Πιθανότατα για να διαβάσεις αυτό το άρθρο ήδη ανακυκλώνεις πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, χάρτινες συσκευασίες αλλά και μεταλλικά δοχείο. Μπορεί ακόμη να έχετε και ξεχωριστούς κάδους στο σπίτι ώστε να τα τοποθετείς αλλά και να εκπαιδεύεις σωστά το παιδί σου για το πως μπορεί και εκείνο να κάνει ανακύκλωση. Αφού λοιπόν γνωρίζεις πως η ανακύκλωση συμβάλλει στη διατήρηση των πόρων, εξοικονομεί ενέργεια, προστατεύει το περιβάλλον και φυσικά μειώνει τη ποσότητα των σκουπιδιών. Τα απορρίμματα και οι πλαστικές συσκευασίες βρίσκονται παντού και επιβαρύνουν τη ρύπανση του πλανήτη μας. Ένα εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια αγοράζονται κάθε λεπτό ανά τον κόσμο και τα μισά από αυτά καταλήγουν στις θάλασσές μας. Τι μπορείς όμως να ανακυκλώσεις;;

 1. Κηρομπογιές
 2. Κινητά τηλέφωνα
 3. Βιντεοκασέτες
 4. Μπαταρίες
 5. Εισπνευστήρες
 6. Αθλητικά παπούτσια
 7. Φελλούς
 8. Καλλυντικά
 9. Φάρμακα
 10. Στρώματα
 11. Προϊόντα apple
 12. Σουτιέν
 13. Λαμπάκια δέντρου
 14. Γυαλιά μυωπίας
 15. Ακουστικά βαρηκοΐας
 16. Χάρτινα κουτιά χυμών
 17. Ευχετήριες κάρτες
 18. Κλειδιά
 19. Backpacks

Η CocaCola πιστεύει πως «Ένας Κόσμος Χωρίς Απορρίμματα» είναι εφικτός. Για τον λόγο αυτό, επενδύει τόσο στις συσκευασίες της, όσο και το περιβάλλον, και στοχεύει στην παραγωγή 100% ανακυκλώσιμων συσκευασιών έως το 2025, αυξάνοντας παράλληλα το ποσοστό του ανακυκλωμένου υλικού στα μπουκάλια της κατά 50% μέχρι το 2030. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς χρειάζεται όλοι να βοηθήσουμε στην ανακύκλωση των τελευταίων. Για αυτό το λόγο η εταιρεία έχει δεσμευτεί δημόσια να συλλέγει και να ανακυκλώνει ένα μπουκάλι ή κουτάκι για κάθε ένα που πουλάει έως το 2030.

Η Coca-Cola συνεργάζεται με δήμους, πρωτοπόρους ανθρώπους και ΜΚΟ, και διερευνά τρόπους χρήσης καινοτόμων τεχνολογιών ώστε να βρει έξυπνες λύσεις προκειμένου οι συσκευασίες πλαστικού να έχουν μια δεύτερη ή και τρίτη ζωή. Ζωντανό παράδειγμα του παραπάνω αποτελεί το «Zero Waste Future», το πρόγραμμα κληρονομιά που ξεκίνησε για πρώτη φορά πιλοτικά στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί ένα τριετές, ολιστικό πρόγραμμα, που στόχο έχει να εκπαιδεύσει τους πολίτες γύρω από τη σημασία της ανακύκλωσης και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, και να εισαγάγει νέες, καινοτόμες υποδομές και διαδικασίες για την αναβάθμιση της διαδικασίας συλλογής, την ανάκτηση της ανακύκλωσης αλλά και την επαναχρησιμοποίηση των υλικών. Βασίζεται στους άξονες της εκπαίδευσης, της παρέμβασης και της αλλαγής συμπεριφοράς, και μέσα στον πρώτο χρόνο του προγράμματος 100.000 πολίτες ενημερώθηκαν, 90 τόνοι πλαστικού συλλέχθηκαν και 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι εκτέθηκαν στο μήνυμά του. Φέτος, το πρόγραμμα συνεχίζεται δυναμικά και επεκτείνει τη δράση του στις παραλίες και σε ακόμη περισσότερες περιοχές και τομείς της ζωής μας.