Θα ξεκινήσω το παρόν άρθρο δηλώνοντας πως δεν ακούω τη Lady Gaga αλλά δεν με ενοχλούσε και ποτέ. Δεν ακούω γενικά το είδος της μουσικής που αντιπροσωπεύει αλλά αν το άκουγα φαντάζομαι πως πολλά τραγούδια της θα έβρισκαν θέση στις playlists του κινητού μου. Όχι, ότι δυο-τρία δεν έχουν ήδη τρυπώσει…Τα έχω ανάγκη όταν θέλω ένα άκουσμα που να με ξεσηκώνει και ομολογώ πως έχω κάνει μερικές στροφές στο σαλόνι μου ακούγοντας το “Applause” και το “Judas”. Επομένως, μπορώ να πω πως είμαι αντικειμενική αλλά όχι προκατειλημμένη.

Τη Lady Gaga την παρακολουθώ από την αρχή της καριέρας της γιατί έτυχε να βρίσκομαι στο Λονδίνο την εποχή που δεν άκουγες τίποτα άλλο από το “Poker Face” (2008) και κατά συνέπεια μου τράβηξε το ενδιαφέρον αυτή η ερμηνεύτρια που δημιούργησε μια δική της περσόνα για να “συνοδεύσει” την πολύ καλή της φωνή.

Ναι, η Stefani Joanne Angelina Germanotta όπως είναι το κανονικό της όνομα έχει μια δυνατή, μελωδική φωνή με “μαύρα” γυρίσματα που το απέδειξε και στη σκηνή του ΟΑΚΑ το χθεσινό βράδυ. Το σόου εντυπωσιακό για τα ελληνικά δεδομένα αλλά όχι και κάτι φαντασμαγορικό, τα κοστούμια κιτς αλλά δικαιολογημένα για την περσόνα της Lady Gaga, το setlist της συναυλίας περιελάμβανε όλα όσα θα ήθελαν να ακούσουν οι φαν της Lady Gaga και όλα όσα ήξεραν και αυτοί που δεν έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με την καριέρα της.

Τι μου έμεινε περισσότερο από τη συναυλία της Lady Gaga; H επικοινωνία της με το κοινό. Δεν έχω βρεθεί σε άλλη συναυλία όπου ο καλλιτέχνης να μιλά τόσο πολύ στο κοινό του. Η ίδια θέλησε να μας γνωστοποιήσει από την αρχή τη σχέση που έχει με τη χώρα μας. Από τον πρώην σύντροφο Έλληνα που τρώγανε μαζί σούπα αυγολέμονο, στα εφηβικά της χρόνια όπου δούλευε ως σερβιτόρα σε ελληνικά εστιατόρια της Νέας Υόρκης και υποκρινόταν πως είχε ελληνική καταγωγή για να παίρνει πιο γενναιόδωρα φιλοδωρήματα, η Lady Gaga θέλησε να τονίσει πόσο πολύ λατρεύει την Ελλάδα, την ιστορία, τα αρχαία της μνημεία.

H Lady Gaga εμφανίστηκε στη συναυλία της τυλιγμένη με την ελληνική σημαία

H Lady Gaga εμφανίστηκε στη συναυλία της τυλιγμένη με την ελληνική σημαία

Και μετά δεν παρέλειψε να αναφερθεί αρκετές φορές στο θέμα του bullying (ενδοσχολικός και εξωσχολικός εκφοβισμός). Ειλικρινά, δεν ξέρω αν η Lady Gaga έχει χτυπήσει “χρυσό” εφευρίσκοντας μια νέα επικοινωνιακή τακτική για να προσελκύσει περισσότερο κοινό ή η ίδια έχει όντως αντλήσει δύναμη και έμπνευση από την εμπειρία της ως θύμα bullying για να γίνει πρότυπο για τόσα νέα παιδιά που βιώνουν παρόμοιες εμπειρίες. Η ίδια η ερμηνεύτρια σε μια ακόμα αναφορά της στο δεσμό που έχει με την Ελλάδα, εξιστόρησε πως τα ελληνικά εστιατόρια όπου εργαζόταν όταν 15 και 16 χρονών ήταν τα καταφύγια της όταν δεχόταν επιθέσεις γιατί εκεί ένιωθε δυνατή επειδή κατόρθωνε να βγάζει τα δικά της χρήματα και να ελπίζει πως μια μέρα θα πραγματοποιούσε τα όνειρα της, κάτι που κατόρθωσε μέσα από την καριέρα της.

Η παρότρυνση της ήταν σαφής “acceptance, tolerance, equality, be gay and be proud” (“αποδοχή, ανοχή, ισότητα, να είστε γκέι και να είστε περήφανοι γι’αυτό”) και “put art above all” (“βάλτε την τέχνη πάνω από όλα”) κάνοντας συσχετισμό και με τα αρχαία γλυπτά και μνημεία της Ελλάδας.

Με τις παροτρύνσεις της συμφωνώ απόλυτα. Είδα κόσμο, και πιτσιρίκια που μου αρέσει τόσο πολύ όταν βλέπω γονείς να τα φέρνουν σε συναυλίες, να περνά καλά. Μου αρέσουν πάντα όταν οι καλλιτέχνες έχουν καλή επικοινωνία με το κοινό τους και δείχνουν πως τιμούν πραγματικά τον κόσμο που έχει πληρώσει για να τους δει (κάτι που είχαν κάνει και η Beyonce και Lana Del Rey στις συναυλίες τους). Αξίζει να σημειωθεί πως η Lady Gaga μάζεψε ένα λούτρινο αρκουδάκι που πέταξε ένας θαυμαστής της στη σκηνή που συνοδευόταν από μια επιστολή που διάβασε δημόσια και αναφερόταν στο τι σημαίνει για εκείνον όσα πρεσβεύει η Lady Gaga ενάντια στο bullying. Η ερμηνεύτρια ζήτησε από τον φαν της να πάει στα παρασκήνια να την συναντήσει.

Για να είμαστε αντικειμενικοί το ΟΑΚΑ έχει ζήσει και μεγαλύτερες στιγμές με περισσότερο κοινό να παρακολουθεί τις συναυλίες των Roger Waters, U2 και Bon Jovi. Δεν ξέρω πως θα ένιωθα αν ήμουν φαν της Lady Gaga για το χθεσινό live, πάντως ακόμα και οι γονείς που είχαν κάνει “αγγαρεία” φέρνοντας τα παιδιά τους στη συναυλία, φάνηκαν να περνούν καλά και αυτή μπορώ να πω πως είναι μια επιτυχία της Lady Gaga.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως την εμπειρία της συναυλίας βελτίωσε σημαντικά η άρτια οργάνωση της πολιτιστικής εταιρείας Λάβρυς.