Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει… γενικότερα. Ο Bruce Willis, μοιάζει Unbreakable για να θυμηθούμε και την παλιότερη ταινία του. Αν και τα πράγματα είχαν ξεκινήσει διαφορετικά όταν ήταν μικρός. Οι γονείς, οι φίλοι του, αλλά και ο ίδιος θυμάται τον εαυτό του να έχει σοβαρό πρόβλημα τραυλίσματος στη παιδική-εφηβική ηλικία, γεγονός που τον έκανε πάντα να αισθάνεται άσχημα, έστω κι αν στο σχολείο ήταν το κέντρο της προσοχής, ο επίσημος «κλόουν της τάξης». Έκπληκτος μία ημέρα, και ενώ κάνει πρόβες για ένα θεατρικό έργο του σχολείου του, θα διαπιστώσει πως πλέον το πρόβλημα εξαφανιζόταν. Δεν τον “άγγιζε” επί σκηνής.

Είτε επάνω στη σκηνή, είτε μπροστά από την κάμερα, ο Willis μεταμορφώθηκε πλήρως τα επόμενα χρόνια σ’ ένα από τους μεγαλύτερους αστέρες των τελευταίων κοντά 30 χρόνων, στον περιζήτητο πρωταγωνιστή που ήταν φυσιολογικό να θέτει νέα ρεκόρ στις αμοιβές των ηθοποιών, όπως έγινε το 1988 για το Die Hard και την επιταγή των 5 εκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε.

Όταν ο γεννημένος (το 1955 σε μία στρατιωτική βάση στη Γερμανία) Walter Bruce Willis, μετακόμισε από τα «περίχωρα» Νιου Τζέρσεϊ και έφτασε στη Νέα Υόρκη, μέχρι να εκπληρώσει το όνειρό του και να γίνει ηθοποιός, υποχρεώθηκε πρώτα να σερβίρει πελάτες σε εστιατόριο. Μιας και απέτυχε παταγωδώς, πέρασε πίσω από την μπάρα. «Ήταν καλύτερος barman τότε, απ’ ότι ηθοποιός σήμερα» θα πουν οι φίλοι του αστειευόμενοι. Μαγνήτιζε τον κόσμο που δεν πήγαινε για να πιει, αλλά για να τον δει να επικοινωνεί με την ευκολία ενός αστέρα και την άνεση ενός «κολλητού».

Αυτή τη ζεστασιά και κυρίως το χιούμορ διέκρινε ο κυνηγός ταλέντων που τον ανακάλυψε, οι παραγωγοί που αργότερα του πρότειναν  να υποδυθεί τον κλασικό πλέον ρόλο του John McClane στο Die Hard. Τότε έκριναν, σωστά όπως αποδείχθηκε, πως ήταν ο ιδανικός τύπος που θα μπορούσε να δώσει την καθημερινή μορφή σ’ έναν τυχαίο χαρακτήρα-ήρωα. Ο Willis δεν άφησε να πάει χαμένη την ευκαιρία που του είχε χαρίσει η τηλεοπτική σειρά του Moonlighting όπου υποδυόταν τον ρόλο του «εξυπνάκια», κατεργάρη ντετέκτιβ (του απέφερε και ένα βραβείο Emmy), δηλαδή τον εαυτό του που στα νιάτα του τον πέταγαν στο δρόμο επειδή γινόταν ενοχλητικός σε κάποιο πάρτι.

Από εκεί και πέρα όλα ήταν εύκολα. Οι blockbuster ταινίες, η Έκτη Αίσθηση που του αναζωογόνησε την καριέρα, ακόμα και η φωνή του μπέμπη στο Κοίτα Ποιος Μιλάει. Ακόμα και στο Νο5 του αμερικανικού τσαρτ ανέβηκε η ηχογράφηση του Respect Yourself τον Ιανουάριο του 1987, όταν για ένα φεγγάρι έκανε το κέφι του ως τραγικός είναι η αλήθεια τραγουδιστής.

To αμερικάνικο όνειρο μοιάζει να φτιάχτηκε για τύπους όπως ο Bruce Willis που μέχρι και με την πρώην γυναίκα του, την Demi Moore, χώρισαν με τον καλύτερο τρόπο και πλέον κάνουν κοινούς εξόδους ο καθένας με το δικό του ταίρι. Και μπορεί να πέρασαν κάμποσα χρονάκια από το τρομερό Sin City, να εμφανίστηκαν πολλοί νεότεροι που του πήραν ένα κομμάτι από την πίτα, και κυρίως να μεσολάβησαν κάποια εισπρακτικά όσο και καλλιτεχνικά flops (όπως ήταν τα The Astronaut Farmer, Cop Out, Catch .44 κλπ.), ωστόσο επανήλθε δυναμικά με το Looper, ενώ με το franchise Expendables έκανε το fun κομμάτι του, πουλώντας απλά την cult εικόνα του. Πλέον, με την πέμπτη προσθήκη του «αποκλειστικού» του franchise, Die Hard, φαντάζει ως ένας ώριμος action man, πιο γοητευτικός από ποτέ, πολύ Σκληρός για να Αφήσει το Hollywood Ακόμα…