Και ποιος δεν έχει νιώσει όταν του συμβαίνει ένα ευχάριστο γεγονός πως οι κοντινοί του άνθρωποι (οι φίλοι του δηλαδή) δεν βλέπουν αυτή την αλλαγή με καλό μάτι και ζηλεύουν. Ίσως το έχεις βιώσει και εσύ μπορεί να είναι το οτιδήποτε, μια καινούρια δουλειά, ένα νέο ρούχο ή ακόμα και κάποια νέα σχέση. Είσαι τόσο χαρούμενη που θες να το μοιραστείς με τους στενότερους φίλους σου,δηλαδή αυτούς που ελπίζεις να είναι χαρούμενη με αυτή τη κατάσταση. Αντί λοιπόν για χαμόγελα βλέπεις ότι η αντίδραση τους είναι υποτιμητική. Και σίγουρα αναρωτιέσαι τι έκανες λάθος. Δεν έκανες εσύ, απλώς σε ζηλεύουν. Και αυτά είναι τα σημάδια:

Η εναλλαγή. Ο φίλος σου προσπαθεί να βρει τρόπους ώστε να περνάει όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο μαζί σου. Για εκείνον η επιτυχία σου είναι μια διαρκής υπενθύμιση της δυστυχίας του και ως εκ τούτου προτιμάει να μείνει μακριά. Μερικές φορές μεταμφιέζεται ως “πολύ απασχολημένος” και σιγά σιγά εξαφανίζεται.

Οι φιλοφρονήσεις. Δεν έχει σημασία τι έκανες αλλά θα δώσει σίγουρα τα εύσημα σε κάποιον άλλον. Έβγαλες μια ωραία φωτογραφία; Αυτό συμβαίνει λόγω φωτισμού και μοντάζ. Βρήκες μια νέα δουλειά; Είναι επειδή είχες γνστό κάποιον. Ένας βαθιά ζηλιάρης φίλος δεν μπορεί ποτέ να αναγνωρίσει ότι μπορείς πραγματικά να κερδίσεις κάτι σημαντικό και ακόμα περισσότερο ότι σου αξίζουν καλά πράγματα.

Η απάντηση. Αυτή η απάντηση που συνοδεύεται από το ψεύτικο χαμόγελο στο πρόσωπο του ενώ προσπαθεί να δείξει χαρούμενος. Αυτό σε αφήνει απλώς παγωμένη γιατί γνωρίζεις πραγματικά πως είναι το χαμόγελο του όταν είναι χαρούμενος, αλλά αληθινά χαρούμενος.

Η υποβάθμιση. Και εκεί που απορείς τι έχεις κάνει λάθος έρχεται νέο κύμα με φράσεις τύπου ” απλά θέλω να σε προσγειώσω” ή ” ας είμαστε ρεαλιστές”.

Έλλειψη υποστήριξης. Θες να δοκιμάσεις κάτι νέο και συναρπαστικό και ένας ζηλιάρης φίλος λέει ότι “δεν είσαι αρκετά έξυπνος” ή “δεν μπορείς να προσαρμοστείς” είτε αφορά δουλειά είτε ειδύλλιο. Μερικές φορές μπορεί όντως να μην είσαι έτοιμος αλλά ένας αληθινός φίλος δε θα σας πει κάτι τέτοιο. Αντίθετα θα σε βοηθήσει σε όλο αυτό, στηρίζοντας σε.

Τι μπορείς να κάνεις γι αυτό; Πρώτα από όλα προσπάθησε να δεις που έχεις κάνει εσύ το λάθος. Μήπως και η δική σου συμπεριφορά ήταν λίγο εριστική; Στη συνέχεια, δοκίμασε να γεφυρώσεις το χάσμα μαζί του, η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο αλλά θέλει κόπο και τρόπο. Μίλησε του ώστε να δεις τι είναι πραγματικά αυτό που τον ενοχλεί και αντιδρά με τέτοιο τρόπο απέναντι σου. Δοκίμασε έπειτα από λίγο καιρό να είσαι διακριτική. Αν καταλάβει το λάθος θα επιστρέψει μόνος του αλλιώς μάλλον δεν ήταν ποτέ πραγματικά αληθινός φίλος.