Το πουά κάνει και πάλι την δυναμική εμφάνισή του, αν και ποτέ δεν εξαφανίστηκε εντελώς από τα δρώμενα της τέχνης, της μόδας, του design και της διακόσμησης! Αποτελεί δήλωση σε κάθε χρήση του και ποτέ δεν περνά απαρατήρητο! Δίνει ρυθμό και όχι τυχαία.. Άλλωστε, οι γνωστές τελίτσες ή βούλες ελληνιστί και pois γαλλιστί, στα αγγλικά αποκαλούνται dots και το μοτίβο που δημιουργούν polka dots! Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο για την προέλευση του ονόματος αυτού. Αξίζει να μοιραστώ την πληροφορία: Η ιστορία ξεκινά από τα μέσα του 19ου αιώνα όπου Ευρωπαίοι μετανάστευσαν την Αμερική. Οι Ευρωπαίοι (κυρίως Τσέχοι) κατάφεραν να διαδώσουν το χορό πόλκα με μεγάλη επιτυχία. Δημιουργήθηκαν ακόμη και polka clubs, όπου μπορούσε κανείς να πάει να χορέψει αυτό το δημοφιλή χορό. Τα μέλη των clubs έπρεπε να φορούν μια ιδιαίτερη στολή η οποία περιλάμβανε ένα μπουφάν με βούλες. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε ο όρος PolkaDots!

Για του λόγου το αληθές, δείτε εδώ το μπουφάν που φορούσαν οι χορεύτριες των Polka Clubs! 001

Οι Polka Dots βέβαια αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και για πολλούς καλλιτέχνες.

Πώς μπορεί το μοτίβο των polka dots να ενταχθεί στην διακόσμηση; Με άπειρους τρόπους! Οι πιο δημοφιλείς; Σε ταπετσαρίες τοίχου, σε υφάσματα επιπλώσεων, κουρτίνες, χαλιά ή ακόμα σε διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα.

Οι πολύχρωμες τελίτσες είναι πολύ αγαπημένο θέμα σε διακόσμηση παιδικών δωματίων.

Ακόμα και σε χώρους μελέτης ή εργασίας, το μοτίβο αυτό δίνει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα! 015 016

Για τους πιο διακριτικούς, το φόντο και οι βούλες μπορούν να έχουν ίδιο χρώμα αλλά διαφορετικό τόνο ή υφή017 018

Τέλος, οι ρυθμικές βούλες μπορούν να είναι μεγάλες ή μικρές, έντονες ή ήπιες, πολύχρωμες ή μονόχρωμες, αλλά και πάλι να δίνουν την σφραγίδα τους στο χώρο.

Tip: Επειδή το μοτίβο των Polka Dots είναι ισχυρό, χρειάζεται ειδικός χειρισμός στη χρήση του. Το αποτέλεσμα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ φλύαρο και βαρύ, ούτε όμως και αδιάφορο. Το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό που θα σας βοηθήσει να τολμήσετε, αλλά θα θέσει και τα όριαστη χρήση του σε εσάς που είστε μεγάλοι οπαδοί του είδους! 😉

Για περισσότερες ιδέες αλλά και συμβουλές για τη σωστή χρήση του μοτίβου, επισκεφθείτε τη σελίδα μας στο Facebook!

Χρύσα Μαρτίνη

Architecture + InteriorDesign

Μελέτες Αρχιτεκτονικής + Διακόσμησης

www.in-designs.gr