«Σήμερα τα Φώτα και ο φωτισμός…» λένε τα παραδοσιακά κάλαντα κι έτσι σκέφτηκα να μιλήσουμε λίγο για το φωτισμό, που είναι ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια για την διαμόρφωση ενός χώρου, είναι όμως και από τα πιο παραμελημένα!

Τις περισσότερες φορές έπεται της διακόσμησης, αντιμετωπίζεται πρόχειρα και περιορίζεται στην επιλογή όμορφων ή επώνυμων φωτιστικών. Το αποτέλεσμα; Κακοφωτισμένα δωμάτια και σημεία που δεν εξυπηρετούν τις εκάστοτε δραστηριότητες αλλά ούτε και αναδεικνύουν τους χώρους.

Ποιος είναι όμως ο σωστός τρόπος φωτισμού και ποια τα βήματα για να τον επιτύχουμε; Η απάντηση είναι περίπλοκη και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να την γενικεύσουμε. Οι τρόποι φωτισμού είναι πολλοί: γενικός, ειδικός, αρχιτεκτονικός, άμεσος, έμμεσος κλπ. Κάθε είδος εξυπηρετεί άλλους σκοπούς, αλλά είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τις περισσότερες φορές η σωστή λύση είναι ο συνδυασμός τους.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να υπολογίσουμε το σωστό τρόπο και τα σωστά φωτιστικά είναι σαφή:

  • Προσανατολισμός, μέτρηση και χωροθέτηση παραθύρων σε μια κάτοψη
  • Κύριες και δευτερεύουσες λειτουργίες των χώρων
  • Χρώματα και υλικά που υπάρχουν στο χώρο
  • Στυλ διακόσμησης

Ας δούμε όμως μερικά παραδείγματα:

Στην κουζίνα, είναι απαραίτητο να συνδυαστούν ο τοπικός και ο γενικός φωτισμός. Πάνω από τον πάγκο εργασίας τοποθετούμε καθαρό και έντονο φωτισμό που εξυπηρετεί στην προετοιμασία του φαγητού ενώ ο γενικός μπορεί να είναι πιο ήπιος.

Στο καθιστικό, είναι πολύ ευχάριστο ο γενικός φωτισμός να μπορεί να αυξομειώνεται (με light dimmer). Παράλληλα, χρειάζεται να δημιουργούνται διάφορες γωνιές με ειδικό φωτισμό, π.χ. για διάβασμα ή για να τονίσουμε έναν πίνακα. Τέλος, ο κρυφός φωτισμός στο πλάι ή πίσω από την τηλεόραση, κάνει την προβολή πιο ξεκούραστη στα μάτια.

Στα υπνοδωμάτια, ο γενικός φωτισμός μπορεί ακόμα και να λείπει, εφόσον υπάρχουν οι απαραίτητες φωτισμένες περιοχές. Απαραίτητο κρίνεται το φως στο πλάι του κρεβατιού, μπροστά στον καθρέφτη και μέσα στη ντουλάπα.

Ακόμα και στο μπάνιο, είναι σημαντικό να επιλέξουμε με προσοχή το είδος και τα σώματα φωτισμού. Γύρω από τον καθρέφτη πρέπει να παρέχεται καθαρός φωτισμός ενώ είναι άκρως χαλαρωτικό ένα ζεστό μπάνιο με χαμηλό κρυφό φωτισμό!

Δείτε περισσότερες ιδέες στη σελίδα του Interior Design στο Facebook!

Χρύσα Μαρτίνη

Interior Design

Μελέτες Αρχιτεκτονικής + Διακόσμησης

www.in-designs.gr