Η μητέρα μου λατρεύει τόσο την κηπουρική που όταν ήμουν μικρότερη (πριν μάθω τις αντικειμενικές αξίες των σπιτιών) έλεγα πως θα της αγόραζα ένα σπίτι με μεγάλο κήπο. Ευτυχώς φροντίζει δύο βεράντες, τη δική της και τη δική μου. Κάθε καλοκαίρι ζω με την απειλή του γείτονα-κουμπάρου πως θα τηλεφωνήσει στη μαμά μου που λείπει διακοπές, και θα την ενημερώσει πως έχουν ξεραθεί όλα τα φυτά στο μπαλκόνι μου.

Παρόλο που αγαπάω πολύ τα λουλούδια και η μυρωδιά του ανθισμένου γιασεμιού είναι αρκετή για να μου φτιάξει τη διάθεση, δεν το έχω με τη φροντίδα τους. Επειδή όμως θέλω να το αλλάξω αυτό, έκανα μια μικρή έρευνα και ανακάλυψα ποια φυτά είναι κατάλληλα για μπαλκόνια και δεν είναι απαιτητική η περιποίησή τους αλλά και εσωτερικούς χώρους κι έτσι μοιράζομαι αυτή τη γνώση μαζί σου σε περίπτωση που θέλεις κι εσύ να κάνεις το χώρο σου πιο όμορφο και ευωδιαστό με φυτά:

Λεβάνταlavender

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, οπότε μπορείς να διαλέξεις βάσει μυρωδιάς. Είναι ανθεκτική και θέλει πολύ ήλιο και πρέπει να κόβεις συνεχώς τα μαραμένα άνθη έτσι ώστε στη θέση τους να ανθίζουν νέα. Τα μαραμένα άνθη κάνουν τέλειο ποτ πουρί!

Γεράνιgerani

Μεγαλώνει εύκολα και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις η περιποίησή του (έτσι μου είπαν τουλάχιστον). Τα γεράνια έχουν πλούσια ανθοφορία όταν βρίσκονται σε ηλιόλουστα σημεία και είναι ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες .

Γιασεμίjasmine

Το φυτό με τα άνθη που θυμίζουν αστεράκια και την χαρακτηριστική μυρωδιά. Λένε πως μπορεί να το περιποιηθεί ακόμα και ο πιο άπειρος κηπουρός (έχουν βάλει το φωτογραφία μου δίπλα στο λήμμα στο λεξικό). Θέλει άφθονο φως και καλό είναι να τοποθετείται κοντά σε πόρτες ή παράθυρα έτσι ώστε το άρωμα του να γεμίζει το χώρο του σπιτιού σου.

Γαρδένιαgardenia

Η γαρδένια με το χαρακτηριστικό γλυκό άρωμα, τα έντονα πράσινα φύλλα και τα λευκά άνθη μπορεί να τοποθετηθεί και σε εσωτερικό χώρο. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι πως πρέπει να διαλέξεις με προσοχή το σημείο που θα τοποθετήσεις τη γαρδένια. Το συγκεκριμένο φυτό απεχθάνεται τις μετακινήσεις καθώς εγκλιματίζεται αμέσως στο περιβάλλον και μια αλλαγή επηρεάζει την ανθοφορία του η οποία βρίσκεται σε έξαρση την άνοιξη αλλά με την κατάλληλη περιποίηση μπορεί να συμβαίνει όλο το χρόνο.

Mπιγκόνιαbigonia

Άλλο φυτό που μου είπαν χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα. Τα άνθη της μπιγκόνια έχουν συνήθως πορτοκαλί χρώμα, όμως υπάρχουν ποικιλίες με κόκκινα, κίτρινα, ροζ, και μοβ άνθη. Επίσης, αγαπά τον ήλιο και χρειάζεται συχνό πότισμά στην αρχή. Ανθίζει έντονα το καλοκαίρι και αν το φθινόπωρο έχει υψηλές θερμοκρασίες.

Καλή επιτυχία σε όλες μας!