Στην Αγγλία, τα Χριστούγεννα είναι η πιο σημαντική γιορτή του έτους σε αντίθεση με τη Σκωτία όπου γιορτάζεται με μεγάλη επισημότητα η Πρωτοχρονιά.

Την περίοδο των Χριστουγέννων στην Αγγλία, και συγκεκριμένα στην επαρχία του Γιορκσάιρ, υπάρχει ένα παράξενο έθιμο: κάθε παραμονή χτυπάει μια καμπάνα που ονομάζεται η “καμπάνα του Διαβόλου“.  Σύμφωνα με το θρύλο, η καμπάνα αυτή χτυπά από το 1434 όταν ένας βαρόνος της περιοχής σκότωσε έναν υπηρέτη του. Ως τιμωρία για το φόνο, δώρισε την καμπάνα στην εκκλησία της ενορίας του με τη διαταγή να τη χτυπάνε κάθε χρόνο την παραμονή των Χριστουγέννων.  Η καμπάνα λοιπόν της εκκλησίας χτυπά πένθιμα μια φορά για κάθε έτος από τη Γέννηση του Ιησού και το τελευταίο της χτύπημα γίνεται ακριβώς τα μεσάνυχτα.

Κράκερ


Ένα άλλο γνωστό έθιμο είναι το χριστουγεννιάτικο “κράκερ“, ένας κύλινδρος από χαρτόνι, τυλιγμένος με πολύχρωμο ή χρυσό χαρτί, το οποίο περιέχει μικρά δωράκια, γλυκά και ένα γνωμικό ή προβλέψεις για το νέο έτος. Δύο άτομα τραβούν τις άκρες του κυλίνδρου ώστε να σπάσει σε δύο άνισα κομμάτια. Το άτομο που θα έχει το πιο μεγάλο κομμάτι, θα κερδίσει και το περιεχόμενο του κυλίνδρου και θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς.

Φαντάσματα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Σύμφωνα με τις λαϊκές παραδόσεις, τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, βγαίνουν φαντάσματα στην Αγγλία. Στο ανάκτορο του Χάμπτον Κορτ (Hampton Court Palace), για παράδειγμα, οι Άγγοι πιστεύουν ότι τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων σεργιανούν τα φαντάσματα δύο κακότυχων βασιλισσών της αγγλικής ιστορίας, της λαίδης Τζέην Γκρέυ και της Κάθριν Χάγουαρντ.

Τζάκια

Οι Άγγλοι, στην ύπαιθρο κυρίως, διατηρούν ακόμη την πρόληψη ότι κανένα κακό δε μπορεί να συμβεί στο σπίτι εκείνο που οι ένοικοί του χρησιμοποιουν για το άναμμα του τζακιού την περίοδο των γιορτών ένα κομμάτι από το μισοκαμμένο ξύλο του περασμένου έτους. Στην περιοχή Ουέστ Σρόπσαϊρ μάλιστα τα τζάκια καίνε συνέχεια τις δώδεκα μέρες που γιορτάζονται τα Χριστούγεννα και στο διάστημα αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί άλλη φωτιά.

Σκωτία

Η Σκωτία γιορτάζει την έλευση του νέου έτους με γλέντι και πάθος. Η πιο γνωστή τους γιορτή ονομάζεται Hogmanay και είναι θρυλική σε όλο τον κόσμο. Το Hogmanay είναι αυτό που εμείς  ονομάζουμε Παραμονή Πρωτοχρονιάς – 31 Δεκεμβρίου – η μεγάλη νύχτα που σηματοδοτεί την άφιξη του νέου έτους.

Οι ρίζες του φτάνουν πίσω στον εορτασμό του χειμερινού ηλιοστασίου μεταξύ των Βίκινγκς που το τιμούσαν με ξέφρενους εορτασμούς στα τέλη Δεκεμβρίου.  Ένα από το πιο ευρέως διαδεδομένο έθιμο είναι το γνωστό μας ποδαρικό.

Τη στιγμή που  το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, ζευγάρια σε όλη τη Σκωτία κατευθύνονται προς τα σπίτια των αγαπημένων τους για να κάνουν ποδαρικό.  Ένας … ψηλός, μελαχρινός και όμορφος άντρας θεωρείται ιστορικά ως ο πιο επιθυμητός επισκέπτης (!) , αλλά σήμερα όλοι  είναι ευπρόσδεκτοι – αρκεί να φέρουν δώρα. Ως αντάλλαγμα οι οικοδεσπότες προσφέρουν σκωτσέζικο ουίσκι.