Το τέταρτο στη σειρά μυθιστόρημα του Απόστολου Αλλαμανή έρχεται να κορυφώσει την αντίδραση του συγγραφέα στη φθορά της ανθρώπινης συμπεριφοράς, των θεσμών και -σήμερα – των ιδεολογιών. Πρόκειται για ένα βιβλίο που συνδυάζει το ιστορικό μυθιστόρημα, με το κοινωνικό δοκίμιο, με την ιστορική μελέτη, αλλά και με τη σάτιρα και με το ευθυμογράφημα.

Η οικογένεια Ωλέν, είναι μία από αυτές τις οικογένειες μέσα από την ιστορική διαδρομή των οποίων φωτίζεται κατά περίεργο τρόπο όλη η πορεία των πολιτικών εξελίξεων της παγκόσμιας κοινωνίας. Το δικό της ξεκίνημα αρχίζει στις 14 Ιουλίου του 1789, όταν έπεσε η Βαστίλη κατά τη γαλλική επανάσταση. Ο Ζαν Ωλέν, όπως και όλοι οι απόγονοί του, μπλέκουν ο ένας μετά τον άλλο σε μία σειρά από γεγονότα που έχουν άμεση σχέση με τις ιδεολογίες.

Αλληγορίες μυθοπλασίας παραπέμπουν τον αναγνώστη σε πραγματικές και καθημερινές καταστάσεις, αληθινά πρόσωπα και πράγματα. Κι αυτό είναι ένα παιχνίδι που ξεκινά από την πρώτη σελίδα. Χωρίς να σκιαγραφείται κάτι ή κάποιος συγκεκριμένα, ο συγγραφέας δίνει στοιχεία για να φέρει ο αναγνώστης στο νου του γεγονότα και πρόσωπα. Στο βιβλίο τα πράγματα είναι σαφή και με το όνομά τους, εκτός από το απροσδόκητο τέλος. Για να τελειώσει το βιβλίο χρειάζεται και η συμμετοχή του αναγνώστη…

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περίπλους. Κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του: Αν δεν κοιμάσαι μη φοβάσαι (Περίπλους, 2012), Αντικατοπτρισμοί (Περίπλους, 2009) και Ο ήλιος ανέτειλε τα μεσάνυχτα (Δωδώνη, 2007).

ΛΥΚΟΦΩΣ_ΕΞΩΦΥΛΛΟ-685x1024