Καθεδρικοί ναοί από χαρτόνι, οικισμοί από containers, μέγαρα μουσικής από χαρτί και κατοικίες με τοίχους από κουρτίνα! Όλα αυτά ακούγονται εξωπραγματικά… Στον κόσμο της Αρχιτεκτονικής όμως τίποτα δεν είναι αδύνατον! Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Shigeru Ban μας το έχει αποδείξει εδώ και δεκαετίες και έφτασε η στιγμή να βραβευτεί για τις καινοτόμες και ρηξικέλευθες λύσεις που έχει δώσει σε αρχιτεκτονικά έργα. 

Shigeru Ban  Photo by Shigeru Ban Architects

Shigeru Ban
Photo by Shigeru Ban Architects

Ο 56χρονος Ιάπωνας Αρχιτέκτονας Shigeru Banγοήτευσε την κριτική επιτροπή του βραβείου Pritzker τόσο με το αρχιτεκτονικό όσο και με το ανθρωπιστικό του έργο. Το 1995 ίδρυσε την VAN (Voluntary Architects’ Network), μια μη κυβερνητική οργάνωση που σκοπό είχε να προσφέρει βοήθεια σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Δείγματα δουλειάς τους υπήρξαν μετά από σεισμούς, τσουνάμι, ηφαιστειακές εκρήξεις και άλλες καταστροφές, σε Ιαπωνία, Τουρκία, Ινδία, Σρι Λάνκα, Κίνα, Αϊτή και πρόσφατα στις Φιλιππίνες.

Η Αρχιτεκτονική του συχνά χαρακτηρίζεται ως Βιώσιμη και Οικολογική, αλλά εκείνος τονίζει: «Όταν ξεκίνησα να δουλεύω με αυτό τον τρόπο, πριν 30 χρόνια, κανείς δεν μιλούσε για το περιβάλλον. Πάντα μου άρεσε να χρησιμοποιώ φτηνά, τοπικά και ανακυκλώσιμα υλικά. Ήταν κάτι φυσικό για μένα.»

Ο Shigeru Ban θα είναι ο 7ος Ιάπωνας αρχιτέκτονας που θα τιμηθεί με το βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker, μετά από τους Kenzo Tange (1987),Fumihiko Maki(1993), TadaoAndo(1995), Kazuyo Sejima&Ryue Nishizawa(2010) και τον ToyoIto (2013).

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουνίου 2014στο Μουσείο Rijks στο Άμστερνταμ και ο νικητής θα λάβει ένα χάλκινο μετάλλιο και 100.000$008

Δείτε περισσότερα έργα του Shigeru Ban στη σελίδα μας στο Facebook!

Χρύσα Μαρτίνη

Architecture + InteriorDesign

Μελέτες Αρχιτεκτονικής + Διακόσμησης

www.in-designs.gr