Η 25η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας των Γυναικών. Είναι τραγικό που εν έτει 2013 μια μέρα το χρόνο μας υπενθυμίζει πως η γυναίκα εξακολουθεί να έρχεται αντιμέτωπη με τη βία.

Η Keziban Barry είναι μια φωτογράφος που έγινε γνωστή στον κόσμο της ως photo editor του National Geographic. Το Νοέμβριο του 2012 αποφάσισε να εκθέσει για πρώτη φορά μια προσωπική συλλογή φωτογραφιών που έχουν ως κεντρικό άξονα τη γυναίκα. Το γενικό θέμα της έκθεσης ήταν η «νομαδική, ευάλωτη γυναίκα που πάντα αναζητά κάτι».

Burdened by Esse from Daymare series, 2012 (Photo: Keziban Barry)

Burdened by Esse from Daymare series, 2012 (Photo: Keziban Barry)

Η Barry ανήκει στη δεύτερη γενιά Τούρκων μεταναστών και αποτελεί έναν σύγχρονο νομάδα αφού η ζωή της είναι ένα συνεχές ταξίδι από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη.

Η ίδια μεταφέρει προσωπικές εμπειρίες μέσα από το φακό και με αυτό τον τρόπο το κοινό ταυτίζεται με τα στατικά καρέ της.

Στη φωτογραφία με τίτλο Sarahs Elegy“(Η ελεγεία της Σάρα) συμβολίζει για τη Barry την πάλη και την αναγέννηση. Η Barry είχε μόλις βγει από μία χειριστική σχέση και προσπαθούσε να ξεπεράσει το παρελθόν και να μετατραπεί σε μία δυνατή οντότητα.

Sarah's Elegy from Haunted Mercy series, 2013. (Photo: Keziban Barry)

Sarah’s Elegy from Haunted Mercy series, 2013. (Photo: Keziban Barry)

‘’Το «Σάρα» είναι το μεσαίο μου όνομα και έτσι κατά κάποιο τρόπο ήταν ο τρόπος μου να δεχτώ ό,τι είχε συμβεί, να μεταφέρω την εμπειρία μέσα από την τέχνη μου και να θάψω το παρελθόν μου με αυτή τη φωτογραφία. Ήταν μια καθαρτική εμπειρία και ένιωσα πως προχώρησα μετά από αυτό το project ως νέος άνθρωπος’’ δήλωσε η φωτογράφος σε συνέντευξη της στους International Design Times.

Η Keziban Barry αντλεί έμπνευση από τη διαδικασία ωρίμανσης κάθε νέας κοπέλας μέχρι να γίνει μια ενήλικη γυναίκα και ο τρόπος που χειρίζεται τα βάρη που κουβαλά.

Μια στιγμή πριν ή μια στιγμή μετά, ο φακός αποθανατίζει. Η ζωή μοιάζει να πατά pause. Η φωτογραφία φανερώνει την αντίδραση της γυναίκας απέναντι στη μοίρα της και η Keziban Barry μας κάνει να προβληματιζόμαστε για τη σύγχρονη γυναίκα με τον πιο μεταφορικό και καλλιτεχνικό τρόπο.

Πηγή: International Business Times

Φωτογραφία εξωφύλλου: Easter Sunday from the Girl Interrupted Series, 2012 (Photo: Keziban Barry)