Η εκμάθηση της ορθογραφίας είναι δύσκολη για όλα τα παιδιά αλλά μπελάς για τα παιδιά με δυσλεξία. Κάντε την εκμάθηση της ορθογραφίας μια ευχάριστη δραστηριότητα για τα παιδιά με τη βοήθεια ορισμένων πρακτικών που θα μετατρέψουν την απλή καταγραφή λέξεων σε ένα παιχνίδι γνώσης. Να θυμάστε πως τα παιδιά με δυσλεξία σκέφτονται με εικόνες, μαθαίνουν καλύτερα όταν όλες οι αισθήσεις παίρνουν μέρος και έχουν συνήθως ζωηρή φαντασία!

 

1. Βάλτε φαντασία!

 

Ενθαρρύνετε το παιδί να γράψει λέξεις με διάφορους πολυαισθητηριακούς τρόπους όπως να γράψει με τα δάκτυλά του σε αφρό ξυρίσματος ή σε αλευρωμένη επιφάνεια, να γράψει με χρωματιστούς μαρκαδόρους ή να πληκτρολογήσει διάφορες λέξεις, να φτιάξει λέξεις με πλαστελίνη.

 

2. Λέξη λέξη τη φορά

 

Δεν χρειάζεται να κάνει ορθογραφία σε πολλές λέξεις. Ξεκινήστε με 2 – 3 λέξεις τη φορά που θα τις επαναλαμβάνει συχνά.

 

3. Η ανάγνωση είναι ευκαιρία

 

Είτε βρείτε ταμπέλες στο δρόμο, ταμπελάκια στο σούπερ μάρκετ, λέξεις σε περιοδικά ή παραμύθια, ζητήστε του να αναζητήσει κάποιες συγκεκριμένες λέξεις σε αυτά.

δυσλεξια (2)

4. Κάντε ένα παζλ

 

Γράψτε λέξεις σε χαρτάκια και χωρίστε τες στα δυο π.χ. πηγαί-νω ή αγα-πώ, ή αρέ-σω. Παίξτε με το παιδί σας παζλ με αυτές και φτιάξτε μια ιστορία. Για παράδειγμα εάν γράψει τη λέξη αγα-πώ σωστά θα πρέπει να σας πει τι αγαπά περισσότερο στον κόσμο.

 

5. Βάλτε χρώμα

 

Μια πολύ καλή τακτική είναι η χρήση των χρωμάτων! Χρησιμοποιήστε χρώματα για να τονίσετε τις βασικές καταλήξεις.

 

6. Κολλήστε τα στο ψυγείο

 

Τα γράμματα μαγνητάκια είναι μια καλή και διασκεδαστική ιδέα: ζητήστε του να κολλήσει τις λέξεις της ορθογραφίας στο ψυγείο.

δυσλεξια (3)

 

7. Κάντε την ορθογραφία παιχνίδι

 

Χρησιμοποιείστε εναλλακτικούς τρόπους εξάσκησης ορθογραφίας μέσα από παιχνίδια πχ. scrabble, σταυρόλεξα, κρεμάλα κ.λπ.

 

8. Επενδύστε σε έναν πίνακα μαρκαδόρου

 

Αγοράστε του έναν πίνακα όπου μπορεί να γράφει με χρωματιστούς μαρκαδόρους τις λέξεις και να τις σβήνει εύκολα όταν κάνει λάθος. Αντίστοιχα μπορείτε να αγοράσετε έναν μαγνητικό πίνακα όπου να κολλάει τα γράμματα και να φτιάχνει λέξεις.

 

9. Ορθογραφία on the road

 

Κάθε φορά που πηγαίνετε κάπου με το αυτοκίνητο μπορείτε να παίζετε ένα παιχνίδι: να ζητάτε από το παιδί να σας λέει πως γράφεται κάποια λέξη. Μετά θα ζητάει το ίδιο εκείνο από εσάς. Φροντίστε να κάνετε κάποια λάθη τα οποία θα πρέπει να βρίσκει.

 

10. Φτιάξτε ένα κόμικ

 

Ζητήστε από το παιδί να κάνει μια γελοιογραφία όπου θα γράψει τη λεζάντα με λέξεις της ορθογραφίας ή να κάνει μία μικρή ιστορία κόμικ όπου θα βάλει συννεφάκια με τις λέξεις της ορθογραφίας.

 

Ειρήνη Ν. Γιαννόπαπα

Ψυχολόγος

M.Sc. στην Ειδική Αγωγή, Λογοθεραπεία & Συμβουλευτική Γονέων

www.isida.gr