Το σπίτι μας είναι εκεί που περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας. Είναι απαραίτητο να το κάνει προσωπικό και αισθητικά ευχάριστο για σένα. Αυτό είναι σημαντικό γιατί θα σε κάνει να νιώσεις όμορφα και άνετα, κάτι που θα σε οδηγήσει στο να είσαι πιο ευτυχισμένη γενικά. Ανάλογα με το δωμάτιο, η διακόσμηση του σπιτιού μπορεί να σε κάνει να νιώσεις πιο χαλαρή ή πιο παραγβγική.

Άλλαξε πόρτες και παράθυρα

Όλοι πιστεύουμε κυρίως στην αλλαγή των πραγμάτων που υπάρχουν μέσα στο σπίτι μας. Όμως, η ανακαίνιση ή η αντικατάσταση των θυρών και των παραθύρων μπορεί να αυξήσει σημαντικά το επίπεδο αισθητικής του σπιτιού. Ακόμα κι αν δεν αλλάξεις ξανά τα έπιπλα ή άλλα πράγματα στο σπίτι, η αλλαγή των παραθύρων και των θυρών θα δώσει στο σπίτι μια νέα όψη. Μια άλλη σημαντική πτυχή του να το κάνεις αυτό είναι ότι θα σε βοηθήσει να μονώσεις το σπίτι  και να ρυθμίσεις τις εσωτερικές θερμοκρασίες, καθιστώντας το πολύ πιο ενεργειακά αποδοτικό.

Βάλε περισσότερους καθρέφτες

Οι καθρέφτες μπορούν να κάνουν μαγικά όταν δημιουργούν την ψευδαίσθηση ενός μεγαλύτερου χώρου, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε μικρά διαμερίσματα. Σκέψουν πού είναι καλύτερο να τους τοπουετήσεις. Μην τους βάζεις σε μέρη όπου κάθεσαι ή κοιμάσαι, μην τους κρεμάς πολύ ψηλά και φυσικά, φρόντισε να τους ασφαλίσεις για να αποφύγεις ανεπιθύμητα ατυχήματα.

Ζωγράφισε τους τοίχους

Το χρώμα ενός δωματίου παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεση. Όταν αποφασίσεις να βάψεις το σπίτι σου, σκέψου τι είδους ατμόσφαιρα θέλεις να έχουν τα συγκεκριμένα δωμάτια. Το φωτεινό λευκό εξακολουθεί να είναι η πιο δημοφιλής επιλογή λόγω της ικανότητάς του να κάνει τα δωμάτια να φαίνονται πιο ανοιχτά και μεγαλύτερα, ενώ συνδυάζεται με οποιοδήποτε χρώμα διακόσμησης. Φυσικά, πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν χρειάζεται να απορρίψεις από πιο έντονα χρώματα αν θέλεις να προσθέσεις μια συγκεκριμένη διάθεση σε ένα δωμάτιο. Μπορείς να τονίσεις τα χρώματα που εμφανίζονται τακτικά στο δωμάτιο ή, από την άλλη πλευρά, να κάνεις αντίθεση.

Ανακαίνιση κουζίνας

Αυτή θα πρέπει να είναι μία από τις πρώτες επιλογές εάν σου αρέσει να μαγειρεύεις. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς εάν έχεις μικρό προϋπολογισμό. Ακόμα και τα πιο μικρά πράγματα μπορούν να προσφέρουν μια αρκετά σημαντική αλλαγή αν τα προσεγγίσεις με τον σωστό τρόπο. Για παράδειγμα, βάψε τα ντουλάπια αντί να τα αντικαταστήσεις ή ακόμα και τα πλακάκια. Ένα άλλο πράγμα που κάνει μια σημαντική αλλαγή είναι η αντικατάσταση των χαλιών στην κουζίνα. Μπορείς πάντα να προσθέσεις ένα φυτό ή μια εικόνα στους τοίχους για να κάνεις την κουζίνα σου πιο ευχάριστη και άνετη.

Αναβάθμιση πατώματος

Μπορεί να έχεις πρόσφατα βαμμένους τοίχους, όμορφα νέα έπιπλα και πολλά φυτά, αλλά εξακολολυθέις να μην είσαι ικανοποιημένη με την εμφάνιση του σπιτιού. Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να ρίξεις μια πιο προσεκτική ματιά στο πάτωμα. Τα σπασμένα, αντιαισθητικά παλιά πλακάκια και τα χαρακωμένα δάπεδα όχι μόνο μπορούν να καταστρέψουν την ελκυστικότητα του σπιτιού, αλλά μπορεί επίσης να ευθύνονται για τραυματισμούς. Επιλογές όπως laminates, πλακάκια, δάπεδα βινυλίου και σκληρό ξύλο μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την οπτική έλξη του σπιτιού και ανάλογα με την προτίμηση, μπορούν να το κάνουν πολύ πιο ζεστό.

Η φύση πάντα μας καλμάρει

Αυτό που μπορεί να αλλάξει την ατμόσφαιρα του σπιτιού και να του φέρει ζωή είναι τα φυτά. Ανάλογα με τις ικανότητές σου στη συντήρηση των φυτών, επέλεξε αυτά που χρειάζονται περισσότερη ή λιγότερη προσοχή. Από λουλούδια μέχρι κάκτους, όλα τα φυτά μπορούν να βελτιώσουν την αισθητική του σπιτιού σου.

Δεν υπάρχει τέλεια φόρμουλα για την «απόλυτη διακόσμηση του σπιτιού», επειδή διαφορετικά πράγματα λειτουργούν αλλιώς σε διαφορετικούς ανθρώπους. Μην φοβάσαι λοιπόν να πειραματιστείς!

Διάβασε επίσης:

Μεταμορφώστε τον κήπο σας… βιώσιμα: Ένας οδηγός βήμα προς βήμα