Η ώρα που ο… πελαργός πλησιάζει και εσύ ακόμη αγχώνεσαι για το δωμάτιο του μωρού. Υπάρχουν μερικά έξυπνα tips που θα σε βοηθήσουν να βρεις τις ιδανικές λύσεις για το δωμάτιο που θα φιλοξενήσει το μικρό αγγελούδι σου, σαν αυτά που ακολουθούν.

-Σκέψου τον χώρο

Το πρώτο πράγμα όταν σχεδιάζεις ένα δωμάτιο είναι ο χώρος που θα εκτείνεται. Αν δεν έχεις παιδικό δωμάτιο στο σπίτι είναι πιο εύκολο, γιατί θα έχεις ελευθερία κινήσεων. Αν ζεις σε διαμέρισμα, ο χώρος είναι έτοιμος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να τον διαμορφώσεις. Καλό θα ήταν το παιδικό δωμάτιο να μην έχει πολλά έπιπλα, παρά μόνο τα απαραίτητα, έτσι ώστε το μωρό να έχει όλο τον χώρο διαθέσιμο να παίξει, ενώ μειώνονται και οι κίνδυνοι για κάποιον τραυματισμό του. Πρέπει, επίσης, να έχεις στο μυαλό σου πως το δωμάτιο πρέπει να είναι μικρό και πάντα τακτικό.

-Διάλεξε το σωστό χρώμα

Υπάρχει το κλισέ «γαλάζιο για αγοράκι, ροζ για κοριτσάκι», αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο χρώμα επιθυμείς. Υπάρχει πλέον στις μέρες μας, η δυνατότητα μείξης χρωμάτων, οπότε μπορείς να δημιουργήσεις ότι θες στους τοίχους. Η διχρωμία στους τοίχους είναι ίσως η καλύτερη επιλογή, καθώς τα χρώματα παίζουν μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου. Μια έξυπνη λύση είναι οι ταπετσαρίες, ενώ σε γενικές γραμμές προτίμησε ανοιχτά χρώματα και στις κουρτίνες.

-Βρες τα κατάλληλα έπιπλα

Δεν χρειάζεσαι αρκετά έπιπλα στο δωμάτιο, παρά μόνο όσα είναι σχεδιασμένα για τα παιδιά και πληρούν τους κανόνες ασφαλείας. Όλοι οι γονείς θα κοιτάξουν να αγοράσουν την καλύτερη ποιότητα επίπλων, αλλά κάτι τέτοιο δεν αξίζει. Το παιδικό κρεβάτι σύντομα δεν θα είναι κατάλληλο καθώς το παιδί θα μεγαλώνει, οπότε δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να ξοδέψεις ένα σωρό χρήματα. Εκτός από το οικονομικό θέμα, προσπάθησε να βρεις έπιπλα από συγγενείς σου, όπως η αλλαξιέρα, γιατί και αυτή έχει ημερομηνία… λήξης!

-Σχεδίασε τον φωτισμό

Στο εμπόριο υπάρχουν εκατομμύρια φωτιστικά για παιδικά δωμάτια, αρκετά εκ των οποίων είναι… αλμυρά στην τιμή. Αν το δωμάτιο είναι μικρό, προτίμησε ένα φωτιστικό που δεν θα κρέμεται καθώς θα μειωθεί αισθητά ο χώρος. Καλό θα ήταν, ο φωτισμός να είναι κυρίως φυσικός, ενώ όταν είναι βράδυ ιδανικό θα ήταν να μην είναι έντονος.

-Κρέμασε πίνακες

Ένας οικονομικός και όμορφος τρόπος για να δημιουργήσεις το παιδικό δωμάτιο. Οι παιδικοί πίνακες θα δώσουν άλλη νότα στον χώρο, ενώ θα βοηθήσουν και το μωρό να αναπτύξει γρήγορα τον εγκέφαλο του από τα ερεθίσματα. Αν θέλεις, μπορείς να ζωγραφίσεις η ίδια κάτι ώστε να δώσεις την προσωπική σου πινελιά στον χώρο, προτιμώντας τα φανταχτερά χρώματα.