Την περίοδο που ανακαίνιζα το σπίτι μου και διάλεγα τα χρώματα που θα έβαφα τους τοίχους διαπίστωσα πως είχα την τάση να διαλέγω τις αποχρώσεις δύο μόνο χρωμάτων. Σε δημοσίευμα του περιοδικού Real Simple, η συγγραφέας του βιβλίου «Pantone: The Twentieth Century in Color», Leatrice Eiseman, “οι περισσότεροι έχουμε την τάση να επιλέγουμε ορισμένους τύπους αποχρώσεων αν και μερικές φορές κάνουμε εξαιρέσεις”. Τι σημαίνει όμως για την προσωπικότητα του καθενός η απόχρωση που διαλέγει για τους τοίχους του σπιτιού του;

Το θερμό κλίμα: Κίτρινο-Πορτοκαλί

Οι αποχρώσεις του κίτρινου, του πορτοκαλί και των συγγενών τους ροδακινί και ροζ φανερώνουν έναν άνθρωπο που έχει γεννηθεί για να είναι οικοδεσπότης καθώς διαθέτει μια ζεστή και φιλική προσωπικότητα που λατρεύει να καλεί κόσμο στο σπίτι. Δεν είναι τυχαίο που οι συγκεκριμένες αποχρώσεις είναι ζεστές και φωτεινές.

Τα χρώματα της φύσης: Απαλό Μπλε-Πράσινο

Όπως τονίζει η Leatrice Eiseman, “η αντίδραση που έχουμε απέναντι σε ένα χρώμα συχνά προκύπτει από το στοιχείο της φύσης με το οποίο την έχουμε συνδέσει”. Έτσι, το υδάτινο στοιχείο έχει συνδεθεί με τους τόνους του μπλε, τα δέντρα και τα φυτά με το πράσινο. Αν λοιπόν επιλέγεις να βάψεις τους τοίχους του σπιτιού σε μπλε ή γαλάζιες αποχρώσεις τότε μάλλον επιθυμείς ο χώρος σου να αποτελεί μια όαση ηρεμίας στην πυρετώδη καθημερινότητά σου και μάλλον είσαι εσωστρεφής.

Τα πολύτιμα πετράδια: Σμαράγδι-Ζαφείρι-Ρουμπίνι-Αμέθυστος-Τοπάζι

Αν αγαπάς τις αποχρώσεις από πολύτιμα πετράδια, άρα κυρίως έντονο κόκκινο, μοβ, πράσινο, τότε είσαι μάλλον ένα άτομο εξωστρεφές, με αυτοπεποίθηση και δημιουργική διάθεση. Οι άνθρωποι που διαλέγουν αυτές επιδιώκουν το περιβάλλον τους να αποτελεί πηγή έμπνευσης. Ένα δωμάτιο βαμμένο για παράδειγμα σε μοβ τόνους δείχνει λαμπερό, εντυπωσιακό κι επιβλητικό αλλά όχι ψυχρό, αντιθέτως δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας.

Ουδέτερη Ζώνη: Λευκό-Μπεζ-Γκρι-Καφέ-Ιβουάρ

Νοσταλγείτε τη βόλτα σας στα βράχια κατά μήκος της ακτογραμμής, είστε θαυμαστής της γλυπτικής, των μαρμάρινων κτιρίων; Τότε μάλλον σας αρέσει η αίσθηση της μονιμότητας και η κλασσική εμφάνιση. Δεν αγαπάς τις αλλαγές γι’ αυτό κι επιλέγεις αποχρώσεις που είναι διαχρονικές ή μπορεί να είσαι πρακτικό μυαλό και να θέλεις να παίζεις με το χρώμα μόνο στα αξεσουάρ (μαξιλάρια, κουρτίνες) ή στα έπιπλα (ένας καναπές σε έντονο χρώμα).

Λοιπόν, τι λες, γλύτωσες μια συνεδρία στον ψυχολόγο;