Ο Jared Leto αναμφίβολα εκφώνησε όχι μόνο τον ευχαριστήριο λόγο της χρονιάς αλλά και έναν από τους καλύτερους λόγους στην ιστορία των 86 απονομών των βραβείων Όσκαρ. Ο λόγος του τα είχε όλα:

Κατόρθωσε να κάνει ένα πολιτικό σχόλιο για την έκρυθμη κατάσταση σε Βενεζουέλα και Ουκρανία, αφιέρωσε το βραβείο στα 36 εκατομμύρια θύματα του AIDS παγκοσμίως και σε όσους βίωσαν την αδικία εξαιτίας των ερωτικών επιλογών τους, ευχαριστώντας εμμέσως και τα διαφυλικά άτομα (τρανσέξουαλ/τραβεστί).

Ωστόσο, το πιο συγκινητικό κομμάτι της ομιλίας του ήταν όταν αναφέρθηκε σε μία έφηβη που το 1971 βρισκόταν στην πόλη Bossier της Louisiana. έγκυος στο δεύτερο παιδί της. ”Είχε παρατήσει το σχολείο και ήταν ανύπαντρη μητέρα αλλά με κάποιο τρόπο κατόρθωσε να δημιουργήσει μια καλύτερη ζωή για εκείνη και τα παιδιά της. Ενθάρρυνε τα παιδιά της να είναι δημιουργικά, να εργάζονται σκληρά και να κάνουν κάτι ξεχωριστό στη ζωή τους. Αυτό το κορίτσι είναι η μητέρα μου. Θέλω να σου πω πως σε αγαπώ μαμά και να σε ευχαριστήσω που με έμαθες να ονειρεύομαι.” είπε αυτολεξεί ο Leto όταν ανέβηκε στη σκηνή του Dolby Theatre για να παραλάβει το Όσκαρ Β’ Αντρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία Dallas Byers Club.

Ο Jared Leto με τη μητέρα του Constance

Ο Jared Leto με τη μητέρα του Constance

O Leto έχει αναφερθεί σε προηγούμενες συνεντεύξεις του στα δύσκολα παιδικά του χρόνια αφού εκείνος, η μητέρα του Constanse και ο μεγαλύτερος αδερφός του, Shannon, μετακινούνταν συνεχώς από πολιτεία σε πολιτεία μέχρι να εγκατασταθούν στη Virginia με τον άντρα που έγινε πατριός και ουσιαστικά πατέρας του Jared, Δρ. Carl Leto.

Σε συνέντευξη του στο περιοδικό Mr.Porter ο Jared Leto είχε δηλώσει ”Δεν έχω αντίληψη του τι πάει να πει φήμη, επιτυχία, χρήματα. Μεγαλώσαμε πολύ φτωχικά και μάθαμε πως πρέπει να κάνεις ό,τι είναι σημαντικό για εσένα και να το προστατέψεις.”

H παιδική του ηλικία ωστόσο δεν είχε μόνο δυσκολίες ”Μεγάλωσα με πολλούς καλλιτέχνες, μουσικούς, φωτογράφους, ζωγράφους και ανθρώπους του θεάτρου. Αυτό το χίπικο περιβάλλον εξυμνούσε τη δημιουργική έκφραση και εμπειρία”. Επομένως, δεν είναι να απορεί κανείς που ο Jared Leto ασχολείται επαγγελματικά και με την υποκριτική και με τη μουσική αφού μαζί με τον αδερφό του έχουν το ροκ συγκρότημα 30 seconds to Mars.

Ο Jared Leto κέρδισε Όσκαρ παρόλο που είχε χρόνια να παίξει στο σινεμά και επιβεβαιώνει με τη ζωή και το έργο του αυτό που δήλωσε η νικήτρια της ίδιας κατηγορίας για τον γυναικείο ρόλο και μελλοντική-πρώην γυναίκα του Leto, όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος στα Indipendent Spirit Awards (χμμμ…), Lupita Nyong’o, πως “όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο”.

Όσον αφορά τη φοβερή μαμά Constance Leto υπάρχει ένα blog στο Tumblr αφιερωμένο σε εκείνη.