Το ξέρω φίλη μου, πως όσο κι αν προσπαθώ να σε πείσω να φορέσεις λευκό ή χρυσό στο φετινό πρωτοχρονιάτικο πάρτι, εσύ πάλι θα επιστρέψεις στην “ασφάλεια” του μικρού, μαύρου, φορέματος.

Τα αρχικά L.B.D (Little Black Dress) είναι για τις γυναίκες ότι είναι για τους άντρες ο Ο.Σ.Φ.Π (Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς). Ίσως να μην υπάρχει ντουλάπα γυναίκας που να μην περιέχει το μικρό, μαύρο φόρεμα. Εφόσον λοιπόν και φέτος θα τιμήσεις το LBD, δεν θα ήθελες να μάθεις μερικά στοιχεία για την ιστορία του; Τι θα συζητάς εξάλλου στο πάρτι, σε ποια θέση βρίσκεται ο Ολυμπιακός στο Πρωτάθλημα;

Μπορεί η αρχική ιδέα του LBD να μην ανήκει στην Coco Chanel, ωστόσο σε εκείνη οφείλεται η καθιέρωσή του ως το ένα από τα πιο βασικά κομμάτια της γυναικείας γκαρνταρόμπας. Στη βιογραφία της αξεπέραστης Mademoiselle “Coco Chanel: O θρύλος και η ζωή της” της Justine Picardine, αναφέρεται πως «το μικρό μαύρο φόρεμα απέκτησε αξία όταν το 1926 η Αμερικανική Vogue δημοσίευσε ένα απλό αλλά ιδιαίτερα κομψό crêpe de Chine σχέδιο φορέματος με μακριά, στενά μανίκια το οποίο συνδυάστηκε με μια σειρά από λευκές πέρλες. Το σύνολο χαρακτηρίστηκε ως “η φιγούρα του μέλλοντος” και η πρόβλεψη της Vogue έμελλε να είναι κάτι παραπάνω από προφητική».

Ας δούμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές φάσεις, στυλ και συνδυασμούς του LBD μέσα στον χρόνο:

1926

Το ιστορική πορεία του LBD ξεκίνησε με το Ford Dress που σχεδίασε η θρυλική Coco Chanel και δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Vogue.

1928

H ηθοποιός Joan Bennett με κλασσικό Τσάρλεστον φόρεμα με πτυχώσεις.

1938

Η αιώνια αντίπαλος της Coco Chanel, Elsa Schiaparelli συνεργάστηκε με τον σουρεαλιστή ζωγράφο Salvador Dalí  για τη δημιουργία του περίφημου Skeleton Dress για την Circus Collection. Παρακαλώ σημειώστε τη χρονιά, μιλάμε για το 1938!

1946

H δούκισσα του Widsor, Wallis Simpson, μπορεί να μην ήταν όμορφη αλλά είχε αυτογνωσία και όση ομορφιά της έλειπε, την αντικατέστησε με απαράμιλλο στυλ και κομψότητα. Η ίδια είχε δηλώσει “Οφείλεις να φοράς μαύρα φορέματα, ασχέτως αν μεγαλώνεις, γιατί το μικρό, μαύρο φόρεμα είναι αναντικατάστατο”. Στη φωτογραφία συνδύασε το στενό, μαύρο φόρεμα με ναυτικό καπέλο Maud et Nano. Αξίζει να σημειωθεί πως η Wallis Simpson είχε ιδιαίτερη αδυναμία στα καπέλα και τις coifs.

1948-1949

Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο Christian Dior θέλησε να δώσει πίσω στη γυναίκα τη θηλυκότητά της, δημιουργώντας το LBD με την τονισμένη μέση, παίζοντας με τους όγκους και τις ασύμμετρες γραμμές. Αν η Coco Chanel επιδίωκε το LBD να αποτελεί σύμβολο άνεσης για την γυναίκα που μπαίνει στην αγορά εργασίας για τον Christian Dior ήταν σύμβολο κομψότητας και πολυτέλειας.

1954

Την Grace Kelly ντύνει η καλή της φίλη και συνεργάτης Edith Head και οι δυο τους προσφέρουν στον Alfred Hitchcock το αποτέλεσμα που ζητά. Ο διάσημος σκηνοθέτης ήθελε να φαίνεται η πλούσια καταγωγή της ηρωίδας της ταινίας “Σιωπηλός Μάρτυρας”, Lisa. Έτσι, η μέλλουσα πριγκίπισσα Grace Kelly, ντύθηκε με ένα μαύρο φόρεμα “φρέσκο από το Παρίσι” όπως το περιέγραψε η κινηματογραφική της ηρωίδα, με “V” ντεκολτέ επάνω και φούστα με στρώσεις τούλινου σιφόν. Το ιδανικό φόρεμα για να πείσει η Lisa τον Jeff πως είναι η σωστή κοπέλα για αυτόν και ότι μπορούν να ζήσουν μαζί την περιπετειώδη ζωή που ονειρεύεται εκείνος. Το σύνολο συμπληρώνεται με μία λεπτή ζώνη από λουστρίνι και μία σειρά πέρλες. Ο Jeff αναρωτιέται “Αυτή είναι η Lisa Freemont που δεν φορά το ίδιο φόρεμα δύο φορές;” για να εισπράξει την απάντηση της Lisa “Μόνο επειδή αυτό προσμένουν οι άλλοι από εκείνη”. Κυρίες μου, για να λύσετε την απορία του Jeff, μετρήστε τα LBD που υπάρχουν στην ντουλάπα σας