Μόλις πριν από μερικές δεκαετίες, η επιλογή του σωστού φωτισμού για το σπίτι ήταν τόσο απλή όσο η μετάβαση στο τοπικό κατάστημα και η αγορά του σωστού λαμπτήρα μεγέθους για τη λάμπα ή την πρίζα. Πριν από την εμφάνιση των φώτων CFL και LED, υπήρχαν περιορισμένες επιλογές για φωτισμό εξοικονόμησης ενέργειας και σχεδόν όλοι οι λαμπτήρες πυρακτώσεως εξέπεμπαν την ίδια, ζεστή, κιτρινωπή λάμψη φωτός.

Σήμερα μια βόλτα στο τμήμα φωτισμού του τοπικού καταστήματος, πιθανότατα προσφέρει εκατοντάδες διαφορετικές επιλογές – και απείρως περισσότερες αν ψάξουμε στο διαδίκτυο. Όχι μόνο μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δεκάδες διαφορετικούς ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες, μπορούμε επίσης να επιλέξουμε και διαφορετικά χρώματα φωτισμού.

Τα περισσότερα φώτα CFL προσφέρουν αυτό που είναι γνωστό ως ψυχρό φως ή λευκό φως, ενώ ο φωτισμός LED μπορεί να βρεθεί τόσο σε ψυχρό όσο και σε θερμό (κίτρινο) φως. Σήμερα, πολλές επιλογές έξυπνου φωτισμού LED επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες να αλλάζουν τις αποχρώσεις των φώτων στο σπίτι τους με προγράμματα όπως το Color Picker της εφαρμογής Google Home για παράδειγμα.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τις διαφορές μεταξύ αυτού που είναι γνωστό ως “θερμό” και “ψυχρό” φωτισμό για να μάθουμε την καλύτερη επιλογή φωτισμού για τα διαφορετικά μέρη του σπιτιού μας.

Τι ακριβώς σημαίνει «ψυχρό» ή «θερμό» φως που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας;

Πρακτικά, ο ψυχρός φωτισμός θα περιέχει περισσότερο «μπλε φως» και θα φαίνεται ελαφρώς πιο φωτεινός στο μάτι. Ο ψυχρός φωτισμός τείνει να προσφέρει μια πιο μοντέρνα και «καθαρή» εμφάνιση για διαφορετικούς χώρους του σπιτιού μας, ενώ τα πιο ζεστά, κίτρινα φώτα προσφέρουν μια πιο απαλή και πιο συμβατική «λάμψη» για το σπίτι. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι που ζουν σε ψυχρότερα κλίματα τείνουν να προτιμούν τα ζεστά φώτα, ενώ εκείνοι που ζουν σε θερμότερα κλίματα τείνουν να προτιμούν τον ψυχρό φωτισμό.

Οι Επιδράσεις του Μπλε Φωτός

Ενώ η απόφαση για το ποιος τύπος φωτισμού είναι ο καλύτερος για το σπίτι μας είναι κυρίως ζήτημα ατομικής προτίμησης, υπάρχουν μερικά θέματα υγείας που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Οι ψυχροί λαμπτήρες CLF και LED έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν αρνητικά τα μοτίβα ύπνου, παρόμοια με το μπλε φως που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές μας.

Ένα πρόσφατο άρθρο στο Live Science διαπιστώνει ότι «η έκθεση στο μπλε φως καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είδος φωτός. Πιστεύεται ότι τα μικρότερα μήκη κύματος στο μπλε φως είναι αυτό που κάνει το σώμα να παράγει λιγότερη μελατονίνη, επειδή το σώμα είναι πιο ευαίσθητο σε αυτό το είδος φωτός». Τα κατασταλμένα επίπεδα μελατονίνης μπορεί να διαταράξουν τα πρότυπα ύπνου μας. Ταυτόχρονα, η έκθεση σε έντονο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να ενισχύσει την προσοχή, τους χρόνους αντίδρασης και να βελτιώσει τη συνολική διάθεσή μας ενώ μας διευκολύνει να αποκοιμηθείτε τη νύχτα – όταν είναι σκοτάδι. Πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά την τοποθέτηση ζεστού και ψυχρού φωτισμού στο σπίτι μας, καθώς έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεσή μας εάν τοποθετηθούν σε ακατάλληλους χώρους.

Επιλογή φωτισμού ανά δωμάτιο

Αν και δεν υπάρχουν καθορισμένοι κανόνες για τον φωτισμό στα δωμάτια, ακολουθούν ορισμένες γενικές οδηγίες για θερμό έναντι ψυχρού φωτισμού σε διαφορετικούς χώρους του σπιτιού.

Θερμό φως για την κρεβατοκάμαρα

Ο θερμός φωτισμός είναι πολύ πιο λογικός για τα υπνοδωμάτια, ειδικά στην περίπτωση των νυχτερινών λαμπτήρων, καθώς τα χαμηλότερα επίπεδα μπλε φωτός δεν θα επηρεάσουν τόσο τα μοτίβα ύπνου μας.

Ψυχρό φως για το γραφείο

Τώρα που το γραφείο στο σπίτι έχει γίνει απαραίτητο για την εργασία και το σχολείο, το ψυχρό φως λειτουργεί καλά εδώ για να ενθαρρύνει την εστίαση, την εγρήγορση και την συγκέντρωση στην δουλειά μας!

Ψυχρό φως για την κουζίνα

Πολλοί θεωρούν ότι ο ψυχρός, λευκός φωτισμός είναι ο καλύτερος για τις κουζίνες, καθώς προσφέρει μια αίσθηση καθαριότητας, καθώς και πλήρη φωτισμό για το μαγείρεμα και τις εργασίες που κάνουμε στην κουζίνα.

Θερμό ή ψυχρό φως για το μπάνιο

Ο πιο θερμός φωτισμός μπορεί επίσης να είναι καλύτερος για μπάνια όπου μπορεί να προσφέρει μια χαλαρωτική αίσθηση για ένα ζεστό ντους. Και αν το μπάνιο έχει ήδη πολύ λευκό (όπως η μπανιέρα, ο νεροχύτης ή τα πλακάκια), μια έκρηξη έντονου, λευκού φωτός στη μέση της νύχτας ή το πρώτο πράγμα το πρωί μπορεί να είναι σοκ και εκτυφλωτικό! Αν και, ακριβώς όπως στην κουζίνα, το ψυχρό φως στο μπάνιο μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση καθαριότητας και να προσφέρει ένα άνετο περιβάλλον για εργασίες αυτοεξυπηρέτησης που απαιτούν πλήρη ορατότητα, όπως το ξύρισμα ή το μακιγιάζ. Αυτό το δωμάτιο είναι όπου πολλές επιλογές φωτισμού – και μια γενναιόδωρη προσφορά κεριών που βελτιώνουν την ατμόσφαιρα – μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία του ιδανικού φωτισμού για πολλές περιστάσεις.

Θερμό φως για την τραπεζαρία

Ο πιο θερμός φωτισμός για τους χώρους εστίασης μπορεί να φέρει μια αίσθηση θαλπωρής στα οικογενειακά τραπέζια ή το δείπνο με φίλους. Κάνει τον χώρο cozy και φιλόξενο!

Και πάλι, αυτές είναι απλώς γενικές προτάσεις. Φροντίστε να λάβετε υπόψη την ποσότητα του ηλιακού φωτός που δέχεται κάθε δωμάτιο, ποιες εργασίες θα ολοκληρωθούν εκεί, καθώς και πώς επηρεάζει την ψυχολογία σας. Η προσωπική σας προτίμηση είναι πάντα ο πιο σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν παίρνετε οποιαδήποτε απόφαση για το σπίτι σας!