Πιθανότατα θα έχετε ακούσει ιστορίες σχετικά με τη φόρτιση smartphone, όπως τη φόρτιση μόνο όταν η μπαταρία είναι εντελώς άδεια ή αφήνετε το τηλέφωνό σας να φορτίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αν και δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια πώς προέκυψαν αυτοί οι μύθοι και οι παρανοήσεις σχετικά με τη φόρτιση του τηλεφώνου, όλοι έχουμε ακούσει για μερικούς που πιθανώς πιστέψαμε κάποια στιγμή στη ζωή μας.

Είμαστε εδώ για να καταρρίψουμε μερικούς μύθους σχετικά με τη φόρτιση του κινητού,  και να βοηθήσουμε να ασκήσετε ασφαλείς συνήθειες φόρτισης τηλεφώνου.

Δεν πρέπει να φορτίζετε το τηλέφωνό σας κατά τη διάρκεια της νύχτας

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος όταν φορτίζετε το τηλέφωνό σας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το τηλέφωνό σας δεν θα υπερφορτιστεί και η τροφοδοσία δεν θα σκοτώσει την μπαταρία σας, δεν θα καταστρέψει τον φορτιστή σας ή θα προκαλέσει φωτιά. (Εδώ υποθέτουμε ότι δεν χρησιμοποιείτε ελαττωματικό φορτιστή και ότι το ηλεκτρικό σας σύστημα καλωδίωσης βρίσκεται σε κορυφαία κατάσταση.)

Τα σύγχρονα smartphone διαθέτουν μπαταρίες ιόντων λιθίου με ενσωματωμένες συσκευές που εμποδίζουν το τηλέφωνό σας να απορροφά ενέργεια μόλις φορτιστεί πλήρως η μπαταρία. Αυτό σημαίνει ότι, παρόλο που το τηλέφωνό σας είναι γεμάτο και συνδεδεμένο, τεχνικά δεν χρησιμοποιείται.

Θα πρέπει να φορτίζετε το τηλέφωνό σας μόνο όταν είναι τελείως νεκρό

Δεν είναι αλήθεια. Μπορείτε να φορτίζετε το τηλέφωνό σας όσο συχνά χρειάζεται.

Ακολουθεί μια βασική πληροφορία: Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν περιορισμένους κύκλους φόρτισης. Για ένα iPhone, είναι συνήθως περίπου 500. Ένας κύκλος είναι μια πλήρης φόρτιση από 0% έως 100%. Έτσι, εάν φορτίζετε το τηλέφωνό σας μόνο όταν είναι τελείως νεκρό, θα εξαντλήσετε τον κύκλο φόρτισης αρκετά γρήγορα. Αλλά αν φορτίζετε το τηλέφωνο από το 90% στο 100%, θα είχατε χρησιμοποιήσει μόνο το 1/10 του κύκλου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συνιστούν να διατηρείτε τη φόρτιση μεταξύ 40% και 80%, ώστε να μπορείτε να φορτίζετε το τηλέφωνό σας πολλές φορές την ημέρα, αξιοποιώντας στο έπακρο έναν κύκλο. Αυτή η πρακτική επεκτείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας και αυξάνει την απόδοση.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας ενώ φορτίζει

Αν και υπάρχουν εύλογοι φόβοι πίσω από αυτόν τον μύθο, δεν είναι αλήθεια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας ενώ φορτίζει, αρκεί να χρησιμοποιείτε φορτιστή και μπαταρία εγκεκριμένο από τον κατασκευαστή ή νόμιμο εκτός μάρκας. Φυσικά, πρέπει επίσης να έχετε εμπιστοσύνη ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με την ηλεκτρική σας καλωδίωση.

Σε αυτόν τον μύθο συνέβαλαν οι πραγματικές ιστορίες ενός τηλεφώνου που εκρήγνυται ενώ ήταν συνδεδεμένο και στη συνέχεια έπληξε τον χρήστη ή άναψε φωτιά. Και ενώ αυτές οι ατυχείς καταστάσεις έχουν συμβεί, οι αρχές αποκάλυψαν ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα θύματα χρησιμοποιούσαν μη εγκεκριμένους φορτιστές τρίτων ή ελαττωματικούς φορτιστές. Στην έκρηξη συνέβαλαν και εξωτερικοί παράγοντες.

Για να επαναλάβουμε, η χρήση του τηλεφώνου σας ενώ είναι συνδεδεμένο είναι απολύτως ασφαλής. Απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν είστε πουθενά κοντά στο νερό και δεν χρησιμοποιείτε έναν πρόχειρο φορτιστή τρίτων κατασκευαστών.

Η σύγχρονη τεχνολογία είναι τόσο προηγμένη που δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τους διάφορους μύθους και παρανοήσεις σχετικά με τη φόρτιση των κινητών. Ωστόσο, η αποσύνδεση του φορτιστή σας κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν κάνει ποτέ κακό, ούτε όταν φεύγετε από το σπίτι για μια περίοδο.