Αγαπημένα τα τζιν. Ειδικά εκείνο που έχει κολλήσει επάνω μας, που το φοράμε χρόνια ολόκληρα και δεν λέμε να το αποχωριστούμε. Για δύο βασικούς λόγους. Γιατί μας αρέσει και αντέχει.
Ίσως όχι όπως αυτό που ανακάλυψαν στη Νεβάδα, σε μία μικρή πόλη ανθρακωρύχων. Το συγκεκριμένο “New Nevada” τζιν (αναμενόμενα πήρε το όνομα της πολιτείας) της Levi Strauss & Co υπολογίστηκε πως έχει συμπληρώσει περίπου 130 χρόνια “ζωής”. Δηλαδή έχει ζήσει δύο παγκόσμιους πολέμους, έχει δει τους αδελφούς Ράιτ να πετάνε και τον άνθρωπο να πηγαίνει στο διάστημα, τον Elvis Presley να κουνάει τους γοφούς του, την εκλογή του πρώτου Αφροαμερικανού Προέδρου της Αμερικής και πολλά πολλά ακόμα.
Στις 20 Μαίου του 1873 γεννήθηκαν και επίσημα τα blue jeans, αφού ήταν η μέρα που δόθηκε η πατέντα στον Levi Strauss για να φτιάξει τα τζιν του. Η ιστορικός της LS&C, Tracey Panek, μία γυναίκα που έχει δει χιλιάδες παντελόνια, με ορισμένα απ’ αυτά να τα έχουν φορέσει οι πιο διάσημοι αυτού του κόσμου, από τον Bing Crosby μέχρι την Beyonce, χάρηκε περισσότερο από κάθε άλλη φορά γι’ αυτό το μοναδικό εύρημα.
Το παντελόνι που βρέθηκε σε πολύ καλή κατάσταση εάν αναλογιστεί κανείς τα χρόνια που έχουν περάσει και τη φθορά που έχει υποστεί αφού τότε ήταν κυρίως παντελόνια για βαριά εργασία, βρίσκεται ήδη στα αρχεία της Levi Strauss & C0 που θα έχει να το λέει για μία ακόμη φορά για την αντοχή των ρούχων της.