Το τραγούδι “You’re so Vain” της  Carly Simon θεωρείται ακόμα κλασικό, 44 χρόνια μετά την κυκλοφορία του.

Αν έχετε δει την ταινία “Πως να χωρίσετε σε 10 μέρες” ίσως να θυμάστε πως ήταν το κομμάτι που τραγούδησε και αφιέρωσε η Andie (Kate Hudson) στον Benjamin (Matthew McConaughey) όταν έμαθε πως την εκμεταλλεύτηκε για να κλείσει μια μεγάλη συμφωνία στη δουλειά του.

 Οι στίχοι μιλούν για έναν ματαιόδοξο και φιλάρεσκο τύπο που μπορεί η Simon να “κράζει” τραγουδώντας “είσαι τόσο ματαιόδοξος που νομίζεις πως αυτό το τραγούδι γράφτηκε για εσένα”, αλλά ακριβώς επειδή, όντως μπήκε στον κόπο να γράψει και να ερμηνεύσει ένα τραγούδι για αυτόν τον περίφημο κενό τύπο, 44 χρόνια τώρα ο κόσμος αναρωτιέται ποιος ήταν η πηγή έμπνευσης.

you're so vain

H Carly Simon

Η αποκάλυψη ήρθε λίγο πριν μας αποχαιρετήσει το 2015 με αφορμή την αυτοβιογραφία της “Boys in the Trees”. Ο κος Ματαιόδοξος λοιπόν, είναι ο ηθοποιός και μεγάλος καρδιοκατακτητής του Χόλιγουντ, Warren Beatty.

you're so vain

O Warren Beatty τη δεκαετία του ’70

Όπως επιβεβαίωσε σε συνέντευξη της στο People η Simon δεν είναι όλο το τραγούδι αφιερωμένο στον Beatty αλλά σίγουρα οι ακόλουθοι στίχοι απευθύνονταν σε εκείνον:

“You had me several years ago when I was still quite naive

Well you said that we made such a pretty pair

And that you would never leave”

“Με είχες για αρκετά χρόνια όταν ήμουν ακόμα πολύ αφελής

Έλεγες πως ήμασταν τόσο όμορφο ζευγάρι

Και πως δεν θα έφευγες ποτέ”

Για την ιστορία ο Warren Beatty ήταν εκείνος που δήλωσε πρώτος σε συνέντευξη του το 2007 πως το εν λόγω τραγούδι γράφτηκε για εκείνον με την Simon να σχολιάζει πως ήταν τόσο ματαιόδοξος που νόμιζε πως το τραγούδι προοριζόταν για εκείνον και πως της είχε τηλεφωνήσει για να την ευχαριστήσει. Από τότε τα λεγόμενα του Beatty παρέμειναν εικασίες αφού η Simon δεν επιβεβαίωσε ποτέ τις φήμες, με τον πρώην σύζυγο της Simon, James Taylor, αλλά και τους David Bowie, Cat Stevens και David Cassidy να φιγουράρουν στον Τύπο, ως πιθανοί υποψήφιοι.

Πάντως, υπάρχει λόγος που το τραγούδι έχει παραμείνει διαχρονικό αλλά οφείλουμε να ομολογήσουμε πως ο Beatty έχει μάλλον εξιλεωθεί αφού από το 1992 είναι παντρεμένος με την ηθοποιό, Annette Bening και έχουν αποκτήσει 4 παιδιά.

you're so vain

Ο Warren Beatty με τη την επί 23 χρόνια σύζυγό του, Annette Bening