Στην Ιαπωνία, το να διατηρείς ένα σπίτι τακτοποιημένο είναι κάτι περισσότερο από απλό καθάρισμα, είναι μια μορφή τέχνης ριζωμένη σε βαθιές πολιτιστικές αξίες. Φανταστείτε να ζείτε σε ένα ιαπωνικό σπίτι, όπου κάθε αντικείμενο έχει τη θέση του και υπάρχει μια αίσθηση ηρεμίας που σας κατακλύζει. Αυτή είναι η μαγεία που έχουν κατακτήσει, και όλα έχουν να κάνουν με την απλότητα, τον σεβασμό για τα πράγματά τους και το να ζεις σε αρμονία με το περιβάλλον σου.

Η φιλοσοφία Danshari

Στο επίκεντρο αυτής της προσέγγισης βρίσκεται το “Danshari” – μια φιλοσοφία που μας διδάσκει να αποσυμφορούμε, να οργανώνουμε και να πετάμε ό,τι δεν χρειαζόμαστε. Έχει να κάνει με το να κρατάμε πράγματα που πραγματικά έχουν σημασία, αυτά που προκαλούν χαρά, μια ιδέα που έφερε στην παγκόσμια σκηνή η Marie Kondo, η γκουρού της Ιαπωνίας για οργάνωση και τακτοποίηση. Δεν είναι μόνο να κάνεις χώρο στην ντουλάπα σου αλλά πρόκειται για τη δημιουργία χώρου στη ζωή σας για αυτό που σας φέρνει πραγματικά ευτυχία.

Πολυλειτουργικά έπιπλα

Τα ιαπωνικά σπίτια είναι συχνά εξοπλισμένα με έξυπνα, πολυλειτουργικά έπιπλα και έξυπνες λύσεις αποθήκευσης που αξιοποιούν στο έπακρο κάθε εκατοστό. Σκεφτείτε τις οθόνες shoji που αφήνουν το φως να εισέλθει, αλλά κρατούν την ακαταστασία μακριά από το οπτικό πεδίο και τα χαλάκια τατάμι που προσθέτουν ζεστασιά και λειτουργία. Κάθε αντικείμενο βρίσκει τη θέση του σε όμορφα κρυμμένους χώρους, από διαμερίσματα κάτω από το δάπεδο μέχρι ντουλάπια με συρόμενες πόρτες, κάνοντας την τακτοποίηση δεύτερη φύση.

Η πρακτική του “oosouji”

Αλλά δεν είναι μόνο ο φυσικός χώρος. Ο καθαρισμός στην Ιαπωνία είναι μια ιεροτελεστία, ένας τρόπος για να δείξετε σεβασμό και ευγνωμοσύνη για το σπίτι σας. Η πρακτική του «oosouji», ή βαθύς καθαρισμός πριν από την Πρωτοχρονιά, είναι σαν να πατάτε το κουμπί επαναφοράς, καλωσορίζοντας μια νέα αρχή με ανοιχτές αγκάλες. Αυτή η φιλοσοφία δεν αφορά μόνο την καθαριότητα αλλά την καλλιέργεια μιας συνειδητής σχέσης με τους χώρους που κατοικούμε, κάνοντας τα σπίτια μας όχι απλώς μέρη για να ζούμε, αλλά καταφύγια που τρέφουν την ευημερία μας.

Διάβασε επίσης:

Κάνε το σπίτι σου να μοσχοβολάει με την βοήθεια της Diptyque!