Η δημιουργία ενός λειτουργικού και προσβάσιμου σπιτιού για τυφλά ή άτομα με προβλήματα όρασης περιλαμβάνει προσεκτικό σχεδιασμό και τροποποιήσεις για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, η ανεξαρτησία και η άνεσή τους. Ακολουθούν ορισμένες βασικές σκέψεις για να γίνει ένα σπίτι λειτουργικό για άτομα με μειωμένη όραση ή τυφλά:

Διαγραφή μονοπατιών και διάταξης:

Εξασφαλίστε καθαρά και φαρδιά μονοπάτια σε όλο το σπίτι για να αποφύγετε εμπόδια. Διατηρήστε μια συνεπή διάταξη, ώστε να μπορούν να αναπτύξουν έναν νοητικό χάρτη του χώρου.

Αντιολισθητικό δάπεδο:

Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικά υλικά για δάπεδα, ειδικά σε χώρους επιρρεπείς στην υγρασία όπως μπάνια και κουζίνες.

Αντίθετα χρώματα και υφές:

Χρησιμοποιήστε χρώματα και υφές σε αντίθεση για τοίχους, δάπεδα και έπιπλα για να βοηθήσετε στον προσανατολισμό και την πλοήγηση.

Μαρκαδόροι αφής:

Τοποθετήστε δείκτες αφής ή λωρίδες στο πάτωμα για να υποδείξετε μεταβάσεις μεταξύ δωματίων, σκαλοπατιών ή πιθανούς κινδύνους.

Σωστός φωτισμός:

Εξασφαλίστε καλό συνολικό φωτισμό ελαχιστοποιώντας την αντανάκλαση και τις σκιές. Χρησιμοποιήστε φωτισμό εργασιών σε χώρους εργασίας, όπως η κουζίνα και το γραφείο στο σπίτι. Εγκαταστήστε φώτα που ενεργοποιούνται με κίνηση σε κοινόχρηστους χώρους και διαδρόμους.

Φωνητικές συσκευές:

Εφαρμόστε έξυπνες οικιακές συσκευές ελεγχόμενες με φωνή, όπως φώτα, θερμοστάτες και συσκευές, για να παρέχετε έλεγχο hands-free.

Ετικέτες Braille:

Επισημάνετε τα βασικά είδη και τις περιοχές με ετικέτες Braille ή απτική, όπως συσκευές κουζίνας, ντουλάπια φαρμάκων και εξαρτήματα τουαλέτας.

Προσβάσιμη Κουζίνα:

Τακτοποιήστε τα είδη κουζίνας λογικά και με συνέπεια. Χρησιμοποιήστε δείκτες αφής ή ετικέτες Braille στα πόμολα της εστίας και στα καντράν του φούρνου. Εγκαταστήστε προσβάσιμες συσκευές, όπως φούρνους μικροκυμάτων που μιλάνε ή φούρνους με σήμανση αφής.

Μπάνιο για ΑμεΑ:

Τοποθετήστε λαβές κοντά στην τουαλέτα και στο ντους ή την μπανιέρα. Χρησιμοποιήστε χρώματα σε αντίθεση για τα φωτιστικά μπάνιου. Σκεφτείτε μια καμπίνα ντους ή ντους με πτυσσόμενο πάγκο.

Υπνοδωμάτιο προσβάσιμο σε ΑμεΑ:

Εξασφαλίστε εύκολη πρόσβαση στο κρεβάτι και από τις δύο πλευρές. Χρησιμοποιήστε δείκτες αφής στον θερμοστάτη και σε άλλα χειριστήρια του υπνοδωματίου. Παρέχετε άφθονο χώρο αποθήκευσης με συρτάρια ή ράφια με ετικέτες.

Καθαρή επικοινωνία:

Εφαρμόστε ένα σύστημα επικοινωνίας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ένα τηλέφωνο με φωνητικές κλήσεις και κουμπιά έκτακτης ανάγκης.

Μέτρα ασφαλείας:

Εγκαταστήστε ανιχνευτές καπνού και ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα με φωνητικές ειδοποιήσεις. Σκεφτείτε ένα σύστημα ασφαλείας με ηχητικές ειδοποιήσεις και απτικά πληκτρολόγια.

Βοηθητική τεχνολογία:

Παρέχετε πρόσβαση σε υποβοηθητική τεχνολογία όπως συσκευές ανάγνωσης οθόνης, μεγεθυντικοί φακοί και οθόνες Braille.

Εκπαίδευση και Προσανατολισμός:

Προσφέρετε εκπαίδευση και προσανατολισμό για να βοηθήσετε το άτομο να εξοικειωθεί με τη διάταξη και τα βασικά χαρακτηριστικά του σπιτιού.

Τακτοποίηση επίπλων:

Τοποθετήστε τα έπιπλα με τρόπο που ελαχιστοποιεί τα εμπόδια και εξασφαλίζει καθαρά μονοπάτια.

Προσβασιμότητα σε εξωτερικούς χώρους:

Εξασφαλίστε μια προσβάσιμη διαδρομή από και προς το σπίτι, με χειρολισθήρες και δείκτες αφής εάν χρειάζεται. Διατηρήστε έναν περιποιημένο κήπο ή αυλή με καθορισμένα όρια.

Προσβάσιμη είσοδος:

Εγκαταστήστε μια ράμπα ή μια είσοδο μηδενικού βήματος στο σπίτι. Σημαδέψτε την πόρτα με ένα σημάδι αφής ή μια μοναδική υφή για εύκολη αναγνώριση.

Τακτική συντήρηση:

Διατηρήστε το σπίτι καλά συντηρημένο για να αποτρέψετε την εμφάνιση κινδύνων ή εμποδίων.

Είναι σημαντικό να εμπλέκονται άτομα που είναι τυφλά ή με προβλήματα όρασης στη διαδικασία σχεδιασμού και τροποποίησης για να λάβετε τη γνώμη και τα σχόλιά τους. Οι ανάγκες κάθε ατόμου μπορεί να διαφέρουν, επομένως η προσαρμογή και οι συνεχείς προσαρμογές μπορεί να είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί ότι το σπίτι παραμένει λειτουργικό και άνετο για εκείνον.

Διάβασε επίσης:

4 χρωματικοί συνδυασμοί που θα εκτοξεύσουν το σπίτι σας στο next level!