Οι καυτές ακτίνες του ήλιου είναι πλέον έντονα αισθητές και το καπέλο αποτελεί ένα απαραίτητο προστατευτικό αξεσουάρ τόσο για τις εμφανίσεις στην παραλία όσο και για τις καθημερινές μετακινήσεις στην πόλη.

Αν έπρεπε να επιλέξετε ένα μόνο είδος καπέλου τότε η επιλογή σας θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα το διαχρονικό panama hat.

Η ιστορία του καπέλου Παναμά είναι πολύ ενδιαφέρουσα καθώς η χώρα προέλευσης του δεν είναι ο Παναμάς αλλά το Εκουαδόρ. Γιατί πήρε λοιπόν το όνομα μιας άλλης χώρας το χαρακτηριστικό ψάθινο καπέλο;

Για έναν πολύ απλό λόγο: Στα μέσα του 1800 το Εκουαδόρ αποτελούσε μια απομονωμένη γωνιά της Νότιας Αμερικής (ακόμα και σήμερα το Εκουαδόρ δεν αποτελεί εμπορικό και τουριστικό πόλο έλξης) οι τοπικοί έμποροι λοιπόν έψαχναν ένα πολυσύχναστο μέρος για να πουλήσουν τα καπέλα τους και δεν χρειάστηκε παρά να μετακινηθούν μερικά εκατοντάδες μίλια βόρεια σε μια χώρα που αποτελεί ένα πολύ στενό σημείο γης που βρέχεται ανατολικά από τον Ατλαντικό και Δυτικά από τον Ειρηνικό Ωκεανό, τον Παναμά. Εκείνη την περίοδο οποιοσδήποτε από τη Βόρεια Αμερική ήθελε να μεταβεί στη Νότια διέσχιζε τον ισθμό του Παναμά και συνέχιζε το ταξίδι του με πλοίο προς τον προορισμό του. Όπως είναι φυσικό ο Παναμάς ήταν το μέρος με μεγάλη κίνηση κι επομένως ιδανικό σημείο πώλησης.

Πότε καθιερώθηκε το Panama Hat; Όταν στις 16 Νοεμβρίου του 1906 ο Αμερικανός Πρόεδρος Θίοντορ Ρούσβελτ επισκέφθηκε τον Παναμά για να επιβλέψει τις εργασίες της Διώρυγας, φωτογραφήθηκε φορώντας το λευκό ψάθινο καπέλο με τη μαύρη κορδέλα που φορούσαν και οι εργάτες του έργου, και όταν η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες των ΗΠΑ συνοδευόταν από τη λεζάντα «Ο Πρόεδρος Ρούσβελτ με καπέλο ‘’Πάναμα’’». Η βάφτιση ενός trend είχε μόλις γίνει.

Μέχρι και σήμερα το καπέλο Παναμά αποτελεί αγαπημένη επιλογή αντρών και γυναικών. Ταιριάζει τέλεια τόσο με boho όσο και με κλασσικό, αυστηρό look ενώ συνδυάζεται υπέροχα και με τζιν παντελόνια.

Αδυναμία στο Panama hat έχει δείξει η Νταιάν Κρούγκερ τόσο για τις boho όσο και για τις πιο formal εμφανίσεις της ενώ πολλές φορές την ίδια στιλιστική επιλογή κάνει και ο σύντροφός της, Τζόσουα Τζάκσον.

Το αυθεντικό panama hat είναι ακριβό λόγω της εξαιρετικής του πλέξης που το μετατρέπει σε ένα καπέλο ελαφρύ, ευάερο και πραγματικά, αθάνατο! Αν παρόλα αυτά η τσέπη σας δεν το σηκώνει και προτιμήσετε κάποια απομίμησή του, για να εξασφαλίσετε τη μακροζωία του, όταν το συσκευάσετε γυρίστε το ανάποδα και γεμίστε την κορυφή του με φουλάρια για να μη χάσει τη φόρμα του. Το συγκεκριμένο tip βέβαια ισχύει για όλα τα ψάθινα καπέλα, και θυμηθείτε το όταν ετοιμάζετε τη βαλίτσα των διακοπών σας.

Ιδού μερικές ιδέες styling με Panama hat: