Τρανή απόδειξη της παραπάνω δήλωσης αποτελούν οι συλλογές Πακιστανών σχεδιαστών μόδας που παρουσιάστηκαν στα τέλη Οκτώβρη στο Παρίσι στο πλαίσιο της Paris-Lahore-Karachi Fashion Week.

Κουρασμένος από τις εικόνες με τους βομβαρδισμούς και τις μπούρκες με τις οποίες έχει συνδεθεί το Πακιστάν, ο Kamiar Rokni θέλησε να παρουσιάσει και τη χώρα του ως ένα μέρος που η μόδα ανθίζει.

O σχεδιαστής Kamiar Rokni

O σχεδιαστής Kamiar Rokni

Τόσο οι Πακιστανοί σχεδιαστές όσο και οι επικεφαλής της προαναφερόμενης διοργάνωσης, επιμένουν πως σκοπός τους είναι μόνο η ανάδειξη της τοπικής βιομηχανίας μόδας – με το δυναμικό μερίδιο στο παγκόσμιο εμπόριο υφασμάτων – και όχι η εναντίωση τους απέναντι στο καθεστώς των Ταλιμπάν.

Γυναικεία δημιουργία χωρίς μπούρκα του Mohsin Ali

Γυναικεία δημιουργία χωρίς μπούρκα του Mohsin Ali

Βέβαια, όσο κι αν θέλουν να αποστασιοποιηθούν από τις πολιτικές διαστάσεις του ζητήματος, τα ονόματα των σχεδιαστών Kamiar Rokni και Hassan Sheheryar Yasin αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους φανατικούς μουσουλμάνους και υπερσυντηρητικούς Ταλιμπάν γι’αυτό και οι ακριβείς τοποθεσίες των fashion shows δεν αποκαλύπτονταν μέχρι την τελευταία στιγμή. Αναμφίβολα, ένα αναγκαίο μέτρο προστασίας.

Ο Hassan Sheheryar Yasin έχει επίσης δηλώσει πως δεν πρόκειται για «δικό τους πόλεμο» και παρουσιάζει τολμηρές δημιουργίες για άντρες.

Aντρική δημιουργία του Hassan Sheheryar Yasin

Aντρική δημιουργία του Hassan Sheheryar Yasin

Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας μόδας του Πακιστάν μιλούν για μια νέα γενιά Πακιστανών που ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τη μόδα και αποζητούν μια μοντέρνα προσαρμογή των παραδοσιακών ενδυμασιών τους και για κεντημένα υφάσματα πολύ ανώτερης ποιότητας από εκείνα της γειτονικής Ινδίας.

πηγή: AFP