Αν σου αρέσει το μίνιμαλ στυλ και αυτό που επιθυμείς είναι η πόρτα του σπιτιού σου να είναι το όριο που θέτεις απέναντι στην ένταση της πόλης, τότε δεν έχεις να κοιτάξεις προς τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου προκείμενου να αντιγράψεις μερικούς διακοσμητικούς κανόνες που θα εφαρμόσεις στο χώρο σου.

Εμείς σου παρουσιάζουμε τα “SOS” του ιαπωνικού διακοσμητικού στυλ:

1. Καθαρές γραμμές

Ο μινιμαλισμός στην απόλυτη έκφραση του. Οι γραμμές είναι απλές, γεωμετρικές και οι απαλές επιφάνειες κυριαρχούν.japanese_interior

2. Ο μικρός χώρος είναι στοιχείο-κλειδί στην ιαπωνική διακόσμηση

Οι Ιάπωνες έχουν μετατρέψει σε τέχνη την πολυχρηστικότητα των μικρών χώρων. Έτσι, ένα σαλόνι μπορεί να είναι παράλληλα και τραπεζαρία και γραφείο. Κατορθώνουν ωστόσο να χωρίζουν τις πολλαπλές ιδιότητες ενός δωματίου χρησιμοποιώντας παραβάν ή συρόμενες πόρτες.

Japanese style μπάνιο που χωρίζεται με συρόμενες πόρτες

Japanese style μπάνιο που χωρίζεται με συρόμενες πόρτες

3. Η φύση, πρωταγωνιστής

Στην ιαπωνική διακόσμηση τα ακατέργαστα υλικά της φύσης κατέχουν περίοπτη θέση και υπερτονίζουν την ηρεμία και γαλήνη του χώρου. Φυτά, πέτρες, βότσαλα, και νερό. Επίσης, το ξύλο και το μπαμπού πρωταγωνιστούν στα έπιπλα, στις εσωτερικές κατασκευές αλλά και τα διακοσμητικά αντικείμενα.

Σύγχρονο μινιμαλιστικό, ιαπωνικό στυλ διακόσμησης με ξύλινα έπιπλα

Σύγχρονο μινιμαλιστικό, ιαπωνικό στυλ διακόσμησης με ξύλινα έπιπλα

4. Διαμόρφωση του χολ

Οι Ιάπωνες ονομάζουν το χολ “genkan” και πρόκειται για ένα χώρο στον οποίο ο ένοικος ή ο επισκέπτης αφαιρεί τα παπούτσια του και φορά παντόφλες. Ο χώρος μπορεί να καλύπτεται με χαλί ή με άλλο υλικό από το υπόλοιπο πάτωμα έτσι ώστε να προσδιορίζεται άμεσα η ιδιότητα του. Το genkan λειτουργεί ως το φυσικό όριο ανάμεσα στο δρόμο και το σπίτι. Το σημείο όπου αποκλείεις τη βρομιά της πόλης από το χώρο σου.

Διαμόρφωση genkan

Διαμόρφωση genkan

5. Εκμεταλλεύεσαι το πάτωμα

Στην ιαπωνική διακόσμηση το πάτωμα αποτελεί καθιστικό χώρο με πολλά και μεγάλα μαξιλάρια. Γι’αυτό το λόγο πολλά έπιπλα και κυρίως το coffee table είναι πολύ χαμηλό.

Μαξιλάρες στο πάτωμα

Μαξιλάρες στο πάτωμα

Χαμηλά έπιπλα

Χαμηλά έπιπλα