέρα της αλλαγής θα καταφέρναμε να ζούμε και να χαιρόμαστε με όλα εκείνα τα απλά και τα καθημερινά που συνεχώς τα παραγκωνίζουμε για τα άλλα τα «μεγάλα». Θα προσπαθούσαμε να είμαστε περισσότερο ειλικρινείς, πρώτα με τον εαυτό μας κι έπειτα με τους γύρω μας. Θα προσπαθούσαμε να μην μείνουμε στα ευχολόγια αλλά να κάνουμε πράξη τις  περισσότερες ευχές. Θα προσπαθούσαμε και θα παλεύαμε για αυτά που μας ανήκουν να τα διατηρήσουμε και γιατί όχι, να κερδίσουμε παραπάνω. Θα προσπαθούσαμε να μετριάσουμε τον εγωισμό μας, θα προσπαθούσαμε να κατανοήσουμε, να ακούσουμε , να νοιώσουμε ,να χαρούμε ,να γελάσουμε, να μοιραστούμε, να συνεργαστούμε!

Θα μπορούσαμε! Όμως δυστυχώς και την επόμενη χρονιά, με την ίδια προσμονή θα περιμένουμε την καινούργια, γιατί και αυτή (η παλιά), ήταν τόσο μα τόσο κακή και δεν θα αναρωτηθούμε τι πήγε στραβά! Όχι, γιατί πάντα έχουμε μια δικαιολογία ό,τι δηλαδή φταίνε οι άλλοι (γονείς, φίλοι, σύντροφοι, εργοδότες, πολιτικοί…) και πως εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε!

Λάθος! Και με αυτό το λάθος κινδυνεύουμε να ξοδέψουμε την ζωή μας και όλες τις επόμενες καινούργιες χρονιές που έρχονται.

Εύχομαι λοιπόν σε όλους μας, αυτή τη χρονιά να καταφέρουμε (προσπαθώντας λίγο περισσότερο) να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν τέλος του χρόνου, κάνοντας τον απολογισμό μας, να έχουμε ζήσει μια καλή χρονιά, να έχουμε μάθει από τα λάθη μας, να υπερβούμε τα εμπόδια και να κοιτάξουμε κατάματα ότι μας επιφυλάσσει αυτός ο χρόνος, με γενναιότητα. Μα η σημαντικότερη ευχή είναι να έχουμε την υγεία μας, γιατί όταν έχουμε την υγεία μας έχουμε επιλογές!

Καλή Χρονιά.