Σε λίγες ώρες το Χόλιγουντ θα ζήσει την αγαπημένη του βραδιά. Τα βραβεία Όσκαρ αποτελούν ένα θρυλικό θεσμό και όπως κάθε θρύλος, έχει τα ενδιαφέροντα στοιχεία που τον συντηρούν. Ιδού μερικά fan facts για τα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που φέτος συμπληρώνει 89 χρόνια ως θεσμός:

1. Η νεότερη κάτοχος του χρυσού αγαλματιδίου είναι η Tatum O’ Neil, κόρη του Ryan O’ Neil, που κέρδισε σε ηλικία 10 ετών το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για τη συμμετοχή της στην ταινία “Paper Moon” το 1973.

2. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία κάτοχος Όσκαρ είναι ο Christopher Plummer ο οποίος κέρδισε το 2010 σε ηλικία 82 ετών το Όσκαρ Β’ Αντρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία “Beginners”.

3.Η Liza Minelli παραμένει η μοναδική κάτοχος Όσκαρ (βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία “Cabaret”) που και οι δυο της γονείς είχαν επίσης κερδίσει το χρυσό αγαλματίδιο. Η μητέρα της Judy Garland είχε λάβει το τιμητικό Όσκαρ το 1939 και ο πατέρας της Vincente Minnelli κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία “Gigi” (1958).

4. Τα πρώτα βραβεία Όσκαρ δόθηκαν το 1929 σε κλειστό δείπνο για 270 άτομα ενώ η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση της τελετής έγινε το 1953. Σήμερα η τελετή της απονομής προβάλλεται σε περισσότερες από 200 χώρες.

5. Μόνο 5 γυναίκες έχουν προταθεί για το ‘Οσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας με την Kathryn Bigelow να κερδίζει τελικά το βραβείο για την ταινία “The Hurt Locker” (2009). Συνυποψήφιος της Bigelow ήταν ο πρώην άντρας της James Cameron για το τεχνολογικό θαύμα “Avatar”.

H Kathryn Bigelow παραλαμβάνει συγκινημένη το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας από την Barbra Streisand

H Kathryn Bigelow παραλαμβάνει συγκινημένη το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας από την Barbra Streisand

6. Οι ηθοποιοί Peter Finch (“To Δίκτυο”) και ο Heath Ledger (“The Dark Night”) βραβεύτηκαν για τις ερμηνείες του μετά το θάνατό τους.

7. Η ηθοποιός που έχει προταθεί τις περισσότερες φορές για βραβείο ερμηνείας είναι η Meryl Streep με 20 (!) υποψηφιότητες και από την πλευρά των αντρών το ρεκόρ υποψηφιοτήτων κρατά ο Jack Nicholson με 12 συμμετοχές.

H Meryl Streep επιδεικνύει το 3ο Όσκαρ της καριέρας της

H Meryl Streep επιδεικνύει το 3ο Όσκαρ της καριέρας της

8. Οι ταινίες που συγκέντρωσαν τα περισσότερα βραβεία Όσκαρ σε σύνολο είναι το “Ben Hur” (1959), “Τιτανικός” (1997) και “Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η επιστροφή του Βασιλιά” (2003). Η κάθε ταινία βραβεύτηκε με 11 Όσκαρ.

9. Μόνο τρεις ταινίες έχουν κερδίσει τη χρυσή πεντάδα των κατηγοριών (Καλύτερη Ταινία, Καλύτερη Σκηνοθεσία, Καλύτερο Σενάριο, Καλύτερη Ερμηνεία Α’ Αντρικός Ρόλος, Καλύτερη Ερμηνεία Α’ Γυναικείος Ρόλος): Η ταινία “Συνέβη μια νύχτα” (1934), “Στη Φωλιά του Κούκου” (1975) και “Η Σιωπή των Αμνών” (1991).

10. Ο Alfred Hitchcock προτάθηκε 5 φορές για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας αλλά δεν κέρδισε ποτέ.

11. Ο συνθέτης John Williams έχει λάβει τις περισσότερες υποψηφιότητες από οποιοδήποτε άλλον αφού έχει προταθεί 50 φορές για το έργο του.

12. Ο Bob Hope είχε παρουσιάσει την τελετή της απονομής των Όσκαρ 19 φορές. Κανένας άλλος δεν έχει φτάσει το ρεκόρ του.

Ο θρυλικός παρουσιαστής Bob Hope

Ο θρυλικός παρουσιαστής Bob Hope

13. Το 1999 η Cate Blanchett και η Judi Dench προτάθηκαν και κέρδισαν το Όσκαρ Καλύτερης Ερμηνείας Α’ και Β’ Γυναικείου Ρόλου αντίστοιχα, υποδυόμενες το ίδιο ιστορικό πρόσωπο σε δύο διαφορετικές ταινίες, τη Βασίλισσα Ελισάβετ την Α’. Η Blanchett ενσάρκωσε τη θρυλική βασίλισσα στη βιογραφική ταινία “Elizabeth” και η Dench στην ταινία “Ερωτευμένος Σαίξπηρ”. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ρόλος της Dench διήρκεσε μόλις 8 λεπτά.