Πολλές φορές αναρωτιώμαστε αν είναι καλύτερες οι κουρτλινες ή οι περσίδες. Νομίζω ότι είναι μια από αυτές τις ερωτήσεις για τις οποίες δεν υπάρχει μια απόλυτη απάντηση και υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για το θέμα.

Εξαρτάται γενικά από την προσωπική επιλογή όσον αφορά την εμφάνιση που θέλεις να πετύχεις και το πόσα θέλεις ή μπορείς να ξοδέψεις.

Θα προσπαθήσω να προσεγγίσω όσο καλύτερα μπορώ το θέμα απαντώντας στα εξής 4 ερωτήματα:

Είναι καλύτερα τα στόρια από τις κουρτίνες αν δεν έχω πολλά χρήματα να ξοδέψω;

Σε γενικές γραμμές, οι περσίδες είναι σχεδόν πάντα λιγότερο δαπανηρές από τις κουρτίνες. Φυσικά εξαρτάται και από την ποιότητα που θέλεις να έχουν είτε οι κουρτίνες είτε οι περσίδες σου. Σίγουρα μπορείς να βρεις έτοιμες περσίδες και κουρτίνες που να κοστίσουν αρκετά φθηνά.

Είναι καλύτερα τα στόρια από τις κουρτίνες αν σκοπεύω να τα τοποθετήσω μόνη μου;

Όσον αφορά το πόσο περίπλοκο είναι να κρεμάσετε περσίδες έναντι κουρτινών, τα στόρια όλων των τύπων τοποθετούνται πολύ γρήγορα και απλά. Ενώ πολλοί τύποι κουρτινών είναι επίσης αρκετά απλοί αναλόγως τα θυλάκια που έχουν. Ειδικότερα, όταν πρόκειται για κουρτίνες έναντι περσίδων για παράθυρα σε προεξοχή, οι κουρτίνες είναι πραγματικός μπελάς για να ταιριάξουν και να τοποθετηθούν έναντι των περσίδων.

Είναι καλύτερα να υπάρχουν περσίδες ή κουρτίνες σε κουζίνες, μπάνια και άλλα δυνητικά «υγρά» δωμάτια;

Για δωμάτια όπου το νερό (όπως ένας νεροχύτης ή ένα μπάνιο) είναι πιθανό να είναι δίπλα στο παράθυρο και θα υπάρχει τακτικά πολλή υγρασία στον η καλύτερη επιλογή είναι τα blinds.

Οι περσίδες σχεδόν όλων των τύπων (με εξαίρεση τις πραγματικά ξύλινες περσίδες) μπορούν είτε να κατασκευαστούν από αδιάβροχα υφάσματα είτε να είναι εγγενώς αδιάβροχες από τη φύση τους.

Η χρήση κουρτινών σε υγρούς χώρους θα έχει ως αποτέλεσμα να χαλάσουν πολύ πιο γρήγορα τα υφάσματα και να δημιουργηθούν άσχημες μυρωδιές, ξεθωριάσματα στο ύφασμα και πολλά ακόμα που δεν μπορώ να φανταστώ!

Είναι καλύτερα να έχω στόρια ή κουρτίνες αν θέλω να μπλοκάρω το 100% του εξωτερικού φωτός;

Τώρα αυτό είναι δυνητικά αμφιλεγόμενο! Τόσο οι κουρτίνες όσο και οι περσίδες μπορούν να κατασκευαστούν σε υφάσματα συσκότισης. Ωστόσο, το φως μπορεί να διαφύγει γύρω από τις πλευρές είτε μιας περσίδας είτε μιας κουρτίνας, ανάλογα με τον τρόπο που είναι κρεμασμένη.

Πολλά, αν όχι τα περισσότερα στόρια συσκότισης που είναι κρεμασμένα πάνω (και όχι μέσα) σε μια εσοχή παραθύρου θα μπλοκάρουν σχεδόν όλο το εξωτερικό φως. Ωστόσο, και  οι κουρτίνες συσκότισης που κρέμονται πάνω από την εσοχή έχουν το πλεονέκτημα από αυτή την άποψη.

Εάν θέλετε ένα σίγουρο αποτέλεσμα συσκότισης, μια δημοφιλής επιλογή είναι μια fusion περσίδων-κουρτινών, που αποτελείται από ένα στόρι συσκότισης κρεμασμένο στην εσοχή του παραθύρου και ένα ζευγάρι κουρτίνες συσκότισης κρεμασμένες πάνω του.