Περίπου το 30 % του παγκόσμιου πληθυσμού είναι χριστιανοί. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει και τον υπόλοιπο κόσμο να γιορτάσει τις διακοπές των Χριστουγέννων. Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Δείτε κάποιες από πιο παράξενες εορταστικές συνήθειες και έθιμα για τα Χριστούγεννα:

Ισπανία

Στην Καταλονία, μία από τις πιο σουρεαλιστικές παραδόσεις των Χριστουγέννων είναι το Tió de Nadal, επίσης γνωστό ως Caga Tió ή Tronca. Είναι ένας χαρακτήρας στην καταλανική μυθολογία που σχετίζεται με μια παράδοση των Χριστουγέννων και αφορά ένα σκανδαλιάρικο κούτσουρο. Ο Tio έχει κόκκινη μύτη κόκκινο καπέλο και πόδια και τα παιδιά πρέπει να τον ταΐζουν με γλυκά και φρούτα και τον σκεπάζουν με κουβέρτα να μην κρυώσει. Την παραμονή των Χριστουγέννων όλη η οικογένεια χτυπά το κούτσουρο με ξύλα και τραγουδά ένα παραδοσιακό τραγούδι ώστε ο Tio να κάνει «καραμελένια κακά»! Τα παιδιά φεύγουν από δωμάτιο για να μπορέσει ο Tio να κάνει την ανάγκη του κι όταν γυρνούν βρίσκουν τα δώρα τους κάτω από την κουβέρτα!

Νορβηγία

Μια δημοφιλής παράδοση στη Νορβηγία και στις Σκανδιναβικές χώρες είναι το Julebukk, ένα διακοσμητικό αχυρένιο κατσίκι. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στη λατρεία του θεού Θορ ο οποίος οδηγούσε ένα άρμα που το έσερναν δύο κατσίκες.  Την παραμονή των Χριστουγέννων συνηθίζεται επίσης να κρύβονται όλες οι σκούπες καθώς αυτή η ημερομηνία συμπίπτει με τη μυθική άφιξη των κακών πνευμάτων και των μαγισσών.

Αγγλία

Τους πιο σκοτεινούς μήνες του χειμώνα, εμφανίζεται σε ορισμένες αγροτικές στη Νότια Ουαλία ένα λευκό, μυστήριο και απειλητικό άλογο: τη Mari Lwyd. Πρόκειται είναι ένα λαϊκό έθιμο που περιλαμβάνει παρέλαση στους δρόμους ενός ομοιώματος αλόγου (το οποίο είναι φτιαγμένο από κρανίο αλόγου που είναι τοποθετημένο σε ένα κοντάρι) και μεταφέρεται από ένα άτομο κρυμμένο κάτω από ένα σάκο. Συγχρόνως οι άλλοι χωρικοί τραγουδούν παραδοσιακά τρομακτικά τραγούδια.

Η προέλευση του ονόματος της Mari είναι, όπως και το ίδιο το άλογο, παραμένει μυστήριο. Μια ουαλική εκδοχή το συνδέει με την κληρονομιά των χλωμών αλόγων στην κελτική και βρετανική μυθολογία, πολλά από τα οποία μπορούν να περάσουν στον κάτω κόσμο. Μια άλλη ερμηνεία της Mari Lwyd τη συνδέει με τη «Γκρίζα Μαρία, Grey Mary». Μερικοί μελετητές την έχουν συνδέσει με έναν θρύλο που συνδέεται με την ιστορία της γέννησης. Ένα έγκυο άλογο που στάλθηκε έξω από τους στάβλους όταν έφτασε η Μαρία για να πάρει τον Ιησού, πέρασε σκοτεινές μέρες περιπλανώμενη στη γη προσπαθώντας να βρει ένα ασφαλές μέρος να γεννήσει.

Πορτογαλία- Γερμανία

Κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής γιορτής των Χριστουγέννων, η «Consoada» είναι παράδοση σε ορισμένες περιοχές της Πορτογαλίας.  Σύμφωνα με αυτή, υπάρχει μια θέση στο εορταστικό τραπέζι για τα μέλη της οικογένειας που έχουν πεθάνει. Ίσως μια υπενθύμιση των φαντασμάτων του παρελθόντος των Χριστουγέννων;

Γνωρίζετε φυσικά ότι ο Άγιος Βασίλης γεμίζει την κάλτσα με δώρα στα καλά παιδιά. Στη Γερμανία ωστόσο, ο Άγιος Βασίλης γεμίζει παπούτσια, όχι με δώρα αλλά  με ένα κλαδί με γλυκά.  Στα άτακτα παιδιά, αφήνει μόνο ένα γυμνό κλαδί.

Μεξικό

Στην Οαχάκα του Μεξικό χιλιάδες ντόπιοι συρρέουν κάθε χρόνο στις 23 Δεκεμβρίου στην κεντρική πλατεία για να γιορτάσουν τη Νύχτα των Ραπανιών ή La Noche de Rábanos. Είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν την παραγωγή τους από ραπανάκια για να κάνουν γλυπτά και να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο της βραδιάς. Το έθιμο αυτό χρονολογείται από την εποχή που οι πωλητές της εορταστικής αγοράς προσπάθησαν να κάνουν τα λαχανικά τους πιο δελεαστικά φτιάχνοντας γλυπτά με αυτά. Ήταν τόσο μεγάλη επιτυχία που ο κυβερνήτης, Francisco Vasconcelos, αποφάσισε να δημιουργήσει έναν επίσημο διαγωνισμό το 1897.

Το φεστιβάλ ξεκινά το πρωί, όταν όλοι μπορούν να δουν τους καλλιτέχνες να δουλεύουν πάνω στα γλυπτά τους. Το βράδυ ολοκληρώνεται η γιορτή με τα τελειωμένα αριστουργήματα και τους νικητές. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης συναυλίες σε όλη την πόλη και πυροτεχνήματα.