Θέλεις να μάθεις πώς να κάνεις decoupage με τον σωστό τρόπο; Διάβασε εδώ τα επτά πιο σημαντικά βήματα.

Αρχικά τι είναι το Decoupage;

Πριν ξεκινήσεις, ίσως αναρωτιέσαι τι είναι το decoupage. Κατά την Wikipedia: «είναι η τέχνη της διακόσμησης ενός αντικειμένου κολλώντας έγχρωμες εγκοπές χαρτιού σε αυτό σε συνδυασμό με ειδικά εφέ βαφής, φύλλα χρυσού και ούτω καθεξής»

Πώς θα κάνεις μόνος σου decoupage

Προετοίμασε την επιφάνειά σου

Πριν ξεκινήσεις, βεβαιώσου ότι η επιφάνεια του έργου σου είναι έτοιμη. Καθάρισε τα αντικείμενά σου.  Σχεδόν οποιαδήποτε επιφάνεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός έργου decoupage. Οι κατάλληλες επιφάνειες περιλαμβάνουν ξύλο, παπιέ μασέ, τερακότα, κασσίτερο, χαρτόνι και γυαλί.

Προαιρετικά: Πέρνα την επιφάνεια σου με ακρυλικό χρώμα. Πολλά αντικείμενα πρέπει να υποστούν βασική επίστρωση πριν από το ντεκουπάζ εάν είναι ημιτελή.

Επέλεξε τη φόρμουλα

Προετοιμάστε τις επιφάνειες του έργου

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε:

 • Ύφασμα – Πλύνε και στέγνωσε το ύφασμα (χωρίς μαλακτικό). Σιδέρωσε (αν χρειάζεται) και στη συνέχεια άπλωσέ το σε μια καλυμμένη επιφάνεια εργασίας. Το χαρτί κεριού είναι προτιμότερο για την κάλυψη του τραπεζιού σας. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, βάψτε μια ελαφριά στρώση στο ύφασμα. Άσε να στεγνώσει. Αυτό θα σου επιτρέψει να κόψεις το ύφασμα σαν χαρτί χωρίς ξεφτισμένες άκρες.
 • Χαρτί – Τα περισσότερα αντικείμενα, ειδικά τα παχύτερα χαρτιά και τα χαρτιά λευκώματος, είναι έτοιμα για χρήση ως έχουν.
 • Χαρτοπετσέτα – Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα για να προετοιμάσετε το λεπτό χαρτί, αλλά απλώς να ξέρετε ότι επειδή το χαρτομάντιλο είναι τόσο λεπτό, είναι πολύ δύσκολο να κάνετε decoupage χωρίς ρυτίδες. Τα καλά νέα είναι ότι οι ρυτίδες είναι συνήθως μέρος της γοητείας της χρήσης χαρτομάντηλου και προσθέτουν λίγο χαρακτήρα στην επιφάνεια.

Κόψε το χαρτί ή οτιδήποτε άλλο σκοπεύετε να κάνετε decoupage.

Κόψε αντικείμενα ώστε να ταιριάζουν στην επιφάνεια

Μέτρα τις διαστάσεις όπως χρειάζεται, με χάρακα και μολύβι και κόψε τα αντικείμενα σου ώστε να χωρέσουν.

Κόλλησε κάθε στοιχείο Decoupage

Πάντα να ξεκινάς με τα υποκείμενα στοιχεία σχεδίασης και να κινείσαι προς τα πάνω (κατά τη στρώση). Εφάρμοσε ένα λεπτό έως μέτριο στρώμα decoupage στην επιφάνεια.

Smooth όψη

Συνέχισε την εξομάλυνση μέχρι να φύγουν όλες οι φυσαλίδες. Στη συνέχεια, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, άσε το έργο σου να στεγνώσει για 15 – 20 λεπτά. Μην περάσεις από πάνω αμέσως ένα top coat.

Πρόσθεσε μια προστατευτική στρώση στο χρησιμοποιώντας μια επίπεδη σπάτουλα ή βούρτσα αφρού

Αφήστε να στεγνώσει και μετά επαναλάβετε. Προτείνουμε τουλάχιστον δύο φορές.

Όταν τελειώσει, εάν νιώθεις μια κολλώδη αίσθηση ή απλά αν θέλεις να του προσθέσεις ανθεκτικότητα, πέρασε ένα διαφανές σπρέι ή ένα σφραγιστικό με πινέλο. Άσε να στεγνώσει και είσαι έτοιμη!

Τα υλικά σου:

Για την επιφάνεια που θα φτιάξεις

 • Mod podge
 • Χαρτί ή ύφασμα λευκώματος
 • Ακρυλικό χρώμα (προαιρετικό)

Εργαλεία

 • Πινελο ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
 • Ψαλίδια
 • Κυβερνήτης
 • Μολύβι
 • Μαχαίρι χειροτεχνίας και χαλάκι (προαιρετικά)

Και καλή διασκέδαση!