Η ακαταστασία μπορεί να είναι εχθρός σε κάθε νοικοκυριό και τείνουμε να κάνουμε οργανωτικά λάθη χωρίς καν να το προσέχουμε. Η διεθνής γκουρού, Marie Kondo πιστεύει ότι μια επιτυχημένη τεχνική τακτοποίησης συνίσταται στο να εστιάζεις σε αυτό που «πυροδοτεί τη χαρά». Στις κορυφαίες 5 συμβουλές καθαρισμού της, προτείνει τη βελτίωση της οπτικής αρμονίας ενός δωματίου, όπως η αφαίρεση των ετικετών από τα προϊόντα, για παράδειγμα.

Αφήνεις ετικέτες στα προϊόντα

Κανείς δεν σκέφτεται ποτέ να αφαιρέσει τις ετικέτες των προϊόντων, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν πηγή οπτικού θορύβου και μπορούν να ανατρέψουν τη χρωματική ισορροπία του δωματίου.

Τι να κάνετε: Βγάλτε τις ετικέτες και θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια πιο θετική ατμόσφαιρα.

Αποθηκεύετε αντικείμενα ενώ αναμιγνύετε κατηγορίες και μεγέθη

Είναι σύνηθες να βάζετε τα πάντα σε ένα κουτί, χωρίς να σας ενδιαφέρει πώς να αποθηκεύσετε τα αντικείμενα με τον σωστό τρόπο. Αλλά αυτό κάνει τα δοχεία να φαίνονται ακατάστατα και να ξεχειλίζουν.

Τι να κάνετε: Προσπαθήστε να αποθηκεύσετε αντικείμενα ανά κατηγορία και μέγεθος. Αυτό θα σας επιτρέψει να βρείτε πράγματα πιο εύκολα και να μειώσετε την ακαταστασία.

Όλα έχουν τη θέση τους

Οι άνθρωποι συχνά δεν ξέρουν πού να τοποθετήσουν αντικείμενα, αλλά όλα πρέπει να έχουν τη δική τους θέση για να μην προκαλούν ακαταστασία γύρω από το σπίτι.

Τι να κάνετε: Αποφασίστε μια θέση για κάθε αντικείμενο που έχετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξέρετε πού να τοποθετήσετε τα πάντα ενώ τακτοποιείτε και δεν θα χάνετε ποτέ χρόνο ψάχνοντας για κάτι που δεν μπορείτε να βρείτε.

Βάζετε αντικείμενα που χρειάζεστε καθημερινά σε σημεία που είναι δύσκολο να φτάσετε

Εάν βάζετε αντικείμενα σε σημεία που είναι δύσκολο να φτάσετε, όπως στο ψηλότερο ράφι της βιβλιοθήκης σας, θα κάνετε όλη την ώρα προσπάθεια για το τίποτα.

Τι να κάνετε: Κρατήστε καθημερινά αντικείμενα σε μέρη που είναι εύκολα προσβάσιμα. Με αυτόν τον τρόπο, θα απλοποιήσετε τη ζωή σας, ενώ παράλληλα θα παραμείνετε πιο οργανωμένοι.

Δεν χρησιμοποιείτε δοχεία τροφίμων για την κουζίνα σας

Η ποσότητα των τροφίμων και των ειδών παντοπωλείου στην κουζίνα σας είναι συχνά εκτός ελέγχου, επειδή τα προϊόντα συνήθως αφήνονται στην αρχική συσκευασία και αυτό συνεπάγεται σπατάλη χώρου.

Τι να κάνετε: Ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε δοχεία τροφίμων. Αυτά από γυαλί ή πλαστικό θα σας βοηθήσουν να μάθετε αμέσως πού τοποθετείται ένα συστατικό.