Όταν στις 22 Φεβρουαρίου 2015 η Patricia Arquette παραλάμβανε το Όσκαρ Β΄Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Boyhood έδωσε ένα πολύ δυναμικό λόγο για το δικαίωμα της γυναίκας να λαμβάνει ίσες αμοιβές με τον άντρα στο χώρο εργασίας. Η πιο θερμή υποστηρίκτρια της σε αυτό το μήνυμα ήταν η υποψήφια στην ίδια κατηγορία, σπουδαία ηθοποιός, Meryl Streep.

Μερικούς μήνες αργότερα στη νέα της ταινία η Streep υποδύεται την,  Emmeline Pankhurst, την ηγέτιδα του βρετανικού κινήματος των σουφραζετών που συνέβαλλε στην εξασφάλιση του δικαιώματος ψήφου για τις γυναίκες. Η ταινία με τον τίτλο Suffragette παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Telluride και η ηθοποιός προέβη σε μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη όπως αναφέρει το Hollywood Reporter. Η αποκάλυψη ήταν πως έστειλε από μία επιστολή και στα 535 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ζητώντας τους να ανανεώσουν την εφαρμογή της προσθήκης του συντάγματος για τα ίσα δικαιώματα.

meryl streep suffragette

Η Meryl Streep ως Emmeline Pankhurst στην ταινία Suffragette

Αξίζει να σημειωθεί πως η προσθήκη του αμερικανικού συντάγματος στην οποία αναφέρεται η Streep υπογράφηκε το 1972 και αναφέρεται στα ίσα δικαιώματα αντρών και γυναικών, συμπεριλαμβανόμενου τους δικαιώματος στους ίσους μισθούς. Τη συνταγματική προσθήκη έχουν επικυρώσει 35 Πολιτείες των ΗΠΑ και μένουν 15 για να εφαρμοστεί καθολικά σε όλη τη χώρα η νομοθεσία, και γι’αυτό το λόγο θέλησε η Streep να ασκήσει πίεση.

” Έστειλα σε κάθε μέλος από ένα αντίτυπο του βιβλίου Equal Means Equal της Jessica Neuwirth που κάνει λόγο για μια νομοθετική συνθήκη που θα απαγορεύει τις διακρίσεις ενάντια στις γυναίκες” δήλωσε η ηθοποιός.

Το λογικό είναι όταν λαμβάνεις επιστολή (bonus ένα βιβλίο) από μία από τις σπουδαιότερες, ίσως από την σπουδαιότερη, ηθοποιό της σημερινής εποχής να δίνεις αρκετή σημασία. Κι όμως από τα 535 μέλη του Κογκρέσου η Meryl Streep έλαβε μόνο 5 απαντήσεις. Ναι, και δεν χρειάζεται να είσαι μαθηματικό μυαλό για να καταλάβεις πως πρόκειται ούτε για το 1%του Κογκρέσου.

Η πολυβραβευμένη ηθοποιός δήλωσε ακόμα πως το κίνητρο της για τα ίσα δικαιώματα των γυναικών πηγάζει από τις παιδικές αναμνήσεις της ”Θυμάμαι τις συζητήσεις της μητέρας με τον πατέρα μου. Θυμάμαι να ακούω τη μητέρα μου να ζητά χρήματα από τον πατέρα μου και θυμάμαι να σκέφτομαι πως δεν θέλω πότε να ζητήσω χρήματα από κανέναν, πως θα έχω τα δικά μου χρήματα”.

Σαν μία σύγχρονη σουφραζέτα η Streep δήλωσε πως δεν θα το βάλει κάτω και ζήτησε μάλιστα την υποστήριξη του Πάπα Φραγκίσκου παρακινώντας τον να μιλήσει ανοιχτά για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο αγώνας της ηρωίδας που ενσάρκωσε στην ταινία Suffragette δικαιώθηκε, μένει να δούμε τι θα πετύχει η Meryl Streep για τις γυναίκες στη σημερινή εποχή όπου μπορεί η γυναίκα να ψηφίζει αλλά οι αδικίες στο χώρο εργασίας δεν έχουν εκλείψει…