H Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων μας δίνει την αφορμή να θυμηθούμε πρώτα το σεβασμό και την αγάπη που οφείλουμε να έχουμε στο πρόσωπό τους και κατά δεύτερο εκείνες τις ταινίες όπου ο κινηματογράφος έστρεψε την κάμερα επάνω στις ρυτίδες και την σοφία τους και ανταμείφθηκε με εξαιρετικές και αξέχαστες δουλειές.

It’s Complicated
Οι Meryl Streep, Alec Baldwin και Steve Martin περνάνε τόσο καλά στο ερωτικό τρίγωνο του It’s Complicated που ζηλεύεις την ατμόσφαιρα που δημιουργεί ένα… διαζύγιο. Η Streep ερμηνεύει ως συνήθως απολαυστικά την χωρισμένη από τον Baldwin γυναίκα. Εκείνος έχει βρει μία hot, νευρωτική, εκείνη κάτι πάει να γίνει με έναν ντροπαλό αρχιτέκτονα (Martin). Μία διαβολική σύμπτωση, η αποφοίτηση του γιού του ζευγαριού, θα φέρει ξανά κοντά τους δύο χωρισμένους. Πολύ κοντά… Η σπίθα πάει ξανά να ανάψει, αλλά από την φωτιά που μεγαλώνει σιγά σιγά θα «αρπάξουν» και όλοι οι άλλοι τριγύρω.

Cocoon
Τρεις ηλικιωμένοι φίλοι χρησιμοποιούν τακτικά την πισίνα ενός γειτονικού σπιτιού, που φαίνεται εγκαταλελειμμένο. Και διαπιστώνουν ότι το νερό της πισίνας έχει απίστευτα ευεργετικά αποτελέσματα! Νιώθουν ξανά σαν έφηβοι, ωστόσο αυτό το νερό ανήκει στους… εξωγήινους που το θέλουν πίσω. Και οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν!

Gran Torino
O Clint Eastwood υποδύεται τον χήρο βετεράνο του πολέμου της Κορέας, που παρατηρεί τον κόσμο και κυρίως την γειτονιά του να αλλάζει ραγδαία. Τη θέση των παλιών γειτόνων του έχουν πάρει ασιατές και αφροαμερικανοί, παιδιά που δεν υπακούουν πλέον κανέναν. Οι προκαταλήψεις του φουντώνουν μέρα με τη μέρα. Όταν θα προσπαθήσουν να κλέψουν το εντυπωσιακό Gran Torino αμάξι του, εκείνος θα πάρει κάτω από τις φτερούγες του άκαμπτου «στρατιώτη» τον πιτσιρικά κορεάτη που βρέθηκε με το ζόρι στην συμμορία.

Στη Χρυσή Λίμνη
Για 48 χρόνια, η Ήθελ και ο άντρας της Τέιλορ περνούν τα καλοκαίρια τους στη «Χρυσή Λίμνη», ένα μέρος όπου αναδύονται οι πιο ωραίες οικογενειακές μνήμες. Όταν θα ενωθούν όμως τρεις διαφορετικές γενιές, τότε θα ξεκινήσουν οι εντάσεις. Σ’ αυτό το πολυβραβευμένο δράμα μοιράστηκαν τρία Όσκαρ, ερμηνείας στους Henry Fonda και Katharine Hepburn και σεναρίου. Η κόντρα ανάμεσα στην Jane Fonda και τον πατέρα της, στην πραγματικότητα και στην ταινία, Henry, δίνει ειλικρίνεια στο φιλμ.

The Straight Story
H μοναδική φορά που ο David Lynch δεν ήταν… περίεργος. Μετά από ταξίδι 350 μιλίων με μία μηχανή που κόβει το γρασίδι, ο ηλικιωμένος Άλβιν φτάνει στο σπίτι του βαριά άρρωστου αδελφού του Λάιλ, που έχει να τον δει τέσσερα χρόνια. Καθώς κάθονται στη βεράντα, ο Λάιλ κοιτάζει τη μηχανή και τον ρωτάει εάν οδήγησε μέχρι εκεί με αυτό το «πράγμα». Ο Άλβιν του απαντάει «ναι» και τότε τα μάτια του Λάιλ γεμίζουν από δάκρυα. Συγκλονιστικά απλό και απρόβλεπτο.

Amour
Σκληρό, καταθλιπτικό και υπέροχο. Η δουλειά του Michael Haneke που κέρδισε το Όσκαρ της Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, αφηγείται την ιστορία του ηλικιωμένου ζευγαριού (το ερμηνεύουν οι Jean-Louis Trintignant και Emmanuelle Riva) που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Η κτηνώδης ειλικρίνειά της σοκάρει και συγκινεί.

https://www.youtube.com/watch?v=uAsY1q5vuaQ

Grumpy Old Men
Όταν μεγαλώνεις δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσεις να είσαι δραστήριος. Και δεν μιλάμε για την γυμναστική. Πρέπει να συνεχίσεις την καθημερινή επαφή σου με τον κόσμο και να κάνεις καινούργιους φίλους. Και το να βλέπεις τους γκρινιάρηδες γείτονες Jack Lemmon και Walter Matthau να προσπαθούν να έρθουν πιο κοντά, είναι απολαυστικό.

Οι Γέφυρες του Μάντισον
H Meryl Streep εμπνεύστηκε το σκέρτσο του ρόλου της από μία παλιά Ιταλίδα γειτόνισσά της και φυσικά σημάδεψε αυτό το σπουδαίο δράμα όπου αναδεικνύεται η σχέση δύο ώριμων ανθρώπων. Η Φραντσέσκα με την πληκτική ζωή που αγνοούσαι τι εστί συγκίνηση και ο Ρόμπερτ (Clint Eastwood) που κατάλαβε πως η σιωπηλή μοναχικότητα δεν είναι η λύση σε κάθε πρόβλημα.

Ο σοφέρ της κυρίας Ντέιζι
Μία ηλικιωμένη εβραία χήρα αφού γκρεμίζει τον κήπο της, καταλαβαίνει πως πλέον δεν τα καταφέρνει πίσω από το τιμόνι. Ο γιος της επιμένει να της πάρει έναν οδηγό. Στην Ατλάντα του 1948 αυτό σημαίνει κάποιον “έγχρωμο”. O Morgan Freeman είναι εκείνος που σιγά σιγά θα ρίξει όλες τις άμυνες της ηλικιωμένης γυναίκας που στο τέλος θα συνειδητοποιήσει πως είναι ο καλύτερος φίλος που είχε τα τελευταία 25 χρόνια.

Harold and Maude
Πως ένας καταθλιπτικός 20αρης που συχνάζει σε κηδείες και έχει εμμονή με το θάνατο, γοητεύεται από την όρεξη για ζωή που έχει μία 79χρονη!

Τhe Savages
Η ταινία της Tamara Jenkins κάνει ζουμ στις ζωές των Jon (Philip Seymour Hoffman) και Wendy ( Laura Linney) Savage, δύο αδέλφια με τα προσωπικά και επαγγελματικά τους σε αδιέξοδο, που η είδηση πως πρέπει να γηροκομήσουν τον άρρωστο πατέρα τους, ο οποίος ποτέ δεν τους αγάπησε ιδιαίτερα, τους βρίσκει εντελώς απροετοίμαστους. Εδώ μέσω του ηλικιωμένου, η ταινία εστιάζει στα παιδιά. Και ανάμεσα στην αγάπη-ζήλια-μίσος σχέση δύο ανθρώπων που δεν έχουν απελευθερωθεί ακόμα στη ζωή τους, ξετυλίγονται υπέροχες στιγμές «φευγάτου» χιούμορ και πολύτιμης αρετής.

The Best Exotic Marigold Hotel
Mία ομάδα συνταξιούχων ταξιδεύει στην Ινδία για να κατοικήσει σ΄ένα ξενοδοχείο πιστεύοντας πως έχει πρόσφατα ανακαινισθεί, αλλά στην ουσία είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Αν και οι περισσότεροι απογοητευμένοι από την ζωή και διαφορετικοί χαρακτήρες, μέσα από την προσπάθεια να φροντίσουν οι ίδιοι το ξενοδοχείο, θα ξεπεράσουν τα προσωπικά τους προβλήματα και θα έρθουν πιο κοντά ο ένας με τον άλλον. Ήταν τόσο απολαυστικό αυτό το comedy-drama με το σούπερ καστ (Maggie Smith, Bill Nighy, Judi Dench, Tom Wilkinson, Penelope Wilton) που ετοιμάζεται και νούμερο 2.

Up
Ο κύριος Fredricksen (ναι, ναι είναι ίδιος ο Ζάχος Χατζηφωτίου…) πραγματικά μπήκε στην καρδιά μας με τον ρόλο του κατσούφη, μοναχικού γεράκου. Προσπαθεί να συνηθίσει την αφιλόξενη πόλη, την μοναξιά αφού έχασε την καλή του και την πολυλογία του μικρού Russell που του γίνεται «τσιμπούρι». Κάποτε είχε υποσχεθεί στην γυναίκα του πως θα ταξίδευαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Όλα γίνονται αρκεί να έχεις πίστη και φαντασία. Και την Pixar!

About Schmidt
O Warren Schmidt είναι ένας ώριμος άντρας στο σταυροδρόμι της ζωής του που παραμένει ασυγκράτητος. Και στην προσπάθειά του να διασχίσει την Αμερική για να αποτρέψει την κόρη του από το να παντρευτεί έναν “loser”, στην ουσία θα ανακαλύψει τον εαυτό του. Η απίθανη ταινία του Alexander Payne που έδωσε το πάτημα στον Jack Nicholson για μία ακόμα αριστουργηματική ερμηνεία.

The Curious Case of Benjamin Button
Ο Brad Pitt υποδύεται τον Benjamin Button, πρωταγωνιστή του βιβλίου του F.Scott Firzgerald, που γεννιέται κανονικός… γέρος το 1918 και ζει μεγαλώνοντας προς τα πίσω και την παιδική ηλικία. Πολλή CG δουλειά για τον David Fincher και την Cate Blanchett παρούσα στο ρόλο της “πολύτιμης αγάπης” που ανακαλύπτει στην πορεία ο Button. Κι όμως υπάρχουν πολλοί που στα 80 τους, όπως ο Button, εξακολουθούν να αισθάνονται μικρά παιδιά και να απολαμβάνουν καλύτερα από πολλούς άλλους τα απλά πράγματα της ζωής.