Φιγούρα ευγενική και φωνή βελούδινη. Ο Βαγγέλης Δούβαλης φέρνει το ρομαντικό αεράκι μιας άλλης εποχής, στα μουσικά δρώμενα της τωρινής.

Συνέντευξη: Δήμητρα Μπαλτούνα

Ποιο ήταν το μοιραίο εκείνο γεγονός που σε ώθησε να αφήσεις τα πράσινα δάση της Καλαμάτας ως δασονόμος για να περπατήσεις στα γκρίζα δάση της Αθήνας;
Ένα άλλο δάσος! Αυτό της μουσικής, που είναι το μόνο που έχει τα ωραιότερα λουλούδια του κόσμου.

Ποια ήταν η προτεραιότητα σου παίρνοντας αυτή τη σημαντική απόφαση;
Η αγάπη μου για τη μουσική. Ήθελα να φύγω και να έρθω στην Αθήνα. Έφυγα με συντροφιά μόνο την κιθάρα μου.

Ακουμπάς τη μουσική από πολλές πλευρές. Ως ερμηνευτής, αλλά και ως δημιουργός. Τι σε καθοδηγεί κάθε φορά, τι σε εμπνέει και τι είναι αυτό που σε σπρώχνει είτε προς το ένα μονοπάτι έκφρασης, είτε προς το άλλο;
Και οι δύο μου πλευρές που αναφέρεις είναι μονοπάτι έκφρασης και ολοκλήρωσης για μένα. Νιώθω όμορφα, είτε τραγουδώ τραγούδια άλλων συνθετών, είτε τα δικά μου.

Ποιος είναι ο απώτερος στόχος σου όταν ερμηνεύεις και όταν συνθέτεις;
Ο στόχος είναι πάντα ο άνθρωπος. Η κάθε ερμηνεία, ή σύνθεση, θέλω να έχει τα ακριβά υλικά της ευγένειας προς το κοινό.

Ποιο είδος μουσικής αγαπάς πιο πολύ;
Η μουσική είναι μία. Δε μπορώ να σου απαντήσω ακριβώς ποιο είδος μου αρέσει. Έχουν υπάρξει στιγμές που έχω συγκινηθεί με το ρεμπέτικο και στιγμές που έχω εξίσου συγκινηθεί με την κλασική μουσική. Αγαπώ όμως δύο συνθέτες, το Μάνο Χατζιδάκι και τον Τζoν Λένον.

Τον Απρίλιο 2015, παρουσίασες το δεύτερο προσωπικό σου cd με τίτλο «Περίπατος». Τι διαδρομή διανύθηκε έως τη παρουσίαση του στο κοινό;
Η διαδρομή δεν είχε απότομες στροφές, ούτε δύσκολα περάσματα. Ήξερα ακριβώς που πάω και τι κάνω. Οι συνοδοιπόροι μου ήταν οι Μιχάλης Μπουρμπούλης, Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Ελένη Τζιαμουράνη, Φίλιππος Περιστέρης και φυσικά η Αφροδίτη Μάνου. Τελειώσαμε τον περίπατο χαρίζοντας όμορφες στιγμές σε αυτούς που θα τις ανακαλύψουν.

Τι άλλαξε από το πρώτο cd (Το ταξίδι που δεν έγινε) έως τότε, τι θέλεις να αλλάξεις από σήμερα έως τη δημιουργία του τρίτου;
Αυτό που άλλαξε είναι η ανάγκη μου να εκφραστώ ως συνθέτης. Στο πρώτο ερμηνεύω όμορφα τραγούδια άλλων συνθετών. Το μόνο που δεν θα αλλάξει είναι η αγάπη σε αυτό που κάνω!

Πόσο εύκολο, ή δύσκολο είναι να παράγεις ένα μουσικό προϊόν ακριβώς όπως επιθυμείς; Τι θηρία και τι συμμάχους συναντά ένας καλλιτέχνης;
Πρέπει να έχεις θέλησηαντοχή και πίστη σε αυτό που κάνεις. Μόνο έτσι διώχνεις τα «θηρία». Όσο για τους συμμάχους είναι πάντα δίπλα σου χωρίς να τους ψάχνεις.

Ποιοι υπήρξαν συνοδοιπόροι σου έως σήμερα;
Είμαι τυχερός διότι μεχρι σήμερα υπήρξαν – και υπάρχουν- άνθρωποι κοντά μου που αγαπούν και σέβονται τη μουσική όπως εγώ.

Ποιοι θεωρείς ότι υπήρξαν μέντορές σου;
Ο Μάνος Χατζιδάκις.

H Ελληνική μουσική σκηνή έχει αντέξει, ποιοτικά και οικονομικά, στα χρόνια της κρίσης;
Εξαρτάται από το τι θεωρεί ο καθένας από εμάς ποιότητα. Άλλος θεωρεί ποιότητα την προχειρότητα και χυδαιότητα στο στίχο, και άλλος, δυο όμορφες λέξεις που μιλάνε στην καρδιά, με μια κιθάρα. Η ελληνική μουσική σκηνή πάντα αντέχει, είτε με τον έναν τρόπο, είτε με τον άλλον. Το θέμα είναι τι θυμάσαι μετά από χρόνια!

Φωτογραφίες: Γιώργος Αλεξανδράκης