Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, η περίφημη Blue Monday, θεωρείται από τους “ειδικούς” ως η πλέον καταθλιπτική κάθε χρονιάς. Το γιορτινό mood έχει ξεστολιστεί προ πολλού, τα πορτοφόλια έχουν αδειάσει και τώρα πρέπει να κάνετε πράξη τα “resolutions” που καθίσατε και γράψατε στο χαρτί. Μην στεναχωριέστε άδικα. Όλοι αυτοί οι “ειδικοί” ανέκαθεν ψάχνουν μία αφορμή για να μας φορτώσουν ακόμα έναν αχρείαστο ψυχαναγκασμό. Εμείς έτσι κι αλλιώς τις Δευτέρες δεν την παλεύουμε και έχουμε τις “μαύρες” μας. Όλες τις Δευτέρες του χρόνου. Εάν ωστόσο σας έχει παρασύρει ένα κλίμα απαισιοδοξίας, υπάρχει ένας συνονόματος τρόπος για να γυρίσει λίγο το κουμπί της διάθεσής σας. Είναι ένα τραγούδι. Διαρκεί 7.30 λεπτά. Και λέγεται “Blue Monday”.

Το “Blue Monday” δεν ρίχνει σε κατάθλιψη αλλά μπορεί να σε κάνει κομματάκι ρεζίλι. Όταν επανακυκλοφόρησε το περίφημο single των New Order ως “Blue Monday 1988” το είχα κάνει δώρο στον κολλητό μου για την γιορτή του, τότε που ακόμα αγοράζαμε μουσική για να την χαρίσουμε σε κάποιον, μία κίνηση που είχε αξία και σημασία. Μέσα σε λίγο διάστημα το single είχε εξαφανιστεί από παντού. Δεν υπήρχε ούτε για δείγμα. Εγώ πιο music freak από τον φίλο μου, από εκείνους που πέρασαν αρκετές ώρες μέσα σε δισκάδικα, είχα αρχίσει να απογοητεύομαι και να με πιάνει απόγνωση. Το έψαχνα σαν τρελός. Μετά από κάμποσο καιρό το πήρα απόφαση και πολύ απλά και ξεδιάντροπα του το πήρα πίσω. Πριν με καταδικάσετε, να σας πω πως με κατάλαβε απόλυτα. Και αν αναρωτιέστε μιλάμε ακόμα.

New+Order

Aρκετοί υποστηρίζουν ότι εάν οι Smiths ήταν το καλύτερο βρετανικό συγκρότημα των ‘80s, οι New Order ήταν το πιο σημαντικό. Και αυτό το single, το δωδεκάιντσο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών αποτελεί το αποκορύφωμα τους. Παντρεύοντας αβίαστα εντυπωσιακούς γδούπους χορευτικής μουσικής με την ροκ αισθητική, η παρέα του Barney Sumner, του τραγουδιστή με την flat ερμηνεία και τους στίχους αινίγματα (το λιγότερο…), προσδιόρισε εκ νέου την σύγχρονη μουσική με την επιμειξία της.

Το Movement του 1981 ήταν λογικό να κουβαλάει ακόμα την new wave παρακαταθήκη των συγκλονιστικών και άκρως βιωματικών Joy Division στις στροφές του. Το βήμα απελευθέρωσης από το παρελθόν θα γίνει με το έξοχο Power, Corruption & Lies, αλλά κυρίως όμως με το ιστορικό “Blue Monday”. Είναι το single που ένωσε την disco με την ολοένα εξελισσόμενη dance κουλτούρα της εποχής. To μυθικό single με τον upbeat, σχεδόν disco ρυθμό και τα ανέκφραστα, μελαγχολικά φωνητικά, κυκλοφόρησε το 1983 και σηματοδότησε το οριστικό δέσιμο των New Order με τα drum machines και την απαρχή της πιο σημαδιακής πενταετίας για την synthesizer pop, αλλά και την rave και techno σκηνή που ακολούθησαν. Το 1988 ξανακυκλοφόρησε και ισοπέδωσε όσους λίγους είχαν απομείνει όρθιοι. Με πολύ πρόχειρες εκτιμήσεις το single έχει ξεπεράσει προ πολλού τα 3,5 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Εάν αισθάνεστε ακόμα μία ζαλάδα λόγω της ημέρας, βάλτε το τραγούδι δυνατά και απαντήστε στην “απόλυτη καταθλιπτική Δευτέρα”, με το τέλειο uplifting “Blue Monday”. Είναι πολύ πιθανό να συνεχίσετε και αύριο την ακρόαση και για πολλές μέρες ακόμη.