Εδώ και δέκα μέρες έχει γεμίσει το διαδίκτυο με οικολογικά ευαισθητοποιημένους. Όλοι γράφουν, διαμαρτύρονται και ανησυχούν για το φαινόμενο της αιθαλομίχλης στην Αττική. Κάπου διάβασα ότι ένα τζάκι παράγει περισσότερους ρύπους από 25 διαμερίσματα με καυστήρα πετρελαίου (αν είναι καλοδιατηρημένος).

Προχθές το βράδυ ανέβηκα στο Λυκαβηττό με έναν φίλο που λείπει μήνες από την Αθήνα. Πάθαμε σοκ και οι δύο, μια πόλη κάτω από ένα παχύ νέφος που παρόμοιό του είχε σκοτώσει 4.000 πολίτες στο Λονδίνο πριν αρκετές δεκαετίες.

Αλήθεια από πού βγαίνει αυτή η κάπνα που μας απειλεί όλους; Κοιτάζοντας την Αθήνα από ψηλά έπαιζα με την ικανότητα του προσανατολισμού μου και προσπαθούσα να βρω μία μία τις περιοχές της Αθήνας.

Το μάτι μου πήγε κατευθείαν στο κέντρο. Εκεί είναι στοιβαγμένοι και πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Έχει τζάκια στους Αμπελοκήπους; Στο Νέο Κόσμο οι πολυκατοικίες των 20 διαμερισμάτων έχουν καμινάδες; Στα Πετράλωνα, την Πλατεία Βικτωρίας και την Βάθης αγοράζουν ξύλα για να ζεσταθούν; Μετά, πως πάνε οι πωλήσεις καυσόξυλων στο κέντρο του Πειραιά, την Καλλιθέα, στου Ζωγράφου και τα Πατήσια; Μάλλον άσχημα ε; Για να μην μακρηγορώ, τζάκια έχουν πρώην «καλές περιοχές» με τις μονοκατοικίες και τις νέες πολυτελείς πολυκατοικίες.

Στις περιοχές που πριν μερικά χρόνια ζούσαν άνθρωποι με αξιοπρεπή εισοδήματα που απολάμβαναν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Τώρα όμως και αυτοί, λόγω τις κρίσης, πρέπει να κάνουν περικοπές και μιας και δεν τους πιάνει το μέτρο για επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης στράφηκαν στα ξύλα. Γιατί μπορούν, γιατί έχουν εναλλακτική επιλογή. Τι θα κάνουν θα αφήσουν παιδιά τους στο κρύο;

Με τους άλλους όμως τι κάνουμε; Με αυτούς που δεν είχαν σπίτι με τζάκι πριν την κρίση; Ούτε για πετρέλαιο έχουν, το ρεύμα ακριβαίνει και λύση δεν βρίσκεται στον ορίζοντα. Γιατί μπορεί να δικαιούνται επιστροφή φόρου αλλά πώς να την πάρεις την επιστροφή όταν δεν έχεις χρήματα να παραγγείλεις το ρημάδι το πετρέλαιο; Ο μόνος σύμμαχος είναι μέχρι στιγμής ο μαλακός χειμώνας αλλά πόσο θα κρατήσει αυτό;

Ξέρεις τι είναι να κρυώνεις και αυτοί που ζεσταίνονται να σου μολύνουν την ατμόσφαιρα τόσο έντονα;