Τι σχέση έχει το rock με τη ζωγραφική; Μεγάλη, αφού οι μουσικοί, καλλιτεχνικές φύσεις με ανησυχίες, όταν «λοξοδρομούσαν» από τα τραγούδια πολύ συχνά έπιαναν το πινέλο.  Ή εάν δεν είχαν ταλέντο οι ίδιοι όλο και κάποιο άλλο δρόμο έβρισκαν για να ενώσουν τις νότες με τα χρώματα.

STONE_ROSES_01_

* To εξώφυλλο του ομώνυμου ντεμπούτο των Stone Roses δεν ήταν τίποτε άλλο από έναν πίνακα του John Squire, κιθαρίστα του γκρουπ και προφανής καλλιτεχνική φύση. Η επιρροή του ζωγράφου Jackson Pollock ήταν προφανής στο ιστορικό εξώφυλλο που έχει εκτεθεί μαζί με άλλα έργα του Squire σε εκθέσεις που έχει διοργανώσει, όπως η Artworks 1988-2006.

self-portrait-by-legendary-pink-floyd-frontman-syd-barrett-pic-pa-781837775

* Ο Syd Barrett, ο μακαρίτης ηγέτης των Pink Floyd, θεωρούσε τον εαυτό του πρώτα ζωγράφο και μετά μουσικό. Όταν είχε αποτραβηχτεί από την καθημερινότητα εξακολουθούσε να ζωγραφίζει μεγάλα σε διαστάσεις έργα, καταστρέφοντας όσα δεν θεωρούσε τέλεια. Πολλές φορές ορισμένα δεν κατάφερνε τα τελειώσει, αφού πολλοί φανατικοί οπαδοί πηδούσαν τον φράκτη και έκλεβαν τα πινέλα του από το τραπέζι που είχε έξω από το σπίτι του.

* Ένα μέρος από τον διάσημο πίνακα του Ιερώνυμου Μπος, Κήπος των Γήινων Απολαύσεων χρησιμοποίησαν στο εξώφυλλο του δίσκου τους One Nation Underground. Αλλά δεν ήταν οι μόνοι. Λεπτομέρεια του ίδιου πίνακα έχει βρεθεί και σε εξώφυλλα των Deep Purple και των Dead Can Dance.

mitchell

* «Όταν η ζωγραφική μου δεν βγάζει πουθενά, σηκώνομαι και πιάνω την κιθάρα». Τάδε έφη Joni Mitchell, που τη ζωγραφική της μπορεί να την εκτιμήσει κανείς κοιτάζοντας την πλειοψηφία των δίσκων της, μιας και πρόκειται για πίνακές της. Εξαιρετική ζωγράφος, ξεκίνησε από τα 10 της χρόνια, όταν βρέθηκε να αναρρώνει από πολιομυελίτιδα. Πολλές οι εκθέσεις της, που αποδεικνύουν πως τα καταφέρνει το ίδιο καλά και στα τοπία, και στα πορτρέτα, αλλά και στην pop art.

* Την Κραυγή, το πλέον διάσημο έργο του νορβηγού ζωγράφου Edvard Munch, χρησιμοποίησαν στο εξώφυλλο τους οι νέοϋορκεζοι Morgen στο ένα και μοναδικό ομώνυμο άλμπουμ τους το 1969.

* Ως έναν από τους καλύτερους εξπρεσιονιστές ζωγράφους έχουν χαρακτηρίσει πολλοί ειδικοί τον Captain Beefheart που είχε αποσυρθεί χρόνια από τη μουσική, επικεντρώνοντας την προσοχή στη ζωγραφική. Αν και αρχικά αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από το κοινό της ζωγραφικής, ο Beefheart εξέλιξε στην πορεία πολύ την τέχνη του, με τις περισσότερες επιρροές να προέρχονται από το έργο των Πικάσο και Κλάιν.

Yes-Planet_l_1184x740

* Η συνεργασία του Roger Dean με τους Yes, έχει αποτυπωθεί με τον καλύτερο τρόπο στα φανταστικά εξώφυλλά που σχεδίασε για το γκρουπ καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

* Ο πολύς Pete Doherty είχε παρουσιάσει έκθεση στο Λονδίνο πίνακες που είχε ζωγραφίσει με το ίδιο του το αίμα (!), με βασικό στόχο να αποδείξει την αθωότητα του απέναντι στις κατηγορίες πως είχε κάνει ένεση ηρωίνης σε μία γυναίκα οπαδό του. Ο Doherty τελείωσε τους πίνακες της έκθεσης μέσα σε 6 μήνες, και χρέωνε τον καθένα γύρω στις 1000 λίρες.

elton john

* Ο Elton John είναι μανιώδης συλλέκτης και εκτός από τα γνωστά, παπούτσια και καπέλα δηλαδή, συλλέγει και πίνακες ζωγραφικής, με προτίμηση σ’ εκείνους του 19ου αιώνα.

cobainart9

* Σουρεαλιστικά και σκοτεινά χαρακτηρίζονται τα σχέδια του Kurt Cobain. Σκελετοί και εξωγήινοι ήταν τα αγαπημένα του θέματα, που για ένα διάστημα τα σχεδίαζε ανακατεύοντας με τις μπογιές με το αίμα και το σπέρμα του. Όπως λέγεται, το 1992 ο Cobain έκανε ένα διάλειμμα έξι μηνών από την τρέλα των Nirvana στο Λος Άντζελες, όπου σκέφτηκε σοβαρά να αφήσει τη μουσική για να ακολουθήσει καριέρα στα visual arts.

sticky

* Η περίφημη «Μπανάνα» είναι το πιο γνωστό rock εξώφυλλο του Andy Warhol, που σχεδίασε και τα Sticky Fingers και Love You Live των Rolling Stones. Επίσης δική του δουλειά ήταν και το άλμπουμ του John Lennon, Men Love Avenue (1986).

* Δεν είναι μόνο το εξώφυλλο των The Good, The Bad and the Queen που έχει ζωγραφίσει ο πρώην Clash, Paul Simonon. Tα τελευταία 15 χρόνια ζωγραφίζει με την πιο πρόσφατη έκθεσή του, From Hammersmith to Greenwich να επικεντρώνεται στον ποταμό Τάμεση. Βρίσκει το φως του Λονδίνου «πολύ δύσκολo» για να ζωγραφίσει κανείς.

* Σε πολλά κολέγια και γκαλερί του Όστιν στο Τέξας μπορεί να βρει κανείς τα αυθεντικά σχέδια που χρησιμοποιήθηκαν στα εξώφυλλα και στα booklets των άλμπουμ των Αμερικανών Trail of Dead. Πρόκειται για δουλειές του κιθαρίστα του γκρουπ Conrad Keely.

Γνωστοί πίνακες που χρησιμοποίησαν συγκροτήματα στα εξώφυλλά τους:

* Οι Αναμνήσεις ενός Αγίου του Rene Magritte στο Visions της Gladys Knight.
* Ο Ίκαρος του Hernri Matisse στο The Majesty of the Blues του Wynton Marsalis.
* Η Μέρα Χαρωπή του William Blake στο Grave New World των Strawbs.
* Ο Θρίαμβος του Θανάτου του Pieter Brugel στο ομώνυμο ντεμπούτο των Sunday Funnies.
* Και οι Έλληνες Matisse φυσικά πήραν το όνομά τους από τον διάσημο ζωγράφο!