Όπως οι περισσότερες επιλογές για το δάπεδο, έτσι και το χαλί δεν διαρκεί για πάντα. Πώς όμως καταλαβαίνετε πότε είναι ώρα να αντικαταστήσετε το χαλί; Μερικά πράγματα όπως η ηλικία, τα επίπεδα φθοράς, οι λεκέδες ή οι μυρωδιές και οι αυξημένες αλλεργίες μπορεί να είναι ενδείξεις ότι ήρθε η ώρα να επενδύσετε σε νέο χαλί. Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν το χαλί σας πρέπει να αντικατασταθεί ή όχι, διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε όταν σκέφτεστε να αντικαταστήσετε το χαλί σας.

Η εποχή του χαλιού

Ενώ το χαλί έχει αλλάξει με τα χρόνια, σήμερα, η διάρκεια ζωής του είναι συνήθως από 5 έως 15 χρόνια. Το χρονικό διάστημα που διαρκεί εξαρτάται από τον τύπο του χαλιού, τις ίνες του και τη φθορά στο οποίο εκτίθεται. Για παράδειγμα, το χαλί σε μια εφεδρική κρεβατοκάμαρα όπου υπάρχει λίγη κίνηση θα διαρκέσει πιθανώς περισσότερο από το χαλί σε ένα διάδρομο με μεγάλη κίνηση. Τα σπίτια με παιδιά και κατοικίδια θα έχουν αυξημένη φθορά στα χαλιά σε σχέση με τα σπίτια με ήσυχο τρόπο ζωής, επομένως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αν και δεν υπάρχει καθορισμένος τρόπος για να προσδιορίσετε εάν το χαλί σας βρίσκεται στην ηλικία που πρέπει να αντικατασταθεί, υπάρχουν συνήθως φυσικοί δείκτες που θα σας πουν ότι ήρθε η ώρα να το αντικαταστήσετε.

Εάν θέλετε να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής του, ανάλογα με τον τρόπο ζωής σας, θα πρέπει να καθαρίζετε το χαλί σας επαγγελματικά κάθε 18-24 μήνες, να σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα σε τακτική βάση και να ακολουθείτε τις κατάλληλες οδηγίες φροντίδας και συντήρησης που περιλαμβάνονται στην εγγύηση του χαλιού σας. Εάν έχετε το χαλί σας για περισσότερα από 20 χρόνια, είναι καλύτερο να το αντικαταστήσετε για να διατηρήσετε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα και την άνεση του σπιτιού σας.

Φθορά και ζημιές

Αν το χαλί σας ήταν κάποτε πιο ζωντανό χρώμα, αλλά τώρα τείνει να φαίνεται βρώμικο όσο κι αν το καθαρίζετε, μάλλον ήρθε η ώρα για νέο χαλί. Οι περιοχές μπροστά από τις πόρτες είναι συχνά οι πρώτες που αντιμετωπίζουν αυτό το είδος φθοράς. Το χαλί μπορεί επίσης να ξεθωριάσει με την πάροδο του χρόνου, οπότε αν το χαλί σας είχε κάποτε ένα όμορφο, τολμηρό χρώμα, αλλά τώρα φαίνεται θαμπό και φθαρμένο, μπορείτε να πάρετε ένα καινούργιο. Αν και το ξεθώριασμα του χαλιού δεν είναι πάντα απαραίτητος λόγος για να επενδύσετε σε ένα νέο, μπορεί να είναι μια καλή επιλογή εάν έχετε αυτό το πρόβλημα μαζί με ένα άλλο σημάδι φθοράς.

Λεκέδες και μυρωδιές

Οι λεκέδες και οι μυρωδιές είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους πρέπει να αντικατασταθεί το χαλί. Μερικοί λεκέδες μπορούν να καθαριστούν εύκολα, αλλά τα ατυχήματα με κόκκινο κρασί μπορεί να μην βγουν ποτέ. Ενώ μπορείτε να μετακινήσετε έπιπλα για να τα καλύψετε, δεν είναι πάντα δυνατό να κρύψετε σημεία του χαλιού σας που έχουν έντονους λεκέδες. Ο επαγγελματικός καθαρισμός μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει στην αφαίρεση των λεκέδων, αλλά αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, ειδικά με σκληρούς λεκέδες όπως μουστάρδα ή χλωρίνη.

Οι λεκέδες μπορούν επίσης να προκαλέσουν μια παρατεταμένη μυρωδιά. Όταν οι λεκέδες εισχωρούν στις ίνες του χαλιού, μπορούν να φέρουν μαζί τους δυσάρεστες οσμές που διαρκούν για χρόνια. Η μούχλα και το ωίδιο είναι ένας κορυφαίος λόγος για να αγοράσετε νέο χαλί, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να αφαιρέσετε αυτές τις οσμές χωρίς να το αντικαταστήσετε.

Αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα

Το παλιό χαλί τείνει να συγκρατεί τη μούχλα, το ωίδιο, ακόμη και τη βρωμιά. Εάν παρατηρείτε ότι εσείς ή τα μέλη της οικογένειάς σας έχετε αυξημένα συμπτώματα αλλεργίας, όπως βήχα, φτέρνισμα ή βουλωμένη μύτη, μπορεί να προκληθεί από το χαλί στο σπίτι σας. Ένα άλλο σημάδι ότι ήρθε η ώρα για νέο χαλί είναι τα αναπνευστικά συμπτώματα. Το κρυολόγημα, η καταρροή και ο ήπιος έως σοβαρός βήχας μπορεί να προκληθούν από το χαλί που πρέπει να αντικατασταθεί. Εάν έχετε παρατηρήσει μια αύξηση σε αυτά τα συμπτώματα, είναι καλή ιδέα να αναρωτηθείτε πόσο καιρό έχει παραμείνει το τρέχον χαλί στο σπίτι σας και αν είναι καιρός να τα αντικαταστήσετε.