Η ελβετική κατοικία της Anne Hathaway σε στιλ σαλέ είναι ακριβώς αυτό, που σημαίνει ότι το ξύλο είναι σε αφθονία και φυσικά επικεντρώθηκεστο σαλόνι της.

Το σαλόνι-σαλέ της

Το σπίτι της ηθοποιού, που ανήκε στο παρελθόν στους Yves Saint Laurent και Wes Anderson, φέρνει έναν υπαινιγμό της αλπικής ομορφιάς στην πολιτεία Sunshine – και μαζί με αυτό έρχεται ένας συνδυασμός διακόσμησης που αγγίζουν την ευρωπαϊκή διαχρονικότητα και την καλιφορνέζικη κομψότητα. Το ξύλινο σαλόνι αποτελεί την επιτομή αυτής της αισθητικής – με επένδυση τοίχου και ξύλινη οροφή που δημιουργεί έναν χώρο ζεστό και βγαλμένο από τα χιονισμένα βουνά.

Σχεδιασμένο από το Studio Shamshiri του Λος Άντζελες, το δωμάτιο διαθέτει ένα ιδιαίτερο τραπέζι, vintage πολυθρόνα και ένα τούρκικο χαλί της δεκαετίας του 1940 που διοχετεύει μια διακριτική ποσότητα χρώματος στον κατά τα άλλα σκοτεινό χώρο. Αυτή η εμφάνιση ευνοεί τους τολμηρούς, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση ένας νέος τρόπος διακόσμησης – και οι σχεδιαστές λένε ότι θα συνεχιστεί για πολύ στο μέλλον.

Γιατί έχει αδυναμία στο ξύλο

«Το ξύλο φέρνει μια φυσική ζεστασιά και πλούτο σε έναν χώρο. Όταν χρησιμοποιείται τόσο στους τοίχους όσο και στην οροφή, τυλίγει το σαλόνι σε ένα κουκούλι άνεσης, δημιουργώντας ένα καταφύγιο που αισθάνεται τόσο οικείο όσο και επεκτατικό», λέει ο σχεδιαστής Nicholas Kaiko.

Παραδείγματα ξύλινης διακόσμησης τοίχων χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα, όταν ο βασιλιάς Ερρίκος Γ’ εισήγαγε ξύλο από τη Νορβηγία και το χρησιμοποίησε για να επενδύσει τα δωμάτιά του στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Στους αιώνες που ακολούθησαν, η διακοσμητική επένδυση εξελίχθηκε σε μια μορφή καλών τεχνών – αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε ρουστίκ χώρους (όπως αυτός).

Αλλά γιατί τα ξύλινα πάνελ έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου; Ο Nicholas εξηγεί ότι η διαρκής του γοητεία οφείλεται σε τρεις παράγοντες: την υφή και το βάθος του, τα ακουστικά οφέλη και την ασυναγώνιστη ευελιξία.

«Τα ξύλινα πάνελ προσδίδουν απτικό ενδιαφέρον και αίσθηση βάθους στο δωμάτιο – ειδικά με φινιρίσματα όπως συρμάτινο βούρτσισμα, κονιορτοποιημένο και λεκιασμένο ξύλο όπου οι κόκκοι γίνονται πιο έντονοι. Αυτό κάνει τον χώρο να αισθάνεται δυναμικός και πολυεπίπεδος, ένα παιχνίδι σκιών και φωτός που τονίζει τον χαρακτήρα του δωματίου», λέει ο Nicholas.

Όσον αφορά την ακουστική του, ο σχεδιαστής εξηγεί πώς το υλικό απορροφά συγκεκριμένες συχνότητες ήχου, διασφαλίζοντας ότι το σαλόνι έχει μια άνετη ατμόσφαιρα χωρίς ηχώ. «Ένα δωμάτιο πρέπει να αισθάνεται καλά, όχι απλώς να φαίνεται ωραίο. Το ξύλο βοηθά στην επίτευξη αυτής της ισορροπίας, εξισορροπώντας την αισθητική με την ακουστική άνεση», προσθέτει.

«Τέλος, το ξύλο παρέχει έναν ευέλικτο καμβά. Είτε βαμμένο, είτε βαμμένο σε ζωηρές αποχρώσεις, είτε αφεθεί φυσικό, μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορες αισθητικές σχεδιασμού, από ρουστίκ έως μοντέρνο.»

Πάντρεμα ξύλου με μαλακά υφάσματα

Για να αποκτήσουμε την εμφάνιση, θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Anne Hathaway και να επενδύσουμε σε μαλακά έπιπλα για να ισορροπήσουμε το σκληρό ξύλο.

«Επίσης, εισάγετε βελούδινα χαλιά, επικαλυμμένα έπιπλα και απαλές κουρτίνες», λέει. «Αυτά τα στοιχεία θα κάνουν όμορφη αντίθεση με το ξύλο, ενισχύοντας τη φυσική του γοητεία και βοηθώντας στην απορρόφηση του ήχου

Διάβασε επίσης:

4 χρωματικοί συνδυασμοί που θα εκτοξεύσουν το σπίτι σας στο next level!