Τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει viral φωτογραφίες από άγαλμα της Μέδουσας που κρατάει το κεφάλι του Περσέα, το οποίο στήθηκε έξω από το Collect Pond Park στη Νέα Υόρκη. Ο λόγος; Στην ιστορία της τέχνης, βλέπουμε την αναπαράσταση του μύθου του Περσέα και της Μέδουσας όπως ακριβώς τον γνωρίζουμε: με αγάλματα του Περσέα να κρατούν το κεφάλι της Μέδουσας. Αυτή τη φορά όμως, ο μύθος ανατρέπεται και η Μέδουσα κρατάει το κεφάλι του Περσέα. Γιατί όμως το αμφιλεγόμενο αυτό άγαλμα αποτέλεσε είδωλο του φεμινισμού και των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης; Διαβάστε όλη την ιστορία παρακάτω:

Η ιστορία πίσω από το viral άγαλμα της Μέδουσας που στήθηκε στην Νέα Υόρκη

Η μυθολογία θέλει τη Μέδουσα, μια πανέμορφη ιέρεια της Αθηνάς, να βιάζεται μέσα στον ιερό χώρο της θεάς από τον Ποσειδώνα. Η Αθηνά, μην μπορώντας να τα βάλει με τον Ποσειδώνα, τιμωρεί τη Μέδουσα, μετατρέποντάς την σε τέρας. Όποιος την κοιτούσε, πέτρωνε. Έπειτα, η Αθηνά και ο Ποσειδώνας βοηθούν τον Περσέα να την αποκεφαλίσει.
Ο γλύπτης Luciano Garbati, γνωρίζοντας τον μύθο και έχοντας δει το άγαλμα του 16ου αιώνα του Benvenuto Cellini, με τον Περσέα να κρατά το κεφάλι της Μέδουσας, αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατό να ηττάται το θύμα».
Έτσι, το 2008 δημιουργεί το γλυπτό «Η Μέδουσα με το κεφάλι του Περσέα». Το εν λογω άγαλμα, μόλις πριν από λίγες ημέρες τοποθετήθηκε στο Collect Pond Park στη Νέα Υόρκη. Δηλαδή, ακριβώς απέναντι από το δικαστήριο όπου έχουν λάβει χώρα μερικές από τις δίκες ανδρών που έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση γυναικών (όπως ο Harvey Weinstein).
Σχετικά με την έμπνευσή του για το γλυπτό αυτό που έγινε viral, ο δημιουργός του, Garbati, σημειώνει πως για χιλιετίες ο μύθος αυτός «διδάσκει» τις γυναίκες ότι αν βιαστούν είναι δικό τους λάθος. Τώρα, η αντεστραμμένη εκδοχή του, στέκει ως «σύμβολο δικαιοσύνης», απέναντι από τον χώρο όπου οι σύγχρονες Μέδουσες καλέστηκαν να πουν την ιστορία της κακοποίησής τους. Δημόσια, δίνοντας μια ετεροχρονισμένη αλλά και οφειλόμενη «απάντηση» στην Ιστορία για το ποιος είναι το πραγματικό τέρας σε έναν βιασμό.
άγαλμα Μέδουσας