Μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ για την διαδικτυακή μουσική κουλτούρα έκανε πρεμιέρα στις 30 Ιανουαρίου παρουσιάζοντας μερικές από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες που αναδύθηκαν μέσα από αυτή τα τελευταία χρόνια. Στα επεισόδια της σειράς παρελαύνουν ονόματα της νέας μουσικής και διαδικτυακής κουλτούρας, ανάμεσα στα οποία, οι How To Dress Well, Alt-J, SpaceGhostPurrp, Flying Lotus, Mount Kimbie, TNGHT, Miguel και πολλοί ακόμη.

Από μπαρόκ άρπες ως τις ψηφιακές επεξεργασίες τους, από τους πρώτους πειρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ως τα mp3s, η τεχνολογία διαμορφώνει συστηματικά τη μουσική και τα διαφορετικά της είδη. Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν η μουσική ξεπερνά τον φυσικό κόσμο; Με το YouTube, το Soundcloud, το Tumblr να είναι στο καθημερινό μενού, τι θα συμβεί όταν το διαδίκτυο το ίδιο ενηλικιωθεί όπως και η γενιά των μουσικών που έχουν μεγαλώσει on line;

Το HSHTAG$ , όπως είναι ο τίτλος της σειράς, αποτελείται από έξι επεισόδια – μικρά ντοκιμαντέρ που προσεγγίζουν τέτοια ερωτήματα ρίχνοντας φως σε μερικές από τις πιο συναρπαστικές μουσικές που προκύπτουν από τον ψηφιακό αιθέρα. Με το σκεπτικό ότι το Ίντερνετ δεν είναι πλέον ένα «νέο» κανάλι διανομής για «παλιό» περιεχόμενο, αλλά έχει γίνει βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας επηρεάζοντας όχι μόνο τον τρόπο που καταναλώνεται η μουσική – αλλά και το πώς η μουσική συζητιέται και, πιο σημαντικό ακόμη, το πώς η μουσική ακούγεται.

Το πρώτο επεισόδιο με τίτλο «Don’t Call It #Alt-R&B» ρίχνει μια ματιά στην αναγέννηση του σύγχρονου R&B, πώς, δηλαδή, το Ίντερνετ ενέπνευσε και κινητοποίησε αυτή τη νέα γενιά καλλιτεχνών. Μεταξύ άλλων, εμφανίζονται οι How To Dress Well, (το πρώην μισό του The Weekend) Jeremy ‘Zodiac’ Rose, Miguel, Rochelle Jordan, KLSH και BadBadNotGood. Στην αποκλειστική αυτή σειρά, η Red Bull Music Academy παρουσιάζει τις διαφορετικές σφαίρες της pop– με -καύσιμο -το Ίντερνετ , μέσα από ιστορίες και θέματα όπως- το εναλλακτικό R&B, το cloud rap, το UK bass και άλλα. Και μήπως τέτοιες έννοιες υπάρχουν μόνο σε μια άλλη διάσταση;

Αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες δίνουν τη δική τους άποψη για αυτά τα (hash) tags και τι σημαίνουν στ’ αλήθεια. H σειρά εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους η μουσική σήμερα αναλύεται συνεχώς και επαναπροσδιορίζεται μέσα από εξελισσόμενες ταυτότητες. Σε κάθε επεισόδιο επίσης συμμετέχουν σχολιαστές από γνωστά blogs και πλατφόρμες που έχουν παίξει ρόλο στο να διαμορφώσουν την σύγχρονη μουσική κουλτούρα έτσι όπως την σήμερα την γνωρίζουμε. Τα επεισόδια του HSHTAG$ θα διαρκέσουν ως τις αρχές Μαρτίου.

Παρακολουθήστε το πρώτο επεισόδιο της σειράς με τίτλο «Don’t Call It #Alt-R&B», κάνοντας κλικ εδώ.